جواد ظریف می‌گوید کشورش می‌خواهد آمریکا به موسسات مالی اروپایی اطمینان بدهد که مراودات تجاری با ایران مجازاتی ندارد. او اقدامات وزارت خزانه‌داری آمریکا در این زمینه را کافی ندانسته است.

وزیر امور خارجه آمریکا، جان کری، با همتای ایرانی خود محمد جواد ظریف در جریان مذاکرات ماه ژانویه ایران و آمریکا، پیاده‌روی می‌کنند.

وزیر خارجه ایران در گفت‌وگو با نشریه نیویورک تایمز، خواهان اقدام آمریکا برای اطمینان‌بخشی به کشورهای دیگر در مبادلات تجاری با جمهوری اسلامی شد. ظریف گفته که کشورش در طلب دسترسی به نظام مالی آمریکا نیست بلکه می‌خواهد مقامات ایالات متحده کشورهای دیگر را مطمئن سازند که می‌‌توان بدون مواجه شدن با خطر مجازات، با ایران داد و ستد کرد. او افزوده که آمریکا باید در این زمینه “فعالانه‌تر” عمل کند.

ظریف به نیویورک تایمز گفته که وزارت خزانه‌داری آمریکا در راستای اجرایی شدن توافق هسته‌ای گام‌هایی برداشته اما این اقدامات کافی نبوده‌اند. او که همراه معاونان خود برای شرکت در اجلاس توسعه پایدار به نیویورک رفته، شامگاه سه‌شنبه ۱۹ آوریل، نشستی سه ساعته نیز در پیوند با اجرایی شدن توافق هسته‌ای با جان کری، وزیر خارجه آمریکا داشت.

ظریف پس از این جلسه به خبرنگاران گفت با کری در باره تامین منافع ایران و راه‌های دسترسی به این منافع صحبت کرده است. وزیر خارجه آمریکا عنوان کرد توافق هسته‌ای قرار است همان‌گونه که مورد اجماع بود اجرایی شود تا دستاوردهای آن به هر دو طرف برسد. این دو قرار است جمعه ۲۲ آوریل دوباره به ملاقات هم بروند.

ظریف پیش از ترک تهران هم به خبرگزاری “صداوسیما” گفته بود ایران به دنبال مراوده اقتصادی با آمریکا نیست بلکه می‌خواهد واشنگتن در ارتباطات مالی کشورش با سایر کشورها مداخله نکند.

تحرکات تازه وزارت خارجه ایران برای پیگیری توافق هسته‌ای، پس از ارائه گزارش سه ماهه برجام به مجلس و بعد از سخنان رئیس بانک مرکزی صورت می‌گیرند که اذعان کرد کشورش نتایج اقتصادی برجام را مشاهده نکرده است.

ولی‌الله سیف در واشنگتن و در جلسه شورای روابط خارجی آمریکا گفت: «تقریبا هیچ چیز اتفاق نیفتاده و به طور کلی ما قادر نیستیم از پول‌های خود در خارج استفاده کنیم.» اما جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید در واکنش به مطالبه سیف یادآوری کرد که دسترسی ایران به شبکه مالی آمریکا جزء توافق هسته‌ای نیست.

موضوع بر سر آن است که نقل و انتقالات مالی بین‌المللی عمدتا با دلار انجام می‌گیرد و شرکت‌های خارجی برای معامله با ایران و استفاده از سیستم بانکی جهانی برای پرداخت‌ها و دریافت‌ها، نگران نقض تحریم‌های آمریکا هستند. این نگرانی در درجه اول مبتنی است بر دستوری که وزارت خزانه‌داری آمریکا در ژوئن ۲۰۰۸ در ممنوعیت انجام معاملات با ایران از طریق نظام بانکی ایالات متحده صادر کرد.

تا پیش از آن هم‌چنان امکان این وجود داشت که خدمات بانکی موسوم به U Turn به صورت گردشی بین موسسات و اشخاص غیرآمریکایی با ایران انجام بگیرد اما این دستور موجب شد که تبادلات غیرمستقیم بانکی و با ایران و معامله دلاری با کشور ثالث دشوارتر شود. رئیس بانک مرکزی ایران در ملاقات با وزیر خزانه‌داری آمریکا، جک لو، خواهان دستیابی دوباره ایران به این سرویس شده بود.

تلاش‌های ظریف و دولت روحانی برای هموار سازی راه معامله ایران با غرب در حالی صورت می‌گیرد که سناتور اد رویس، طرح دیگری به کنگره ارائه داده که جلوی هرگونه دسترسی ایران به مبادلات مالی با دلار را بگیرد. رئیس کمیته خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، از حزب جمهوریخواه از مخالفان سرسخت توافق هسته‌ای است.

هم‌زمان با این تحرکات، مخالفان توافق هسته‌ای در ایران نیز بر تبلیغات و  تلاش‌های خود در جبهه‌گیری علیه برجام افزوده‌اند. برخی رسانه‌ها و محافل وابسته به اصولگرایان و تندروها حتی خواستار پس گرفتن توافق هسته‌ای شده‌اند.

————————————————————————————————————–

در همین زمینه