پنج تن از اقتصاددانان جهان در نامهای به آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، از او خواستهاند تا دير نشده نقش حياتی خود را در رهبری مشکلات يونان و اروپا ايفا کند.
این نامه در روزنامه «تاگس اشپیگل» آلمان منتشر شده و اقتصاددانان تأکيد کردهاند که تنها راهکار نجات يونان و به دنبال آن اروپا اين است که بخشی از بدهیهای يونان بخشيده شود و مابقی هم در مدت زمانی طولانیتر بازپرداخت شود تا اقتصاد فلجشده يونان، زمانی برای بهبود وضعيت خود بيابد. آنها میگويند:
«- صرفهجويی بیپايان بیحاصل است.
– يونان به اين رياضتهای اقتصادی بلندمدت “نه” گفته است. همانطورکه پيشبينی میشد، اين سياستهای ناکارآمد، اقتصاد يونان را به زير کشيده، به بيکاری گسترده در يونان و فروپاشی سيستم بانکی انجاميده، و بحران بدهی خارجی يونان را تشديد کرده.
-اکنون بدهیهای يونان به ميزان غيرقابل پرداختی معادل ۱۷۵ درصد توليد ناخالص داخلی اين کشور رسيده. شرکتها و کارخانجات از کمبود سرمايه رنج میبرند.
– تأثيرات اين برنامههای رياضتی فاجعه بوده است: ۴۰ درصد کودکان در فقر بهسر میبرند و بيکاری جوانان ۵۰ درصد افزايش داشته است.
– يونانیها که برنامههای رياضت اقتصادی شما را دنبال کردند: حقوق، حقوق بازنشستگی و هزينههای دولت را کاهش دادند، خصوصیسازی کردند، مالياتها را افزايش دادند.
– تأثيرات برنامههايی که برای يونان در نظر گرفته شده به قدری شديد بوده که از زمان بحران اقتصاد جهانی بين سالهای ۱۹۲۹ تا ۱۹۳۳ ديده نشده است.
– نسخهای که برلين و بروکسل در اين مدت برای يونان پيچيدهاند، از خود بيماری هم بدتر بوده است.»
اقتصاددانان در پایان نامه خود به آنگلا مرکل نوشتهاند: «اقدامات شما در این هفته در تاریخ ثبت میشود. ما برای برداشتن گامهای جسورانه و سخاوتمندانه به سوی یونان روی شما حساب میکنیم.»
روز یکشنبه ۱۲ ژوئيه / ۲۱ تير بانک مرکزی اروپا درباره کمک جدید به یونان تصمیم خواهد گرفت. دولت یونان پیشنهاد داده است که بخشی از بدهیهایش بخشیده شود.
روز گذشته (چهارشنبه ۸ ژوئيه / ۱۷ تير) الکسیس سیپراس، نخستوزیر یونان در پارلمان اروپا سخنرانی کرد و گفت در دو تا سه روز آینده طرح اصلاحات اقتصادی خود را ارائه خواهد داد.
نامه به آنگلا مرکل را این اقتصاددانان امضا کردهاند: هاینر فلاسبک، منشی پیشین در وزارت فدرال دارایی آلمان و اقتصاددان ارشد در «آنکتاد» (کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل)؛ توما پیکتی، استاد مدرسه عالی مطالعات علوم اجتماعی و مدرسه اقتصاد پاریس؛ جفری دی. ساکس، استاد توسعه پایدار، استاد سیاستگذاری بهداشت و مدیریت و مدیر «مؤسسه زمین» در دانشگاه کلمبیا، نیویورک؛ دانی رودریک، از بنیاد فورد، استاد اقتصاد سیاسی بینالملل در دانشکده کندی، هاروارد؛ و سیمون رن – لوئیس، استاد اقتصاد سیاسی در دانشکده بلاواتنیک دولت، دانشگاه آکسفورد.
آلمان نباید حال کار خود را به جیب ملتی تنبل بریزد. یونان با چند حزب کمونیست شایسته همین وضع و حتی بد تر از اینهم را دارد.
Behrouz / 10 July 2015
آلمان نباید حاصل ……
Behrouz / 10 July 2015