یمن در آتش بحرانی می‌سوزد که ناشی از تبعیض‌های اجتماعی دیرین، خلاء قدرت و رقابت‌های سیاسی منطقه است. پیشینه و زمینه بحران کنونی یمن چیست و سرنوشت این کشور فقیر با موقعیت سوق‌الجیشی ویژه به کجا می‌انجامد؟

Yemen

یمن کشوری بسیار فقیر در جنوب مرزهای عربستان سعودی است که ۵۰ درصد جمعیت آن بی‌سوادند. بهار عربی، تضادهای فروخفته سیاسی در این کشور را زنده کرد. سقوط علی عبدالله صالح، رئیس جمهور مستبد یمن، پایان کار نبود؛ بلکه آغازی بر کشمکش‌های قبیله‌ای و مذهبی و سهم‌خواهی نیروها از قدرت شد.

اینک بر اثر جنگ داخلی و دخالت خارجی، ویرانی، آوارگی، گرسنگی و خشونت در این کشور فقیر بیداد می‌کند. طبق اعلام سازمان ملل، نزدیک ۶۰۰هزار نفر در منازعات کنونی در به در شده‌اند.

در مجموعه‌ای از مقاله، مصاحبه و تحلیل، به گوشه‌هایی از بحران یمن، زمینه‌های جنگ داخلی، دلایل قدرت‌طلبی ایران و عربستان و معادلات منطقه‌ای پرداخته‌ایم.

مردم ایران و درگیری‌ها در یمن − گزارش میدانی

Yemen

حمید رضایی – به نظر می‌رسد جمهوری اسلامی در تقابل با عربستان سعودی، تقویت ناسیونالیسم ایرانی را چاشنی تبلیغات اسلامی-شیعی خود کرده و تا حدودی در این میان موفق بوده است.

•  نقش قدرت‌های خارجی در درگیری‌های داخلی یمن

yemen_map

شادیار عمرانی – از کودتای ژانویه ۲۰۱۵، یمن صحنه درگیری گروه‌های مسلح داخلی و دخالت نظامی کشورهای هم‌جوار شده است. قدرت‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گیری یا شکست حوثی‌ها می‌تواند معادلات سیاسی منطقه را بر هم زند.

•  چرا ایران خواهان نفوذ در “حیاط خلوت” عربستان است؟

Yemen-Houthi-Aden

سوسن اولیاء- سرچشمه‌ بحران یمن و زورآزمایی ایران و عربستان در آنجا چیست؟ حوثی‌ها چه می‌خواهند؟ چرا نفوذ ایران در یمن اهمیتی نمادین یا استراتژیک دارد؟ مصاحبه با علی صدر زاده.

•  سرداران و سودای تسلط بر دهانه شط‌‌العرب تا باب‌المندب

Iran-Saudi-Arabia

علی افشاری- با توجه به فرمان خامنه‌ای برای افزایش قدرت دفاعی ایران، مناسبات جنگ سردی کنونی با عربستان‌، می‌تواند در سایه اقدامات غیرمنتظره و خطای محاسبات به رویارویی مستقیم کشیده شود.

از سید خراسانی تا درفش یمنی؛ بحران‌های خاورمیانه و علائم ظهور

نمونه‌ای از پوسترهای امام‌زمانی

سروش جعفری – با بالا گرفتن جنگ قدرت بین عربستان و ایران در یمن، برخی از روحانیون و وعاظ ایران، بحران یمن را زمینه‌ساز ظهور امام دوازدهم شیعیان می‌دانند.

نگاهی به تجاوز نظامی به یمن و پیامدهایش

سربازان یمنی − عکس از ابراهیم قاسم (CC)

اکبر گنجی – تهران به جای توجه به یمن، باید توافق هسته‌ای را نهایی سازد و ایران را از خطرهای بزرگ برهاند. دامن زدن به نزاع‌های قومی و مذهبی و هویت سازی‌ها به زیان دموکراتیزه کردن منطقه است.

خلاء قدرت در یمن: چشم‌انداز تجزیه دوباره

Yemen

حسین علیزاده – یمن در مرحله‌ای گام نهاده که کشوری “بدون کابینه” و “بدون حکومت” است. وضعیت خلاء قدرت می‌تواند رقابت ریز و درشت جریان‌های سیاسی و قومی را دامن بزند.

تکرار الگوی لبنان و حزب‌الله، این بار در یمن؟

Yemen

فرهمند علیپور – چرا حکومت ایران باید در یمن فعال باشد؟ جمهوری اسلامی از یمن تازه چه می‌خواهد و در این کشور به دنبال چیست؟

یمن روایت پیروزی فرودستان

pro-government-protest-yemen-sanaa

یمن با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم می‌کند اما جنبش اعتراضی اخیر نسلی از شهروندان سیاسی را تربیت خواهد کرد که به قدرت مردم باور دارند.  تنها بیست‌سال از اتحاد دو بخش شمالی و جنوبی یمن می‌گذرد.

یمن در راه دموکراسی یا جنگ داخلی؟

Yemen-Houthi

یکی از مسائلی که جامعه بین‌المللی را از عدم ثبات در یمن نگران می‌کند، ضریب نفوذ بالای القاعده در این کشور و احتمال سوءاستفاده این گروه از ناآرامی‌های کنونی یمن است.

پیشروی القاعده در یمن با استفاده از بی‌ثباتی در این کشور

359446_Yemen-drone-strikes

حملات عربستان و نیروهای ائتلاف منطقه‌ای به مواضع شیعیان حوثی ادامه دارد. نیروهای القاعده در این میان، از فرصت سود برده و یک استان یمن را تحت کنترل خود گرفتند.