رئیس جمهور روسیه می‌گوید ترکیه نه معذرت خواسته و نه بحث غرامت برای سرنگونی سوخو را طرح کرده است. اقدامات تلافی‌جویانه روسیه از مسیر اقتصادی و با سختگیری در واردات غذایی ترکیه شروع شده‌اند.

ولادیمیر پوتین در آخرین نشست خبری‌‌اش در سال جاری

ولادیمیر پوتین منتظرست ترکیه از روسیه برای سرنگونی سوخو عذر بخواهد. پوتین گفت این که آنکارا پیشنهاد پرداخت غرامت نکرده، جای انتقاد دارد. او اضافه کرد که دولت ترکیه حتی سخنی در مورد مجازات عاملان این اقدام نگفته است.

پوتین گفت متاسف است که مناسبات دو کشور به دلیل حمله به جنگنده روسیه تیره شده است. او بار دیگر تکرار کرد که اقدام ترکیه خیانت بود: «متاسفیم که از کسی از پشت خنجر خوردیم که او را شریک مبارزه با تروریسم می‌دیدیم.»

در محافل سیاسی روسیه عنوان می‌شود که رهبری ترکیه عمدا و آگاهانه کاری کرده که مناسبات دو کشور به بن‌بست کشیده شود.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه چهارشنبه ۲۵ نوامبر گفت حمله به جنگنده سوخو “یک عمل تحریک‌آمیز برنامه‌ریزی شده” و برای به تله انداختن روسیه بود. او افزود که روسیه در مناسبات خود با ترکیه از جمله در قراردادهای منعقد شده تجدیدنظر جدی خواهد کرد.

روسیه پس از حمله به جنگنده‌اش، سامانه دفاع موشکی اس-۴۰۰ را در پایگاه هوایی حمیمیم در سوریه مستقر کرد. هواپیماهای روسی از این پایگاه برای عملیات علیه داعش استفاده می‌کنند.

تلافی‌جویی با اهرم اقتصاد

صبح پنجشنبه ۲۶ نوامبر، وزارت کشاورزی روسیه از کلیه نهادهای نظارتی خواست کیفیت مواد خوراکی و کشاورزی صادراتی از ترکیه را به دقت کنترل کنند. وزیر کشاورزی روسیه علت این دستور را «تکرار نقض استانداردهای روسیه توسط شرکت‌های ترک» خواند. الکساندر چاشیوف گفت در مواد صادراتی ترکیه، نیترات و سموم نباتی آفت‌کش‌ها وجود دارند.

در شش ماه نخست سال ۲۰۱۵حجم مبادلات تجاری ترکیه و روسیه به ۱۱ میلیارد دلار رسید. این رقم در سال ۲۰۱۴بالغ بر ۳۱میلیارد دلار بود. با سرنگونی سوخوی روسی، شاخص بورس ترکیه بیش از چهار درصد کاهش ارزش یافت.

در حال حاضر شرکت‌های توریستی و مسافرتی روسیه تورهای مسافرتی به ترکیه را متوقف کرده‌اند.