محمدحسین کفراشی، مدیرکل «امور شهدا و ایثارگران» وزارت آموزش و پرورش از خروج گسترده نخبگان علمی از ایران سخن گفت و راه جلوگیری از آن را «متعهدسازی» دانش‌آموزان دانست.

farar-e maghzha

به‌گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محمدحسین کفراشی روز چهارشنبه ۲۹ مهرماه گفت: «سالانه نزدیک به ۱۵۰ هزار نفر نخبه علمی از کشور خارج شده و حدود ۵۰ میلیارد دلار فرار مغزها داریم.»

او افزود: «سایر کسانی که در کشور می‌مانند این کار را به دلیل تعهد، ریشه خانوادگی و مذهبی انجام می‌دهند.»

فرار مغزها پدیده‌ای است که سال‌هاست ایران دست به گریبان آن است و در برخی مقاطع نیز مسئولان منکر آن بوده‌اند. سازمان‌های جهانی، از جمله صندوق بین‌المللی پول در گزارش‌های سالانه خود – به‌ویژه سال ۲۰۰۹ – اعلام کرده‌ بودند که «ایران به لحاظ مهاجرت نخبگان و دانش‌آموختگان، در میان ۹۱ کشور در حال توسعه یا توسعه‌نیافته جهان، مقام نخست را داراست».

بانک جهانی نیز در مهرماه سال گذشته در گزارشی درباره اقتصاد ایران نوشت: «هر سال حدود ۱۵۰ هزار نفر از جمعیت جوان کشور برای یافتن آینده اقتصادی بهتر به کشورهای دیگر مهاجرت می‌کنند.»

محمدحسین کفراشی در ادامه سخنان خود گفت: «باید به‌دنبال ایجاد گردش مغزها از طریق متعهدسازی دانش‌آموزان باشیم.»

او توجه به مدارس «شاهد» به‌منظور «متعهدسازی» دانش‌آموزان را مهم دانست و گفت: «در این مدارس باید علاوه بر پرداختن به بخش تخصصی دانش‌آموزان، به بخش تعهدی آن‌ها نیز به‌صورت ویژه توجه شود.»

مدارس «شاهد» مدارسی هستند که فرزندان کشته‌شدگانی که در جمهوری اسلامی «شهید» محسوب می‌شوند و یا کسانی که در جنگ آسیب جسمی دیده‌اند می‌توانند در آن ثبت نام کنند.

ایران با بیش از ۶۰ درصد جمعیت زیر ۳۰ سال کشوری جوان به لحاظ جمعیتی محسوب می‌شود.

بانک جهانی ریشه مهاجرت رو به افزایش جوانان ایرانی را در بحران بیکاری می‌داند. بر اساس برآوردهای بانک جهانی، «هر سال حدود ۷۵۰ هزار نفر وارد بازار کار می‌شوند و بخش بزرگی از شاغلان که بیکار شده‌اند یا از جست‌وجو برای یافتن کار دست کشیده‌اند، به جمعیت غیرفعال اقتصادی اضافه می‌شوند».