جشنواره بینالمللی ادبیات در برلین (ilb) از همه انسانها، نهادها، مدارس و رسانههایی که برای آنها آزادی و حقوق شهروندی اهمیت دارد دعوت کرده است که ۱۴ ژانویه ۲۰۱۶ در سراسر جهان با خواندن و انتشار اشعاری از اشرف فیاض، از این شاعر فلسطینی محکوم به اعدام در عربستان سعودی دفاع کنند.
اشرف فیاض، شاعر ۳۵ ساله فلسطینی و یکی از هنرمندان برجسته مقیم عربستان سعودی است که به اتهام ارتداد و خروج از دین اسلام به اعدام محکوم شده است. او یکی از اعضای حلقه نقاشان «لبه عربستان» است که به خاطر تلاششان برای گذار از سنت و عرف و نوآوریهایی در عرصه هنرهای تجسمی شهرت دارند.
در سال ۲۰۱۴ دادگاهی در شهر «ابها» در جنوب غربی عربستان سعودی این شاعر و هنرمند فلسطینی را به چهار سال زندان و تحمل ۸۰۰ ضربه شلاق محکوم کرده بود. اشرف فیاض تقاضای تجدید نظر در حکم شلاق و زندان را کرد، نوامبر ۲۰۱۵ دادگاه تازهای تشکیل شد و به جای تبرئه او، حکم اعدامش را صادر کرد.
اشرف فیاض در عربستان سعودی متولد شده اما گذرنامه فلسطینی دارد. مقامات قضایی عربستان سعودی گذرنامه او را توقیف کردهاند و به همین جهت از داشتن وکیل هم محروم مانده است.
در اوت ۲۰۱۳ شرطههای عربستان سعودی اشرف فیاض را به اتهام ارتداد و سب نبی و ترویج خداناباوری در اشعارش بازداشت کردند. اشرف فیاض میگوید در قهوهخانهای در شهر «ابها» بحثی بین او و هنرمندی دیگر بر سر هنر معاصر و مذهب درگرفته بوده و شرطهها به خاطر این بحث او را بازداشت کرده و یک روز بعد هم با سپردن وثیقه آزادش کردهاند. اما چند ماه بعد، در ژانویه ۲۰۱۴ او را مجدداً بازداشت و پس از ۲۷ روز به زندان منتقل کردند.
گاردین گزارش میدهد که در دادگاهی که در فوریه ۲۰۱۴ برگزار شد، دو شرطه سعودی شهادت دادهاند که فیاض مرتد است و جوانان را با سخنانش گمراه میکند. این شاعر و هنرمند فلسطینی همچنین به داشتن روابط نامشروع با زنان نیز متهم شده. او هیچکدام از این اتهامات را نپذیرفته است.
جشنواره بینالمللی ادبیات در برلین (ilb) مینویسد: «اشرف فیاض نماد و نشانهایست از همه قربانیان حکومت سرکوبگر عربستان سعودی که از سوی برخی دول غربی هم حمایت میشود.»
این جشنواره از اینکه عربستان سعودی از سال ۲۰۱۳ یکی از اعضای شورای حقوق بشر سازمان ملل است انتقاد کرده و از دولتهای غربی خواسته است به رعایت حقوق بشر و آزادیهای مدنی در عربستان سعودی توجه بیشتری کنند و این ارزشها را بنا به مصالح اقتصادی و به خاطر معاملات پرسود اسلحه زیر پا نگذارند.
پیش از این رائف بدوی، وبلاگنویس سعودی در سال ۲۰۱۲ به اتهام ارتداد، توهین به شخصیتهای مذهبی، توهین به دانشگاه اسلامی امام محمد بن سعود، راهاندازی وبسایت برای ایجاد بحث پیرامون وهابیت، تشویش اذهان عمومی و بر هم زدن امنیت عمومی به ۱۰ سال زندان و تحمل یکهزار ضربه شلاق و همچنین پرداخت جریمه نقدی معادل ۲۶۷ هزار دلار محکوم شده بود.
در همین زمینه:
عربستان سعودی یک هنرمند و شاعر فلسطینی را به اعدام محکوم کرد
این جشنوارهای ریز و درشت و این فرهنگ دوستان ریز و درشت بهتر نیست بجای این همه کارهای سمبلیک فراخوان بدهند علیه جنگ افروزی و اسلحه فروشی تظاهرات کنند؟؟ آلمان که همواره فروش سلاح دارد، مشکل پایمالی حقوق بشر از همین نکته سرمنشه میگیرد! خنده آور است آقایون و خانمها !
چشم انداز / 14 January 2016