آخرین اخبار از وضعیت آیتالله عباس واعظ طبسی حاکی از این است که او به کما رفته است. پزشک درمانگر او در بیمارستان «امام رضا»ی مشهد بهبودی طبسی را منوط به وقوع معجزه دانست. پیش از این خبرهای ضد و نقیض در مورد مرگ طبسی توسط «جهان نیوز» ورسانههای محلی در خراسان منتشر شده بود.
روز ۸ اسفند علیرضا صداقت – عضو تیم متخصص که مشغول درمان واعظ طبسی هستند – در جمع خبرنگاران گفت: «عملکرد مغزی ایشان غیرقابل پیشبینی بوده و در کما هستند و برگشت عملکرد مغزی وی به حالت عادی سخت شده است.»
صداقت همچنین گفته که واعظ طبسی روز ۷ اسفند یک ایست قلبی و حمله تنفسی داشته است. در حال حاضر مسائل قلبی و عروقی به ثبات رسیده اما عملکرد مغزی طبسی غیرقابل پیشبینی است به کما رفته است. پزشک معالج او میگوید: «هیچ نشانهای از اینکه عملکرد مغزی ایشان به حالت عادی برگردد وجود ندارد.»
خبرهای مختلف در مورد مرگ احتمالی طبسی
حسین دلیریان، خبرنگار سیاسی «تسنیم»، به نقل از «جهان نیوز» در توییتر خود خبر داده است که آیتالله عباس واعظ طبسی که تولیت آستان امام هشت شیعیان در مشهد را به عهده دارد، درگذشت. اما یک «منبع آگاه» در آستان قدس رضوی در گفتگو با خبرنگار «عصر ایران» گفته است که واعظ طبسی در بیمارستان بستری شده اما زنده است. «عصرایران» نگفته است که این «منبع آگاه»کیست.
واعظ طبسی، نماینده رهبر جمهوری اسلامی در مشهد، بعد از ظهر ۷ اسفند، دچار حمله تنفسی میشود. او را به اورژانس بیمارستان «امام رضا» در مشهد انتقال میدهند. پیش از این حمله تنفسی، او در حرم رضوی رأی خود را به صندوق انداخته بود. دکتر سعید هاشمزاده، رئیس بیمارستان «امام رضا» درباره بستری شدن طبسی گفت: «… امروز جمعه در منزل دچار مشکلات تنفسی شده و به بیمارستان امام رضا منتقل گردید و اقدامات اولیه توسط پزشکان و کادر درمانی این بیمارستان انجام شد.»
پس از تکذیب خبر مرگ طبسی توسط آستان قدس رضوی، حسن قاضی زاده هاشمی، وزیر بهداشت به مشهد رفت.
قاضی زاده هاشمی در جمع خبرنگاران در مشهد گفت: «آیت الله واعظ طبسی از دو سال گذشته با بیماری صعب العلاجی دست و پنجه نرم میکنند، متاسفانه بعد از ظهر امروز در پی خون ریزی مغزی و وقفه تنفسی حال ایشان وخیم میشود و به بیمارستان امام رضا انتقال پیدا میکنند.»
وزیر بهداشت دولت روحانی افزود که حال عمومی طبسی خوب نیست.
عباس واعظ طبسی (متولد ۱۳۱۴، مشهد)، هم نماینده ولیفقیه در استان خراسان است و هم عضو مجلس خبرگان رهبری ناظر بر عملکرد ولیفقیه. به روایت برخی از همشهریهایش طبسی قدرتی بیشتر از مقامهای دولتی جمهوری اسلامی ایران دارد و برخی به کنایه او را والی خراسان میخوانند.
طبسی در طی زندگی سیاسیاش در جمهوری اسلامی ایران، مسئولیت آستان قدس رضوی را به عهده داشته است که یکی ثروتمندترین نهادهای مذهبی-اقتصادی در ایران است. روایت فربه شدن آستان قدس رضوی و واعظ طبسی شبیه روایت توسعه بارگاه امام هشتم شیعیان در مشهد است که احمد علمالهدی توضیح داده است: «حرم در ابتدای انقلاب سه هکتار وسعت داشت و حالا ۵۴۰ هکتار وسعت دارد.»
خلاصهای از مقاله حمید مافی در مورد امپراتوری واعظ طبسی در آستان قدس و اماننامه رهبری:
فساد اقتصادی تولیت آستان قدس رضوی
هم زمان با توسعه حرم، واعظ طبسی و آستان قدس هم فربه و فربه تر شدند. بهگونهای که ۴۳. ۵ درصد از زمینهای شهری مشهد و ۴۰۰ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی خراسان رضوی، شمالی و جنوبی را در اختیار دارند. حداقل در مالکیت ۵۸ شرکت بیش از پنجاه درصد سهم دارند و در ۳۱ شرکت دیگر هم سهیماند.
