سپاهیان هم‌چنان تاکید می‌کنند که اجازه بازرسی مراکز نظامی را به کسی نمی‌دهند اما سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران می‌گوید تابو سازی از پروتکل الحاقی نادرست است.

atom programm

معاون ستاد کل نیروهای مسلح می‌گوید برخی مذاکره‌کنندگان زیاده‌خواه هستند و اجازه دسترسی به هر نحو از مراکز نظامی به بیگانگان داده نمی‌شود. خبرگزاری فارس روز دوشنبه ۲۵ خرداد به نقل از مسعود جزایری نوشت: «اجازه ورود بیگانه به مراکز دفاعی و نظامی و کسب اطلاعات از تجهیزات و تاکتیک‌های مربوطه را نمی‌دهیم، هر چند این مسئله با پذیرش پروتکل الحاقی در تضاد باشد.»

هم‌زمان‌، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران به احتمال اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی توسط ایران اشاره کرد و گفت: «برخی افراد در جامعه سعی می‌کنند از پروتکل الحاقی تابو بسازند که درست نیست.»

بهروز کمالوندی در مراسم رونمایی از کتابی تحت عنوان «از سعدآباد تا لوزان» اعلام کرد که پیشنهاد مذاکره با آمریکا را علی‌اکبر صالحی، وزیر خارجه وقت ایران داد و خامنه‌ای نیز آن را پذیرفت اما اگر احمدی‌نژاد همراهی لازم را برای گفت‌وگوها انجام می‌داد شاید وضعیت خیلی بهتر بود.

یوسف مولایی، کارشناس حقوق بین‌الملل در مصاحبه‌ای تفصیلی با خبرگزاری «ایلنا» گفته که طبق متن پروتکل، آژانس باید دلایل قوی برای بازرسی از مراکز نظامی را ارائه سازد: «راستی آزمایی، نظارت و کنترل فعالیت‌ها، تجهیزات و دستگاه‌ها با دلایل کمی و کیفی آژانس می‌توانند مورد بازرسی قرار گیرند… تنها سازمان انرژی اتمی است که می‌تواند به سوالات مربوطه پاسخ مفید و صحیح بدهد زیرا به بحث‌های فنی و رویه‌ها به صورت کامل اشراف دارد.»

سپاهیان و اصولگرایان با برجسته کردن امکان بازرسی از مراکز نظامی کشور، غرب و آژانس را به تلاش برای «جاسوسی» و دستیابی به اطلاعات محرمانه و امنیتی جمهوری اسلامی متهم می‌کنند.

علی شمخانی، دبیر شورایعالی امنیت ملی ایران نیز روز دوشنبه ۲۵ خرداد در مصاحبه با شبکه لبنانی «المنار» عنوان کرد موضوعات غیرهسته‌ای از جمله مسائل نظامی ایران «به هیچ وجه محل مذاکره نیستند.» او گفت جمهوری اسلامی هیچ نوع تعهدی را فراتر از رویه‌های متداول و اختیارات آژانس نخواهد پذیرفت.

مهلت دستیابی به توافق نهایی هسته‌ای ۳۰ ژوئن تعیین شده است. ایران بر لغو کلیه تحریم‌ها اصرار می‌ورزد و طرف غربی می‌خواهد از اهداف صلح‌آمیز برنامه‌های اتمی ایران مطمئن شود. برداشتن تحریم‌ها به تایید آژانس نیاز دارد و تایید آژانس نیز مستلزم بازرسی‌های سرزده یا متعارف به مراکز اتمی ایران است. با پذیرش پروتکل الحاقی، آژانس می‌تواند مانع پنهان‌کاری در روند استخراج و غنی‌سازی و برداشت غیرقانونی مواد هسته‌ای شود.

روحانی در نشست مطبوعاتی خود در روز شنبه ۲۳ خرداد، پروتکل الحاقی را به طور تلویحی پذیرفته و گفته بود: «ایران می‌خواهد با اجرای توافق و پروتکل ثابت کند که اتهامات بی‌اساسی به این کشور زده می‌شود.»

بیشتر بخوانید:

روحانی: تحریم‌ها را از طریق سازمان ملل لغو می‌کنیم

انتقاد از روحانی به خاطر اذعان به وزن تحریم‌ها

پروتکل الحاقی؛ چانه‌زنی و چالش سیاسی در متنی حقوقی

مذاکرات هسته‌ای در سایه «بی‌اعتمادی متقابل»

عراقچی: بنای ما در مذاکرات بر بی‌اعتمادی است

فرماندهان سپاه و توافق هسته‌ای لوزان