معاون رئیس جمهور ایران از احتمال عقد قرارداد برای خرید دو نوع جت روسی خبر داد. یادداشت تفاهم اجرای توافق فروش سامانه اس-۳۰۰ نیز امضا شده اما روایت طرفین از این معامله متفاوت است.

Mig 29
جنگنده روسی میگ ۲۹

جمعه شش شهریور، خبرگزاری فارس به نقل از سورنا ستاری، معاون فناوری رئیس جمهور ایران، از مذاکرات فشرده برای خرید احتمالی دو نوع جنگنده نظامی روسی گزارش داد.

سورنا ستاری که برای بازدید از نمایشگاه ماکس ۲۰۱۵ در روسیه به سر می‌برد در گفت‌وگو با نشریه «کومرسانت» به علاقمندی برخی خطوط هوایی ایران برای خرید سوپرجت سوخو ۱۰۰ اشاره کرده است.

ستاری در باره نوع جنگنده‌های نظامی مورد علاقه ایران چیزی نگفته است. او به همراه بیش از ۱۰۰ نفر از نمایندگان شرکت‌های مختلف دولتی و غیر دولتی فعال در صنایع هوایی و دفاعی، برای بازدید از نمایشگاه هوا-فضای ماکس ۲۰۱۵ در مسکو به سر می‌برد. ستاری چهارشنبه ۴ شهریور با پوتین در حاشیه این نمایشگاه ملاقات کرده بود.

خبرگزاری فارس، پنجشنبه پنجم شهریور از قول یک مقام ارشد سازمان فدرال همکاری های فنی-نظامی روسیه نوشته بود که یادداشت تفاهم توافق تحویل سامانه موشکی اس‌-۳۰۰ امضا شده است. این تفاهم اما دربرگیرنده تعداد سامانه‌ها و قیمت آنها نیست.

مقامات روسی در سفر ظریف به مسکو گفته بودند که با رفع تحریم‌های هسته‌ای، سلاح‌های بیشتری به ایران می‌فروشند.

در نشست خبری مشترک وزیران خارجه ایران و روسیه در دوشنبه ۲۶ مرداد، عنوان شد که دو کشور در صدد همکاری‌های بیشتر از جمله در عرصه نظامی هستند.

در ۲۷ مرداد گفته شد که هیاتی از وزارت دفاع ایران برای امضای قرارداد سامانه دفاع موشکی اس-۳۰۰ به مسکو می‌رود. حسین دهقان، وزیر دفاع جمهوری اسلامی گفته بود متن قرارداد آماده است و به جای سه گردان اس-۳۰۰، چهار گردان خریداری می‌شود.

اما بعد از آن، معاون وزیر خارجه روسیه گفت که سامانه‌های یاد شده با پس گرفتن شکایت حقوقی ایران تحویل داده می‌شوند.

ایران پس از خودداری روسیه از تحویل این سامانه‌ها در سال ۲۰۱۰، به دادگاه بین‌المللی ژنو شکایت برده و خواهان غرامتی ۴ میلیارد دلاری شده است

طبق توافق‌نامه‌ای که اواخر سال ۲۰۰۷ میلادی میان تهران و مسکو به امضا رسید، قرار بود روسیه پنج سامانه دفاع ضدموشکی اس-۳۰۰ را به قیمت حدود ۸۰۰ میلیون دلار به جمهوری اسلامی بفروشد. این توافق با وجود پیش‌پرداخت ۱۶۷ میلیون دلاری ایران به روسیه، به دلیل قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت و تعهدات الزام‌آور آن بر هم خورد.

فسخ این توافق به دستور دمیتری مدودف، رئیس جمهور روسیه در سال ۲۰۰۹ انجام شد. روسیه بعد از این، از فروش تجهیزات جنگی، بالگرد، هواپیماها و ناوهای جنگی به ایران نیز خودداری کرد.

سیستم پدافند اس-۳۰۰ قادر است موشک‌های بالستیک، کروز و هواپیماهای پروازی در ارتفاع کم را تا شعاع ۱۵۰ کیلومتری، شناسایی، ره‌گیری و منهدم کند.

در همین زمینه

 وزیر دفاع ایران: قرارداد تحویل سامانه اس‌-۳۰۰ امضا می‌شود

ایران و روسیه موافقت‌نامه نظامی امضا کرده‌اند

 سامانه موشکی «اس-۳۰۰» و استفاده روسیه از کارت ایران