شورای نگهبان صلاحیت تنها ۱۶۱ داوطلب نمایندگی مجلس خبرگان رهبری را تائید کرد. تکلیف ۱۰ درصد از کرسیهای این مجلس پیش از انتخابات مشخص شده است.
شورای نگهبان در نهایت صلاحیت کمتر از ۲۰ درصد از داوطلبان نمایندگی مجلس خبرگان رهبری را تائید کرد. از میان ۸۱۰ داوطلب نمایندگی مجلس خبرگان رهبری، شورای نگهبان در نهایت ۱۶۱ نامزد را واجد صلاحیت برای حضور در انتخابات تشخیص داد.
براساس اعلام ستاد انتخابات ۸۱۰ نفر به عنوان داوطلب نامزدی مجلس خبرگان رهبری نامنویسی کرده بودند. سخنگوی مستعفی شورای نگهبان گفته بود که ۴۲۱ داوطلب به دلیل عدم حضور در آزمون اجتهاد، غیرمجاز بودن به نامنویسی در این انتخابات و یا انصراف از روند بررسی صلاحیتها کنار گذاشته شدند.
براساس اعلام روابط عمومی شورای نگهبان، شش فقیه عضو این شورا پس از بررسی پرونده ۳۷۳ داوطلب باقیمانده، ۱۶۱ نامزد را تائید صلاحیت کردند که بیانگر رد صلاحیت ۵۷ درصد داوطلبان در این مرحله از رسیدگی به صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس خبرگان رهبری است.
عملکرد شورای نگهبان در بررسی صلاحیت داوطلبان نمایندگی مجلس خبرگان سبب شده است که دستکم تکلیف ۱۰ درصد از نمایندگان دوره پنجم مجلس خبرگان پیش از برگزاری انتخابات مشخص شود.
براساس فهرستی که شورای نگهبان منتشر کرد، تعداد نامزدهای تائید صلاحیت شده در شش حوزه انتخابیه با تعداد نمایندگان آن در انتخابات یکسان است. براین اساس نتیجه انتخابات در استانهای هرمزگان، سمنان، بوشهر، خراسان شمالی با یک نامزد و یک نماینده، اردبیل با دو نامزد در برابر دو نماینده و آذربایجان غربی با سه نامزد و سه نماینده پیش از برگزاری انتخابات مشخص شده است.
همچنین در سایر حوزههای انتخابیه نیز شانس پیروزی هر یک از نامزدها بیش از ۵۰ درصد است. زنجان، یزد و چهارمحال و بختیاری تنها استانهایی به شمار میآیند که برای هر کرسی سه نامزد تائید صلاحیت شدهاند. همچنین تنها در شش حوزه انتخابیه امکان رقابت بیش از ۵۰ درصد است.
در استان خوزستان هفت نفر برای رقابت بر سر شش کرسی تائید صلاحیت شدهاند که بیانگر رقابت ۱۴ درصدی در این حوزه انتخابیه است. در آذربایجان شرقی هم رقابت بین هفت نامزد برای شش کرسی است. در تهران نیز ۳۳ داوطلب برای ۱۶ کرسی رقابت میکنند که اندکی کمتر از شانس پیروزی ۵۰ درصدی داوطلبان را نشان میدهد.
مجلس یکدست گوش به فرمان
اگرچه رد صلاحیت حسن خمینی به دلیل عدم شرکت در آزمون اجتهاد شورای نگهبان بیش از سایر داوطلبها مورد توجه رسانهها قرار گرفت، اما شش فقیه شورای نگهبان که خود نیز نامزد انتخابات خبرگان رهبری به شمار میآیند ۱۰ نماینده سابق مجلس خبرگان رهبری را هم رد صلاحیت کردند.
محمدعلی دستغیب، محسن موسوی تبریزی، علی محمدی تاکندی، مجید انصاری، محمدجواد حجتی کرمانی و سید محمد واعظ موسوی از جمله نمایندگان پیشین مجلس خبرگان رهبری هستند که در این دوره فاقد صلاحیت لازم شناخته شدهاند.
علاوه براین ابوالفضل شکوری، رسول منتجبنیا، محمود امجد و محمود موسوی بجنوردی که از روحانیون نزدیک به اصلاحطلبان به شمار میآیند رد صلاحیت شدهاند.
دبیرشورای نگهبان هنگام نامنویسی داوطلبان، افزایش داوطلبان را ابزار مخالفان برای فشار بر شورای نگهبان دانسته و گفته بود که این شورا اجازه نفوذ به مجلس خبرگان را به مخالفان نمیدهد. محمدعلی موحدی کرمانی هم مجلس خبرگان را یک مجلس مطیع و همراه رهبر توصیف کرده و گفته بود که نهادهای نظارتی باید مانع ورود کسانی که به دنبال تضعیف رهبری هستند به مجلس خبرگان رهبری شود.
نخستینبار رهبر جمهوری اسلامی تابستان امسال «مخالفان نظام جمهوری اسلامی» را به «تلاش برای نفوذ در دستگاههای تصمیمگیر و تصمیمساز» متهم کرد و از سپاه پاسداران خواست که «این مسئله را رصد و با آن برخورد کند». سخنان خامنهای پس از آن بارها از سوی فرماندهان سپاه و اعضای شورای نگهبان تکرار شد و شورای نگهبان نیز وظیفه خود را «جلوگیری از پروژه نفوذ» اعلام کرد.
در همین زمینه
شورای نگهبان صلاحیت حسن خمینی را دوباره رد کرد
روحانی: از انتخابات نفع اندک میبریم اما شرکت میکنیم