تیم ملی فوتبال ایران امروز سهشنبه ۳۱ مارس/۱۱ فروردین با تیم ملی فوتبال سوئد یک بازی دوستانه خواهد داشت. در آستانه این بازی در استادیوم فرندز آرنا در شهر استکهلم، توجه بسیاری به نحوه حضور تیم ملی فوتبال ایران در کشور مهمان و موضعگیریها و پاسخ دولت ایران درباره سیاستهای تبعیضآمیز درباره حضور زنان در ورزشگاهها جلب شده است.
بنا بر گزارشهای منتشر شده در روزنامههای سوئد، مدیران فدراسیون فوتبال٬ ملیپوشان را از در پشتی فرودگاه خارج کرده و با محافظت شدید ورزشکاران تیمملی فوتبال ایران در سوئد، از دیدار آنها با طرفداران و خبرنگاران جلوگیری کردهاند. از بازیکنان خواسته شده که از شبکههای اجتماعی استفاده نکنند و در مجامع عمومی حاضر نشوند.
روزنامه سوئدی آفتون بلادت یک روز پیش از این بازی دوستانه در گفتوگویی با مربی و ورزشکاران تیم ملی فوتبال سوئد، نظر آنها را در مورد سیاستهای ورزشی تبعیضآمیز دولت ایران پرسیده است.
هرچند اریک هارمن، سرمربی تیم ملی سوئد، به سوالات این روزنامه درباره حکومت ایران و سیاست تبعیضی برای زنان، ممانعت از حضورشان در استادیومهای ورزشی و فشارهایی که بر فعالان سیاسی وجود دارد پاسخ نداد، اما دیگر بازیکنان تیم درباره سیاستهای ایران اظهارنظر کردند. از جمله اینکه اریک یوهانسون، هافبک دفاعی تیم ملی سوئد گفته است: «این تبعیض و سرکوبها علیه زنان تأسفبار است و باید از آن فاصله گرفت».
او در پاسخ به این سوال که آیا بیان و پررنگ کردن این مسأله اهمیت دارد یا نه گفته: «بله، مسلماً! این واقعیت نفرتانگیزی است.»
آندرش گرانکویست، دیگر بازیکن سوئدی گفته است: «واضح است که ما باید در مقابل چنین تبعیضی بایستیم و نظر خود را بیان کنیم. من فکر میکنم اینکه در سال ٢٠١۵ در آن کشور زنان نمیتوانند برای دیدن فوتبال به استادیوم بروند و برای چنین مسأله سادهای تحت فشار هستند غیرقابل باور و ناراحت کننده است و این مهم است که ما از آنها حمایت کنیم.»
آفتون بلادت از ایزاک کیسه تلین، مهاجم تیم سوئد پرسیده است: «تو در کشورهای سوئد و فرانسه بازی میکنی؛ جایی که زنان اجازه ورود به استادیوم و تماشای فوتبال را دارند. آیا فکر میکنی بتوانی جایی مثل ایران بازی کنی که نیمی از جمعیت نمیتوانند از بازی در سطح ملی حمایت کنند؟»
ایزاک در پاسخ گفته است: «دنیای کاملاً متفاوتی است. من به اینکه همه حقوق برابر داشته باشند عادت کردهام. همه میتوانند فوتبال تماشا کنند؛ زنان و نژادهای مختلف! اینکه اینطور نیست خیلی عجیب است.»
همچنین نامه انتقادآمیزی در سایت رسمی رادیو و تلویزیون سوئد، اس و ت، منتشر شده که نویسندگان آن همگی از شهروندان ایرانیتبار هستند و سابقه فعالیتهای ورزشی را هم دارند. آنها در این نامه، انتقاد و اعتراض خود را به وضعیت حقوق بشر در ایران و سرکوب کنشگران سیاسی-اجتماعی بیان کردهاند. این گروه مخالف دعوت از تیم ملی ایران برای بازی دوستانه بودند.
مدتی قبل هم امینه کاکاباوه، نماینده پارلمان از حزب چپ سوئد، در مطلبی که در روزنامه افتون بلادت به چاپ رسید با اشاره به نقض حقوق بشر و به ویژه حقوق زنان توسط حکومت ایران از رئیس فدراسیون فوتبال سوئد خواسته بود که مسابقه فوتبال میان تیمهای ملی ایران و سوئد را لغو کند.
با وجود این اعتراضها، ۳۵ هزار بلیت برای این بازی به فروش رسیده که بسیاری از این بلیتها توسط ایرانیان ساکن سوئد و کشورهای همسایه خریداری شده است.
تعداد زیادی از زنان ایرانی ساکن خارج از ایران سعی دارند در حمایت از زنان ایرانی که امکان حضور در استادیومها را ندارند به تماشای این بازی بروند و خواهان بازگرداندن این حق به آنان شوند.
از جمله قرار است که هزاران جلیقه با نوشته «بگذارید بانوان ایرانی هم به ورزشگاهها بروند»، بین تماشاگران پخش شود. این کارزار را دریا صفایی، دندانپزشک مقیم بلژیک، راه انداخته است.
برخی از فعالان حقوق زنان از کشورهای دیگر به سوئد سفر کردهاند تا با نصب بنر و پوستر، این مطالبه زنان ایرانی را از تریبونی جهانی مطرح کنند.
این در حالی است که کارلوس کیروش، مربی پرتغالی تیم ملی فوتبال ایران، در گفتوگویی اختصاصی با بخش فارسی رادیو سوئد گفته که در بازی دوستانه ایران مقابل سوئد، برای آخرین بار بر روی نیمکت تیم ملی ایران مینشیند. او تأکید کرده که استعفا نداده، بلکه با مسئولان تازه فدراسیون فوتبال ایران به توافق نرسیده است.
کارلوس کیروش گفته که میخواسته کارش را با تیم ایران ادامه دهد اما در دیداری که با مسئولان تازه فدراسیون فوتبال ایران داشته به این نتیجه رسیدهاند که بهتر است این همکاری خاتمه پیدا کند.
کیروش چهارسال پیش به عنوان سرمربی تیم ملی ایران انتخاب شد. کارشناسان فوتبال میگویند تجربه او از مربیگری در تیمهای بزرگی مانند منچستریونایتد، رئال مادرید و تیم ملی پرتغال، به رشد فوتبال ایران کمک کرده است.
نظم در بازی و تقویت بازی دفاعی ایران از بزرگترین دستاوردهای کیروش در چهارسال کار با تیم ایران بوده است.
این خانوم تو تمام عکس های اعتراضیش با پرچم شیر و خورشید است
رادیو زمانه این عکس با پرچم جمهوری اسلامی را از کجا اورده است!!!!!!!!!!
عججججججججب . این را هم سانسور کنید
شاهین امینی / 31 March 2015
با سلام.باکمال تاسف و تاثر بایستی اظهار کنم که هنوز استادیوم های ما و بخصوص استادیوم های فوتبال جوی شدیدا مردانه و آنهم از نوع مردسالارانه دارند.خود من آخرین بازی که رفتم استادیوم آزادی در تهران و برای بازی بین ایران و استرالیا بود که فقط فحش ناموس بود که توسط باصطلاح فوتبال دوستان بود و لذا تا فرهنگ سازی نشود ورود بانوان ایرانی لطمه بخود آنها خواهد بود.
بهنام آبار / 31 March 2015