هم کارگزاری بورس و موسسه مالی دارند، هم بیمارستان و رسانه و چاپخانه و هم دامداری و شرکت خدمات اینترنتی. از شرق تا غرب ایران و از شمال تا جنوب، دستی در پروژههای اقتصادی و عمرانی دارند. در سوریه پل میسازند، در سنندج راهآهن، در مسیر قزوین به شمال اتوبان و در تهران و مشهد برج و مرکز تجاری و ساختمان دولتی.
به گفته معاون املاک و اراضی آستان قدس، این نهاد در چهارده استان دارای موقوفه و در ۲۰ شهرستان دارای دفتر معاونت املاک است، ۳۰۰ هزار هزار مستأجر دارد و روزانه ۱۲۰ اعتبارنامه برای بهرهبرداری از املاک صادر میکند.
آستان قدس رضوی همچنین تولید ۱۰ درصد قند، ۱۱ درصد سنگهای تزئینی، ۳. ۷ درصد اتوبوسهای درونشهری و بینشهری و یک ششم ظرفیت تولید نان صنعتی کشور را در اختیار دارد. بر اساس گزارشهایی که در وبسایتهای وابسته به این سازمان اقتصادی این نهاد منتشر شده است، مجموعه شرکتهای وابسته به آستان قدس رضوی سالانه ۷۳ هزار تن شیرخام، ۳۰۰ تن گوشت قرمز، هزار تن گوشت سفید، ۱۰۰ هزار تن محصولات کشاورزی، ۱۰ میلیون متر مربع پارچه، ۶ هزار هزار متر مربع فرش دستبافت و اجرای بیش از ۱۳۶ پروژه عمرانی، توسعه، راه و شهرسازی را در اختیار دارد. این نهاد فعالیت خود را به خارج از مرزهای ایران هم گسترش داده است. نشریه توقیف شده آسمان سه سال پیش از پلسازی آستان قدس در سوریه و ساختمانسازی در دوبی خبر داد.
فرار از مالیات و درگیری با دولت
در ۲۵ بهمن ۱۳۹۴ اعلام شد که دولت حسن روحانی میخواهد بخشی از کسری درآمدهای نفتی را با افزایش درآمدهای مالیاتی جبران کند. رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی از لغو معافیت مالیاتی بنیادها در سال آینده خبر داد.
از حمله این بنیادها، آستان قدس رضوی بود. محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی جمهوری اسلامی، گفت که دولت باید از آستان قدس و قرارگاهها مالیات دریافت کند.
به روایت وبسایت موسسه نشر آثار آیتالله خمینی، در سالهای جنگ ایران و عراق، مجلس آستان قدس را از ردیف سازمانهای مشمول معافیت مالیاتی حذف میکند و دولت وقت هم پیگیر اینکه سهم مالیات را از این نهاد بگیرد.
آستان قدس رضوی همانند سایر بنیادهای مذهبی و نظامی، سازمان حسابرسی منحصر یهفرد و اختصاصی خود را دارد و از هرگونه نظارت بیرونی در امان است.
واعظ طبسی در نامهای به رهبر وقت جمهوری اسلامی یادآوری میکند که پیش از این، به صورت شفاهی دستور داده بود: «آستان قدس رضوی مالیات ندهد و به جناب آقای نخست وزیر هم گفته شود از آستان قدس نباید مالیات بگیرند.» و از او میخواهد که دستورش را مکتوب کند. آیتالله خمینی هم در نامهای خطاب به میرحسین موسوی مینویسد: «همان طور که قبلاً گفتهام آستان قدس رضوی و شرکتها و مؤسسات وابسته از پرداخت هرگونه مالیاتی معاف میباشند. نظر اینجانب را به مقامات ذیربط ابلاغ نمایید.»
حالا هم این نامه برگ برنده واعظ طبسی و آستان قدس رضوی است. چه در دولت خاتمی و چه در دولت احمدینژاد و حالا هم در دولت روحانی. نمایندگان مجلس که اینبار برای لغو معافیت مالیاتی بنیادها و نهادها پیشقدم شده بودند، حالا در برابر آستان قدس عقب نشستهاند و سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس میگوید: «معافیت مالیاتی آستان قدس همچنان پابرجاست».
تا کنون آستان قدس رضوی نه تنها مالیاتی به دولت نپرداخته، بلکه به گفته معاون امور حقوقی این نهاد، دولت باید سالانه ۳۰ تا ۴۰ میلیارد تومان مالالاجاره به آستان قدس پرداخت کند. قائممقام تولیت آستان قدس رضوی نیز چندی پیش گفته بود که دولت ۱۰۰ میلیارد تومان به این نهاد بدهکار است.
واعظ طبسی با خامنه ای نسبت سببی ندارد؟
هرمزی / 26 February 2016