فرمانده نیروهای بین‌المللی در افغانستان می‌گوید حمله به کلینیک قندوز به درخواست مقامات امنیتی محلی صورت گرفت. ارتش افغانستان خبر داده بوده که طالبان در بیمارستان پناه گرفته‌اند.

Konduz
ورودی کلینیک قندوز پس از بمباران

در پیگیری دلایل بمباران بیمارستان قندوز روشن شده که ارتش افغانستان به خاطر اطمینان از پناه گرفتن طالبان در این محل، خواستار حمله هوایی آمریکا به کلینیک شده بود.

ژنرال جان کمبل، سرفرماندهی ارتش آمریکا در افغانستان روز دوشنبه پنجم اکتبر در کابل گفت: «نیروهای امنیتی افغانستان به مقامات آمریکایی گفتند که در معرض حملات طالبان قرار دارند و درخواست کمک کردند.»

کمبل افزوده که دستور حمله هوایی برای عقب راندن طالبان از بیمارستان به نظامیان آمریکایی داده شد.

بیشتر بخوانید: کلینیک پزشکان بدون مرز در قندوز بمباران شد

وزارت دفاع افغانستان روز یکشنبه ۴ اکتبر اعلام کرده بود که نیروهای طالبان از بیمارستان برای استتار خود سوءاستفاده کرده بودند اما پزشکان بدون مرز چنین ادعایی را رد می‌کند. مقامات افغان در عین حال می‌گویند تنها حیاط بیمارستان هدف بمب قرار گرفته و عامل باقی خسارات و حملات نیروهای طالبان هستند.

صدیق صدیقی، سخنگوی وزارت کشور افغانستان روز یکشنبه گفته بود در زمان حمله به کلینیک، ۱۰ الی ۱۵ شبه‌نظامی طالبان در این محل پناه گرفته بودند.

در اثر بمباران بیمارستان متعلق به پزشکان بدون مرز در قندوز، ۲۲ نفر از جمله چندین همکار این سازمان کشته شدند. این نهاد عملیات انجام گرفته را «جنایت جنگی» خوانده و خواستار تحقیقات مستقل در باره عاملان حمله شده است. سخنگوی این سازمان گفته که کلیه مشخصات جغرافیایی بیمارستان پیش‌تر به اطلاع طرفین منازعه رسیده بود تا از هرگونه حمله اشتباهی به یک مرکز درمانی پیشگیری شود.

بیشتر بخوانید: سازمان ملل: حمله به بیمارستان قندوز می‌تواند جنایت جنگی محسوب شود

مسئولان پزشکان بدون مرز گفته‌اند که بیمارستان برای نیم‌ساعت متوالی بمباران شد. ساختمان کلینیک پس از بمباران آتش گرفت.

زید رعد الحسین، کمیساریای عالی سازمان ملل در امور حقوق بشر این حمله را «فاجعه‌بار، غیرقابل تحمل و جنایتکارانه» خوانده است. او گفته اگر در تحقیقات مشخص شود که حمله به صورت هدفمند انجام گرفته، می‌توان ماجرا را با عنوان «جنایت جنگی» بررسی کرد.

بان‌کی‌مون، دبیرکل سازمان ملل نیز بمباران یک مرکز درمانی را به شدت محکوم کرده و خواستار روشن شدن مسئولیت عوامل حمله شده‌ است. باراک اوباما و اشتون کارتر، رئیس جمهور و وزیر دفاع آمریکا این واقعه «تراژیک» خوانده و با بازماندگان قربانیان، ابراز همدردی کرده‌اند.

مراکز درمانی و بیمارستان‌ها بر اساس کنوانسیون ژنو، باید در جنگ‌ها مصونیت داشته باشند. در عین حال هیچکس طبق این کنوانسیون حق ندارد از بیمارستان به عنوان سپر امنیتی استفاده کند.