وزیران خارجه  قدرت‌های جهانی و نمایندگان جمهوری اسلامی، یکشنبه در وین پایتخت اتریش گرد آمده بودند تا برای رسیدن به یک توافق جامع هسته‌ای مذاکره کنند. همه آن‌ها به جز وزیر خارجه آمریکا که در پایتخت اتریش ماند، پس از مذاکرات یکشنبه به کشورهایشان بازگشتند. جواد ظریف بازگشتی یک‌شبه به تهران داشت که به گفته خودش «از پیش برنامه‌ریزی شده بود.»

Iran Atom

در پایان مذاکرات یکشنبه، فدریکا موگرینی خوش‌بینی خود را حفظ کرد و گفت: «توافق خوب غیرممکن نیست، اما اراده سیاسی می‌خواهد.» فیلیپ هاموند وزیر خارجه بریتانیا گفت: «عدم توافق، بهتر از توافق بد است. خطوط قرمزی هست که ما نمی‌توانیم از آن ها عبور کنیم.»

این خطوط قرمز قدرت‌های بزرگ جهانی را لوران فابیوس به صورت سه شرط بیان کرد که برای رسیدن به «توافق محکم » تهران باید بپذیرد: «محدود کردن دراز مدت ظرفیت تحقیق و توسعه؛ بازرسی‌های سخت‌گیرانه از تاسیسات ایران و در صورت لزوم مراکز نظامی؛ سرانجام بازگشت خودکارتحریم‌ها در صورت نقض تعهدات ایران.»

هردو طرف از تمدید چند روزه مذاکرات پس از مهلت ۳۰ ژوئن ۹ تیرماه گفته‌اند. معاون وزیر خارجه چین گفته است: «تمدید مذاکرات طولانی نخواهد بود.» به باور او «تنها یک گام با توافق پایانی فاصله باقی‌ست.» در این فاصله سخنان رهبر جمهوری اسلامی، به عنوان مطالبات ایران از سوی کارشناسان به عنوان «بازدارنده‌های تازه» توصیف شده است .

پرسش‌های مهم روز این‌ها هستند:

* – آیا در مذاکرات وزرای خارجه قدرت‌های بزرگ وجمهوری اسلامی تحول ویژه‌ای اتفاق افتاده که تمدید چند روزه پس از مهلت سی ژوئن را توجیه کند؟

*- دولت اوباما تا ۸ ژوییه فرصت دارد تا متن توافق پایانی اتمی با ایران را به کنگره بفرستد تا طی یک دوره ۳۰ روزه قانون‌گذاران آمریکا آن را بررسی کنند .آیا این امر با گفته‌ها خامنه‌ای که «تحریم‌ها باید در همان روز امضای توافق برداشته شوند» تناقض ندارد؟

* – وزیر خارجه آلمان پیش‌بینی کرده در صورت رسیدن به توافق اگر ایران بتواند از انزوای سیاسی خارج شود تا ده سال دیگر کشور امروزی نخواهد بود .آیا این پیش‌بینی باز هم برای تشویق جمهوری اسلامی برای گردن نهادن به توافق هسته‌ای نیست؟

* – در این مدت ده ساله که وزیر خارجه آلمان پیش‌بینی کرده؛ سهم مردم ایران از تحولات سیاسی و اقتصادی چه خواهد بود؟

*- روزنامه‌های روسی از بازگشت غول‌های نفتی به ایران خبر دادند و روزنامه فرانسوی فیگارو هم از بازگشت فرانسوی‌ها به ایران. این خبرها می‌توانند به نوعی بازگشت سرمایه‌گذاران خارجی به ایران توصیف شود؟

این پرسش‌ها را رادیو زمانه با دو کارشناس پرونده اتمی ایران رضا تقی‌زاده و حسن منصور اقتصاددان در میان می‌گذارد.