جواد ظریف در آستانه دیدار با جان کری در نیویورک گفت ما به دنبال مراوده اقتصادی با آمریکا نیستیم بلکه می‌خواهیم واشنگتن در ارتباطات مالی ایران با سایر کشورها مداخله نکند.

Kerry Zarif

وزیران خارجه ایران و آمریکا عصر سه‌شنبه ۳۱ فروردین، در نیویورک به دیدار هم می‌روند. ظریف همراه با معاونان خود برای شرکت در اجلاس توسعه پایدار به نیویورک رفته و هدف از دیدار با کری را ضرورت پیگیری اجرای جدی برجام از سوی ایالات متحده عنوان کرده است.

خبرگزاری صدا و سیما به نقل از ظریف می‌نویسد، ما دنبال این نبودیم که با آمریکا ارتباط اقتصادی داشته باشیم اما آنها مشکلاتی در مصوبات کنگره‌شان دارند: «برجام به دنبال تغییر آن مصوبات نبود بلکه به دنبال مداخله نکردن امریکا در ارتباطات ایران با سایر کشورها بود.»

ظریف پیش‌تر در گفت‌وگو با نشریه آلمانی «اشپیگل» عنوان کرده که ایران از آمریکا تنها یک چیز می‌خواهد و آن این که مانع مراوداتش با اروپا نشود.

وزیر خارجه ایران هدف پیگیری‌ها را جلوگیری از مقرراتی خوانده که آمریکایی‌ها قبلا برای ممانعت از ارتباطات بانکی و مالی موسسات اروپایی و آسیایی با جمهوری اسلامی به کار برده است: «تلاش‌ها برای آن است که در طول سال‌های گذشته، آمریکایی‌ها یک مجموعه مقررات و موانع ایجاد کردند که به علت برجام از نظر قانونی رفع شده و حالا لازم است همه موسساتی که از این مقررات در گذشته خسارت دیده‌اند اطمینان حاصل کنند که در آینده خسارت نخواهند دید.»

ولی‌الله سیف، رئیس بانک مرکزی ایران پیش‌تر در حاشیه نشست بانک جهانی و  در جلسه شورای روابط خارجی آمریکا گفته که ایران نتایج اقتصادی برجام را مشاهده نکرده است: «تقریبا هیچ چیز اتفاق نیفتاده و به طور کلی ما قادر نیستیم از پول‌های خود در خارج استفاده کنیم.» اما جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید در واکنش به مطالبه رئیس بانک مرکزی ایران برای اقدام آمریکا در تسهیل مبادلات مالی کشورش با دیگران گفت دسترسی ایران به شبکه مالی آمریکا جزء توافق هسته‌ای نیست.

جان کری دوشنبه شب (۱۸ آوریل) در نشست گروه «جی استریت» اعلام کرده که ایران از زمان توافق هسته‌ای به بیشتر از ۳میلیارد دلار از دارایی‌هایش دست نیافته است. گروه «جی استریت» یک نهاد غیردولتی حامی اسراییل در آمریکاست که از روند صلح خاورمیانه حمایت می‌کند.

سخنان کری در پاسخ به انتقاد محافلی در ایالات متحده ادا شده‌ که می‌گویند پول‌های آزاد شده جمهوری اسلامی در نتیجه برجام، بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیارد دلار است. کری عنوان کرده که برآورد تیم مذاکره‌کننده آمریکا حدود ۵۵ میلیارد دلار بود.

در گزارشی که وزارت خارجه ایران از بیلان سه ماهه برجام داده است، کارشکنی‌هایی در آمریکا و کشورهای منطقه و فساد و پولشویی در داخل، از عوامل اجرایی نشدن برجام بر شمرده شده‌اند.

رسانه‌های مخالف دولت و محافل وابسته به اصولگرایان تندرو پس از گزارش سه ماهه نتایج برجام و پس از سخنان ولی‌الله سیف در واشنگتن کارزاری تبلیغاتی در قبال توافق هسته‌ای به راه انداخته‌‌اند. مخالفانی که با عنوان “دلواپسان” از آنها یاد می‌شود، حتی خواستار پس گرفتن توافق شده‌اند.

دولت روحانی از  سوی رهبر ایران به طور تلویحی و از سوی محافل نظامی-سپاهی و اصولگرایان تندرو به طور مستقیم به بازی خوردن از غرب در توافق اتمی متهم می‌شود.

——————————————————————————————————————————-

در همین زمینه