کارفرمایان در نشست شورای عالی کار ایران با افزایش دستمزد کارگران بر اساس محاسباتی که گروه کارگری تعیین کرده، مخالفت کردند.

kargaran-hoghough

خبرگزاری کار ایران (ایلنا) در مورد این نشست که شامگاه سه‌شنبه ۱۱ اسفند بدون نتیجه مشخصی به پایان رسید، گزارش داد که کارفرمایان گفته‌اند حاضر نیستند دستمزد کارگران را «حتی یک ریال» بیش از نرخ رسمی تورم افزایش دهند.

انجمن‌های صنفی کارگران می‌گویند هزینه سبد خانوار کارگری در ایران ماهانه سه میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است اما کارفرمایان این رقم را ۶۳۰ هزار تومان اعلام می‌کنند.

در نشست شب گذشته که اعضای اصلی گروه‌های کارگری، کارفرمایی و دولت حضور داشتند، تصمیم گرفته شده که در جلسات باقی‌مانده حداقل مزد کارگران برای سال آینده تنها بر اساس نرخ تورم افزایش یابد.

بانک مرکزی ایران می‌گوید نرخ تورم در حال حاضر کمتر از ۱۳ درصد است.

علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز گفته است که در شرایط کنونی، «بنگاه‌های تولیدی از توان اقتصادی کافی برای افزایش دستمزد‌ها بیش از نرخ تورم برخوردار نیستند.»

نشست بعدی شورای عالی کار برای تعیین دستمزد کارگران قرار است سه‌شنبه هفته آینده ۱۸ اسفند برگزار شود.

احمدرضا معینی، نماینده کارگران در شورای عالی کار روز گذشته به خبرگزاری تسنیم گفته بود که کارگران در شورای عالی کار سه مدافع و شش مخالف دارند.

به‌گفته معینی «در حالی که بیان می‌کنند حقوق زیر یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان زیر خط فقر است، کارگران حقوقشان بین ۷۱۲ هزار تومان تا ۹۰۰ هزار تومان است که از این میزان حقوق هم مالیات هم کم می‌شود یعنی کارگران ما روی خط فلاکت زندگی می‌کنند نه زیر خط فقر.»

حسین جناحی، رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی کارگران چادرملو نیز بر این بارو است که «هرچه نمایندگان کارگری در کارگروه مزد تلاش می‌کنند بحث سبد معیشت را به کرسی بنشانند، نتیجه مطلوب حاصل نمی‌شود چرا که دولت کارفرمایی، مانع اصلی افزایش عادلانه دستمزدهاست.»

به گفته او در حال حاضر اگر حداقل دستمزد بخواهد هزینه‌های سنگین معاش خانوارهای کارگری را تأمین کند، «باید حداقل ۳۰۰ درصد افزایش پیدا کند.»

فعالان کارگری می‌گویند حقوق و دستمزدی که کارگران ایران می‌گیرند یک هفته هم دوام نمی‌آورد و تنها صرف هزینه‌های خوراک، ایاب و ذهاب، ‌ تحصیل و مسکن آن‌ها می‌شود.

بر پایه اعلام مرکز آمار ایران در سال گذشته، هزینه ماهیانه یک خانوار شهری چهار نفره بیش از یک میلیون و ۸۲۰ هزارتومان بود اما دستمزد کارگران ۶۰۹ هزار تومان تعیین شد. دستمزد کارگران در سال جاری نیز ۷۱۲ هزار تومان است.

افزون بر سطح درآمد پایین کارگران، در موارد زیادی نیز پرداخت دستمزد کارگران یا با تأخیر مواجه می‌شود و یا این‌که کارگران به دلیل قراردادهای موقت از کار اخراج می‌شوند.

جمعیت کارگری در ایران ۱۳ میلیون تن برآورد می‌شود.