بعد از راه افتادن کمپین «تحریم خرید خودروهای داخلی» در ایران، خبرگزاری دانشحویان ایران (ایسنا)، روز یک‌شنبه ۲۸ شهریور ماه، خبر داد که عده‌ای از کارگران کارخانه‌های خودروسازی و قطعه‌سازی داخلی در مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کردند.

khodro

به گزارش خبرگزاری ایسنا، تجمع‌کنندگان معتقد بودند که تحریم خرید خودروهای صفر داخلی در کنار واردات خودروهای خارجی منجر به اخراج کارگران شاغل در صنعت خودرو خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اعتراض کارگران خودروسازی به تحریم خرید خودروهای داخلی

مهدی. ب، تکنیسین بخش مونتاژ کارخانه ایران خودرو، درباره این تجمع به رادیو زمانه می‌گوید: «روز شنبه به ما اعلام کردند مجوز این تجمع از وزارت کشور گرفته شده و از هر بخش تعدادی را تعیین کردند که برای این تجمع آماده شویم. می‌گفتند این تصمیم از بالا (وزارت اقتصاد) گرفته شده بود.»

کمپین تحریم خرید خودروهای ساخت دو کارخانه ایران خودرو و سایپا، بعد از توافق هسته‌ای در وین به راه افتاد.

خبرگزاری تسنیم، ۲۴ شهریور ماه در گزارشی به آن‌چه که در خبرگزاری فرانس پرس درباره این کمپین اجتماعی منتشر کرده بود، اشاره کرد و از قول این خبرگزاری نوشت: «کمپین تحریم خرید خودروهای ایرانی در شبکه‌های اجتماعی ایرانی به راه افتاده است. ایرانی‌ها در شبکه‌های مجازی نارضایتی خود از صنعت خودروسازی کشور را که به‌دلیل خروج شرکت‌های خارجی پس از تشدید تحریم‌ها، اکنون عمدتا در اختیار ایران خودرو و سایپا قرار دارد، ابراز می‌دارند.»

در همین گزارش، سعید لیلاز، به خبرگزاری فرانس پرس گفته است: «کمپین نخریدن خودروی ایرانی بی‌اساس و واکنشی به رکود اقتصادی ایران است. در غرب خودرو‌ها ارزان هستند، اما سوخت گران است، در حالی که در ایران برعکس.»

لیلاز که در ایران به عنوان کار‌شناس امور اقتصادی شناخته می‌شود، گفته است: «تنفر مردم از خودروسازان از یک دوره طولانی انحصار در دهه‌های ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ میلادی ناشی می‌شود که اکنون به پایان رسیده است. مردم ایران باید توجه داشته باشند که خودروسازی دومین صنعت بزرگ کشور پس از نفت است و سه درصد تولید ناخالص داخلی و ۱۲ درصد فرصت‌های شغلی کشور را تامین می‌کند.»

نهم شهریور ماه هم محمدرضا نعمت‌زاده، وزیر صنعت و معدن، در واکنش به کمپین تحریم خرید خودروهای داخلی با الفاظی تند واکنش نشان داده و گفته بود: «اگر کسی چنین کمپینی را دنبال کند، به نیروی انسانی و اشتغال و تولید داخلی و درآمد ملی خیانت می‌کند. ایجاد این کمپین خلاف و گناه است و کار ضد انقلاب است که به ضرر اقتصاد داخل خواهد بود.»

صحبت‌های وزیر اقتصاد دولت روحانی، واکنش‌هایی گسترده را در داخل کشور و به‌خصوص در شبکه‌های اجتماعی به همراه داشت.

در تهران، تصاویری روی شبکه‌های اجتماعی قرار گرفت که نشان می‌داد گروهی از موافقان کمپین تحریم خودروهای داخلی، شیشه خودروهای صفر را در شهر می‌شکنند و روی صندلی خودرو‌ها گوجه گندیده می‌ریزند، اما موج اعتراض به اظهارات وزیر اقتصاد دولت روحانی، با مقابله سایت‌های دولتی ایران همراه شد.

پایگاه خبری صنعت و اقتصاد ایران (اکو‌فارس) در گزارش روز یک‌شنبه ۲۸ شهریور خود نوشت: «می‌گویند خودروی ایرانی نخرید تا خودروساز ایرانی را تنبیه کنیم! واقعا خودروساز ایرانی چه کرده که باید تنبیه شود؟ جالب است وقتی باید کشوری پیدا کنیم تا در شورای امنیت از ما حمایت کند، برای این‌که از خجالتش دربیاییم، باید خودروساز پیش‌قدم شود و سرمایه‌اش را با علم به این‌که زیان می‌کند، ببرد و در آن کشور پرت و دور افتاده سرمایه‌گذاری کند. وقتی در منجیل و بم و رودبار زلزله می‌شود، باز همین خودروساز است که باید در کمک به هموطنانش پیشقراول شود. بحران بیکاری اگر در نیشابور و کاشان و تبریز و شیراز، زندگی مردم را مختل می‌کند، باز همین خودروساز است که مکلف می‌شود بدون در نظر گرفتن صرفه و صلاح اقتصادی، برود و در آنجا سایت بزند تا اشتغال ایجاد کنند و جوانان کشور را سر کار ببرد.»

خبرگزاری مهام نیوز هم در تحلیل پوشش خبری این تجمع نوشت: «خانواده خودروسازی، قطعه‌سازی و صنایع وابسته آن، دایره‌ای نزدیک به چهار میلیون نفری را زیر چتر حمایتی خود گرد آورده است که با تضعیف خودروسازان، بی‌شک این افراد که از طبقه کارگری و متوسط جامعه هستند با بحران مواجه خواهند شد.»

به نظر می‌رسد که جدالی تازه میان بدنه اقتصادی دولت و مردم برای از نفس انداختن کمپین تحریم خرید خودروهای داخلی آغاز شده است. جدالی که با اظهارات تند یک وزیر آغاز شد و حالا با تجمع کارگران و روبه‌روی هم قرار دادن مردم، ادامه پیدا کرده و وارد فازی جدید شده است.

در همین زمینه:

خیال آسوده خودروسازان