در پی افشای ماجرای «اوراق پاناما» و آمدن نام سیگموندور دیوید گونالگسون، نخست‌وزیر ایسلند در اسناد پولشویی و فرار از مالیات، هزاران نفر شامگاه دوشنبه در برابر پارلمان این کشور علیه او دست به تظاهرات زدند. یک روز پس از آن، فشار سیاسی به حدی رسید که گونالگسون مجبور به استعفا شد.

سیگموندور دیوید گونالگسون
سیگموندور دیوید گونالگسون

نخست‌وزیر ایسلند که صبح سه‌شنبه ۵ آوریل / ۱۷ فروردین خواهان انحلال پارلمان و برگزاری زودرس انتخابات پارلمانی شده بود، با مخالفت اولافور راگنار گریمسون، رئیس‌جمهوری این کشور مواجه شد و پس از ساعاتی از سمت خود استعفا داد.

رئیس‌جمهوری ایسلند اعلام کرد که در این‌باره باید با احزاب دیگر مذاکره کند.

به‌گفته سیگور اینگی جانسون، وزیر کشاورزی و معاون نخست‌وزیر ایسلند، گونالگسون خبر استعفایش را به نشست فراکسیون پارلمانی حزب خود، حزب ترقی، اطلاع داده است. او گفت مسئولیت نخست‌وزیری را خود برعهده خواهد گرفت.

روز دوشنبه پس از افشای نام نخست‌وزیر ایسلند در اسناد پولشویی و فرار از مالیات «اوراق پاناما»، او حاضر نشده بود که از سمت خود کنار بکشد.

در روز یکشنبه ۳ آوریل / ۱۵ فروردین نخستین بار روزنامه آلمانی «زوددویچه تسایتونگ» اسناد «اوراق پاناما» را منتشر و در اختیار ۱۰۰ رسانه و حدود ۴۰۰ روزنامه‌نگار از ۸۰ کشور جهان قرار داد.

این افشاگری شامل ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار سند می‌شود که قرار است به‌مرور منتشر شوند.

بر اساس این اسناد شرکت «موساک فونسکا» در پاناما که یک مؤسسه حقوقی است به ده‌ها تن از رهبران سیاسی کنونی یا پیشین جهان و همچنین افراد سرشناس در عرصه‌های مختلف، از دهه ۱۹۷۰ تا بهار ۲۰۱۶ کمک کرده است تا مالیات نپردازند، تحریم‌ها را دور بزنند و ثروت خود را در شرکت‌های صوری که تنها یک صندوق پستی داشتند، ذخیره کنند. در این پیوند ۲۱۴ شرکت ظاهری که هویتی واقعی نداشتند کشف شده‌اند.

بر اساس این اسناد، نخست‌وزیر ایسلند نیز دارایی خود را پنهانی به نام همسر خود در این شرکت ثبت کرده است.

پی ‌نوشت:

در روز چهارشنبه، ۶ آوریل، اعلام شد که سیگموندور دیوید گونالگسون، نخست‌وزیر ایسلند از استعفا امتناع می‌ورزد و کناره‌گیری را به “زمانی تعیین‌نشده” موکول کرده است.