فاطمه سالبهی که به اتهام قتل همسر خود در سن ۱۷ سالگی بازداشت شده بود، در سن ۲۳ سالگی صبح روز سه‌شنبه ۲۱ مهر در محوطه زندان عادل‌آباد شیراز به دار آویخته شد.

edam22

مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران و سازمان حقوق بشر ایران خبر اعدام فاطمه سالبهی را تأیید کرده‌اند.

او روز گذشته (دوشنبه ۲۰ مهر) به سلول‌ انفرادی منتقل شد و به خانواده‌اش اطلاع دادند جهت آخرین ملاقات به زندان عادل‌آباد شیراز مراجعه کنند.

فاطمه سالبهی متولد آبان ۱۳۷۰ در سن ۱۶ سالگی با مردی به نام حامد صادقی ازدواج کرد که ۳۰ سال سن داشت. سالبهی گفته بود که تا پیش از ازدواج هرگز او را ملاقات نکرده بود.

جسد حامد صادقی در فروردین ۱۳۸۸ در منزل مسکونی آن‌ها پیدا شد و فاطمه سالبهی به‌عنوان متهم بازداشت و تحت بازجویی قرار گرفت.

یکی از وکلای سالبهی گفته‌ بود موکلش در بازجویی‌های مقدماتی و تحت فشار به قتل اعتراف کرده ولی در دادگاه به قتل اعتراف نکرده است. سالبهی به‌رغم ابهامات موجود در پرونده‌اش پس از مدتی به اعدام محکوم شد و در اردیبهشت‌ماه سال جاری این حکم توسط دیوان عالی کشور تأیید شد.

قانون مجازات اسلامی جدید اعدام کسانی که در سن کودکی مرتکب قتل شده‌اند را منوط به آزمایش رشد عقلی کرده است. نزدیکان فاطمه سالبهی گفته‌اند این آزمایش درباره او به شیوه‌ای غیرعلمی و با پرسش سئوال‌های نامربوط از او انجام شده است از جمله این‌که آیا قرآن می‌خوانده یا نه و آیا اطلاع داشته که قتل نفس «حرام» است یا خیر. اما بر مبنای این آزمایش‌ها قاضی دادگاه گفته است سالبهی به هنگام قتل به رشد عقلی رسیده بود.

سازمان عفو بین‌الملل روز گذشته (دوشنبه) هشدار داده بود که ممکن است حکم اعدام فاطمه سالبهی روز سه‌شنبه به اجرا در آید. این سازمان مدافع حقوق بشر خواستار توقف اعدام او و کودکان در ایران شده بود.

در ایران سن مجازات کیفری کودکان برای پسران ۱۵ سال و برای دختران ۹ سال تعیین شده است. در کنوانسیون‌های بین‌المللی از جمله کنوانسیون حقوق کودک اعدام افراد کمتر از ۱۸ سال ممنوع است.

فعالان حقوق بشر اعدام فاطمه سالبهی را مغایر با تعهدات ایران به میثاق‌های بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی و کنوانسیون حقوق کودک می‌دانند.

ایران، عربستان، پاکستان و سودان تنها کشورهایی هستند که همچنان به اعدام کودکان ادامه می‌دهند. ایران پس از چین، دومین تعداد اعدام در جهان را دارد.