جمهوری اسلامی و غرب در پایان مهلت تعیین شده به توافق نرسیدند اما طرفین تاکید کردهاند مذاکرات ادامه دارد. مهلت تعیین شده در نخستین ساعات بامداد جمعه دهم ژوییه برای رسیدن به یک توافق تاریخی به پایان رسید.
محمد جواد ظریف گفت :«مذاکرات پیشرفتهایی داشته اما ممکن است دو روز دیگر ادامه داشته باشد. امیدواریم تیمهای مذاکره کننده تا دوشنبه در وین نباشند.»
روز جمعه ۱۰ ژوییه، مذاکرات جان کری و ظریف با حضور فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ادامه یافت. خانم موگرینی گفته بود: «تا زمانی که لازم باشد در وین می ماند.» لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه پیشتر عنوان کرده بود که «نکات دشوار میتواند مذاکرات هستهای میان ایران و قدرتهای بزرگ را به درازا بکشاند.» فیلیپ هموند وزیر خارجه بریتانیاروز جمعه مذاکرات را ترک کرد اما شنبه باز میگردد او گفت: «مشکلات به طرز دردناکی جلو می روند.»
به نظر میرسد مساله لغو تحریم تسلیحاتی شورای امنیت هنوز مهم ترین موضوع مورد اختلاف دو طرف باشد. پرسشهای مهم روز اینها هستند:
* – مشکلاتی که باعث شدند یک فرصت دیگر برای رسیدن به توافق تاریخی از بین برود کدامند؟
* – هم لاوروف وزیر خارجه روسیه و هم محمد جواد ظریف، غربیها را عامل نرسیدن به توافق دانستند. نقش روسیه را در این مرحله چگونه میبینید؟
* – مهلتی که کنگره آمریکا برای بررسی توافق احتمالی تعیین کرده بود به پایان رسیده و حالا کنگره به جای ۳۰ روز، ۶۰ روز وقت میخواهد تا توافق احتمال را بررسی کند. این مشکلی در راه ادامه مذاکرات ایجاد نمیکند؟
* – گفتوگوها روز جمعه هم ادامه پیدا کرد و تا آخر هفته نیز ادامه مییابد. چه چشماندازی می توانبرای پایان این پرونده دردسر ساز برای دنیا ترسیم کرد؟
این پرسشها را رادیو زمانه با دو کارشناس پرونده اتمی ایران آقایان رضا تقی زاده و مهران مصطفوی در میان میگذارد.