سه روز پس از حملات مرگبار پاریس، فرانسه در ظهر دوشنبه ۱۶ نوامبر، به مدت یک دقیقه در  سکوت فرو رفت. در مدارس، دانشگاه‌ها، ادارات و شرکت‌ها و در شهرهای کوچک و بزرگ این کشور، فرانسوی‌ها به یاد قربانیان حملات تروریستی جمعه و برای فراموشی بربریت، یک دقیقه سکوت کردند.

Paris

روز دوشنبه همچنین کنگره ورسای با حضور نمایندگان مجلس ملی و سنای فرانسه تشکیل شد. در این کنگره فرانسوا اولاند خواستار همبستگی ملی  فرانسویان و هم‌چنین تمدید سه ماهه وضعیت اضطراری در کشور شد.

روز دوشنبه، هویت پنج تروریست انتحاری نیز توسط دادستان پاریس اعلام شد. هشت نفر از مهاجمان توسط پلیس یا انفجار کمربندهای انتحاری‌شان کشته شده‌اند. یکی از آنها، صلاح عبدالسلام ناپدید شده و پلیس بین‌المللی در تعقیب اوست. او نقش تدارک کننده را داشت و اتومبیل سیاه رنگ پولو را که سه تروریست در مقابل تالار باتاکلان از آن پیاده شدند و حاضران را به گلوله بستند، او از بلژیک اجاره کرده بود.

روز دوشنبه پلیس ضد ترور فرانسه طی ۱۵۰یورش در شهرهای مختلف فرانسه از جمله در لیون، تولوز و گرونوبل، ۴۰ مظنون را بازداشت کرد. خبرگزاری فرانسه از کشف سلاح از جمله «آر پی جی» نزد این افراد خبر داد. ده هواپیمای جنگی فرانسه نیز در شامگاه یکشنبه به مواضع از جمله یک پایگاه آموزشی داعش در شهر رقه بمب ریختند. ده هزار سرباز ارتش در پاریس و شهرهای دیگر فرانسه به گشت زنی مشغولند.

فرانسه دیگر همان فرانسه‌ای نخواهد بود که پیش از حملات مرگبار ۱۳نوامبر بود. عواقب سیاسی این حملات که ده ماه پس از حملات تروریستی ژانویه گذشته به دفتر مجله شارلی ابدو و کشته شدن روزنامه‌نگاران صورت گرفته، گسترده خواهد بود.

رادیو زمانه در باره این رویدادها پرسش‌هایی را  با دو کارشناس سیاسی و اجتماعی ساکن پاریس، شاهین فاطمی رییس دانشکده بازرگانی و اقتصاد دانشگاه آمریکایی پاریس  و محمد صدیق یزدچی نویسنده و فیلسوف  در میان می‌گذارد. دو  ایرانی ساکن پاریس، سوسن ضیایی و سیما مرشاک نیز از مشاهدات خود در زمان وقوع حملات می‌گویند.

پرسش‌های رادیو زمانه به این قرارند:

ترور بزرگ چه تأثیری روی افکار عمومی داشته است؟

از میان ایرانیان به چه واکنش‌هایی برخورده‌اید؟

پیامد این ترور بزرگ برای سیاست و جامعه فرانسه چیست؟