يک ماه پيش از رسيدن به ضرب‎‌الاجل توافق هسته‌ای، ديپلمات‌های ايرانی و آمريکايی در ژنو مذاکرات خود را از سرگرفته‌اند. مسئله اصلی در اين دور از نشست‌ها تسهيل نمودن برداشتن تحريم‌ها از ايران وچگونگی بازديدهای بين‌المللی از مراکز هسته‌ای و نظامی مشکوک در ايران است.

kerry zarif

مذاکرات ميان جان کری وزير امورخارجه آمريکا و همتای ايرانی او محمد جواد ظريف در حال انجام است. اين دور از مذاکرات از روز شنبه ۳۰ مه آغاز شده و انتظار می‌رود يکشنبه نيز ادامه يابد.

به گفته عباس عراقچی مذاکره‌کننده ارشد ايرانی، مسئله اصلی بحث فنی بر سر روند اجرای پروتکل الحاقی است. او در مصاحبه خود در جمع خبرنگاران، بحث با دانشمندان ايرانی و اجازه بازرسی از مراکز نظامی را از طرف ايرانی مردود دانست.

قدرت‌های جهانی معتقدند که بايد با مجموعه‌ای از محدوديت‌های هسته‌ای با ايران به توافق رسيد و هدف اصلی اين توافق: دور نگه داشتن ايران از قابليت رسيدن به بمب در طول يک دهه است. با اين حال آنها از پايبندی ايران به اين توافق اطمينانی ندارند.

بحث بازرسی از مراکز نظامی مشکوک نيز به اطمينان يافتن غرب از پايبندی ايران به هرنوع توافق احتمالی برمی‌گردد.

با اين حال آيت‌الله خامنه‌ای، رهبر ايران علناً در سخنان اخير خود دسترسی هرچند محدود بازرسان غربی به مراکز نظامی ايران را اکيداٌ ممنوع اعلام کرد.

آمريکا نيز چندی پيش اعلام کرد که رسيدن به هر توافق نهايی منوط به تضمين ايران به دسترسی از مراکز نظامی مشکوک در ايران است. آژانس هسته‌ای سازمان ملل نيز عنوان کرد برای دستيابی به هر توافقی، بايد بازرسی‌های متوقف‌شده ايران از سرگرفته شود. آژانس به دنبال دستيابی به اطلاعات از محيط پيرامونی مراکزی از جمله مرکز مناقشه‌آميز «پارچين» است.

علاوه بر هيئت‌های ديپلماسی ايران و آمريکا، ارنست مونيز، وزير انرژی آمريکا و هلگا اشميد، نماينده کشورهای ۱+۵ از اتحاديه اروپا هم در اين مذاکرات حضور دارند.