در ادامه بررسی لایحه بودجه ۹۵، به‌رغم مخالفت دولت با حذف یارانه ثروتمندان، مجلس به حذف یارانه نقدی سه دهک درآمدی و شش گروه شغلی رای مثبت داد. مصوبه‌ تغییر پلکانی قیمت بنزین اما یک روز پس از تصویب به کمیسیون تلفیق مجلس بازگشت.

budjeh95

قطع یارانه نقدی دست‌کم ۲۴ میلیون نفر از یارانه‌بگیران به محل اختلاف مجلس و دولت تبدیل شده است. کمیسیون تلفیق بودجه پیش از این دولت را به شناسایی و قطع یارانه ثروتمندان موظف کرده بود.

محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت روز سه‌شنبه ۲۴ فروردین در صحن علنی مجلس اجرای این مصوبه را غیرممکن دانست و مدعی شد که «مجموعا ۷ میلیون ۵۶ هزار و ۵۲ نفر شامل دهک‌های نامبرده در پیشنهاد مجلس می‌شوند». او اجرای این قانون را «ناعادلانه و موجب فشار بر اقشار کم درآمد» دانست.

در همین رابطه علیرضا صالح معاون پارلمانی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در گفت‌وگو با شبکه دوم تلویزیون جمهوری اسلامی گفت که در صورت لازم‌الاجرا شدن مصوبه مجلس مبنی بر حذف یارانه ثروتمندان «دولت قادر به شناسایی سه دهک پردرآمد نیست».

او شناسایی دهک‌های درآمدی بالا را مستلزم سرکشی دولت به حساب‌های شخصی مردم دانست و گفت که «این کار باعث ایجاد ناامنی در ثروت و حساب‌های شخصی بانکی مردم می‌شود و دولت به هیچ‌وجه با آن موافق نیست».

صالحی در حالی از عدم امکان اجرای این قانون خبر داده که مجلس شورای اسلامی دو سال قبل دولت را به شناسایی و حذف یارانه ثروتمندان موظف کرده بود. وزیر کار اسفند سال گذشته اجرای کامل این قانون را مستلزم تکمیل و اصلاح داده‌های اقتصادی دانسته بود.

به رغم مخالفت سه نماینده دولت با این مصوبه، مجلس شورای اسلامی دولت را به شناسایی و قطع یارانه سه دهک پردرآمدی و شش گروه شغلی موظف کرد. ابوذر ندیمی عضو کمیسیون اقتصادی این مصوبه را «ظلم به صاحبان مشاغل آزاد» دانست و اظهار امیدواری کرد که «شورای نگهبان این مصوبه را بازگرداند.»

مصوبه چهار نرخی شدن بنزین برگشت خورد

در حالی که روز سه‌شنبه ۲۴ فروردین، ۱۳۲ نماینده تبصره لایحه قانونی افزایش قیمت بنزین در سال جاری و چهار نرخی شدن آن را تصویب کرده بودند، صبح چهارشنبه اعلام شد که این مصوبه به دلیل لزوم بازنگری در آن به کمیسیون تلفیق بازگشته است. طبق این مصوبه، قرار بود بهای بنزین بر حسب میزان مصرف به صورت پلکانی بالا برود و از کف لیتری ۱۰۰۰ تومان به سقف لیتری ۲۰۰۰ تومان برسد.

مهرداد بذرپاش، عضو هیات رئیسه مجلس در توضیح پس گرفته شدن این مصوبه به خبرگزاری ایسنا گفت: «نمایندگان صبح دیروز حواس‌شان نبوده و به مصوبه پر ابهامی رای داده‌اند.»

این مصوبه مقرر می‌کرد که مصرف‌کنندگان تا سقف ۱۸۰ لیتر در ماه، از بنزین تک‌نرخی هزار تومانی استفاده کنند اما بهای سوخت برای مصارف ماهانه ۱۸۰ تا ۲۲۰ لیتر به ۱۵۰۰ تومان برسد و بهای بنزین برای مصرف ماهانه تا ۲۶۰ لیتر ۱۷۵۰ تومان و تا ۳۰۰ لیتر و بیش از آن ۲۰۰۰ تومان باشد.

هادی قوامی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس به خبرگزاری ایسنا گفت که این مصوبه می‌تواند پیامدهای اقتصادی داشته باشد و به نارضایتی اجتماعی دامن بزند.