همان‌گونه که انتظار می‌رفت، رهبر ایران در خطبه‌های نماز عید فطر در مورد توافق وین و سیاست ایران در قبال آمریکا صحبت کرد. خامنه‌ای گفت قدرت‌های جهانی مجبور شدند صنعت هسته‌ای ایران را تحمل کنند و این معنایش اقتدار ایران است.

خامنه‌ای

خامنه‌ای گفت با آمریکا در مورد مسائل دوجانبه مذاکره‌ای نداریم و گاهی در موارد استثنایی مثل این مورد هسته‌ای براساس مصلحت مذاکره کرده‌ایم. او موضع‌گیری‌‌‌های اوباما و دولتمردان آمریکایی پس از اعلام توافق را «رجزخوانی» و «لاف در غربت» توصیف کرد و افزود سیاست ایران در مقابل «دولت مستکبر آمریکا» با مذاکرات و با متنی که تهیه شده، تغییر نخواهد کرد.

خامنه‌ای ادامه داد که بسیاری از مردم مسلمان در یمن، بحرین، فلسطین و سوریه، به خاطر «سیه‌کاری‌های دشمنان» روزهای سختی را گذرانده‌اند. او عنوان کرد چه متن توافق تصویب بشود و چه تصویب نشود، ایران از حمایت دوستان خود در منطقه دست نخواهد کشید.

توافق هسته‌ای قرار است روز دوشنبه ۲۰ ژوئیه در شورای امنیت به رای گذاشته شود. پیش‌نویس قطعنامه مربوط به این مصوبه از سوی امریکا ارائه شده و تایید آن قطعی به نظر می‌رسد. با صدور قطعنامه توافق، روند لغو تحریم‌های ایران به جریان می‌افتد اما تحریم‌های تسلیحاتی هم‌چنان به قوت خود باقی خواهند ماند.

لغو تحریم‌های تسلیحاتی، از جمله خواست‌های کلیدی ایران در مذاکرات بود که فرجامی نیافت.

خامنه‌ای در بخش دیگری از سخنان خود گفت اگر جنگی این جا اتفاق بیفتد آن کسی که سرشکسته از جنگ خارج خواهد شد «آمریکای متجاوز و جنایتکار» است.

اوباما در کنفرانس مطبوعاتی خود گفته است که آمریکا با توافق هسته‌ای توانست یک مسئله امنیت بین‌المللی را به صورتی صلح‌آمیز حل کند و امکان دسترسی و نظارت جدی بر روی تاسیسات هسته‌ای ایران را بیابد. اوباما در روز اعلام توافق نیز تاکید کرده بود که بدون توافق، خطر جنگ خاورمیانه را تهدید می‌کرد.

وزیر خارجه ایران پس از بازگشت از وین به تهران به خبرنگاران گفته بود: «نتیجه مذاکرات وین برای همه مثبت است به جز آنها که دنبال درگیری و جنگ هستند.»

متن توافق هسته‌ای قرار است مطابق مصوبه موسوم به «لایحه ایران» مورد ارزیابی نمایندگان کنگره آمریکا قرار گیرد. اوباما در روز اعلام توافق گفت اگر کنگره جلوی اجرای موفقیت آمیز توافق را بگیرد، از حق وتو استفاده می‌کند.

هر هفت قطعنامه تحریمی ایران در شورای امنیت تصویب شده‌اند اما طبق توافق وین، تحریم‌های تسلیحاتی ایران برای ۵ سال و محدودیت دستیابی به تکنولوژی موشکی تا ۸ سال دیگر ادامه خواهد داشت. در توافق هسته‌ای این نیز پیش‌بینی شده که اگر ایران به تعهدات خود عمل نکرد، تحریم‌های لغو شده به طور خودکار دوباره به جریان بیفتند.

اوباما در کنفرانس مطبوعاتی پس از توافق هسته‌ای از جمله گفت: «تعجب نمی‌کنم که اسد و رهبران ایران برای افرادی که به آن‌ها رأی داده‌اند بیایند و به مخاطبان داخلی‌‌شان چنین وانمود کنند که به یک پیروزی دست یافته‌اند. این شیوه همه‌سیاستمداران دنیاست.»