جیمز کلپر، رئیس سازمان اطلاعات ملی آمریکا که برای پاسخگویی به پرسشهای سناتورها، عصر روز پنجشنبه ۲۶ فوریه در کمیته تسلیحاتی سنا حاضر شده بود گفت که آنکارا قصد مبارزه جدی با شبهنظامیان داعش را ندارد.
او تاکید کرده که به همین دلیل، طرفداران گروه «دولت اسلامی» از کشورهای مختلف به راحتی به ترکیه سفر کرده، از مرزهای این کشور وارد سوریه شده و به شبهنظامیان داعش میپیوندند: «حدود ۶۰درصد از جنگجویان خارجی راه خود را به سوریه از طریق ترکیه پیدا میکنند.»
گزارش ماه نوامبر ۲۰۱۴ سازمان ملل نیز ترکیه را به عنوان ترانزیت اصلی ارتباط با داعش معرفی میکند. بنا به این گزارش، داعش از طریق ترکیه نیروی نظامی، آذوقه و سایر مایحتاج خود را تهیه میکند.
در جلسه کمیته تسلیحات مجلس سنا، سناتورها از کلپر از وضعیت ترکیه در جنگ با گروه «دولت اسلامی» پرسیدند و او در پاسخ گفت: «اینکه فرض کنیم ترکیه نقش فعالتری در جنگ علیه این گروه ایفا خواهد کرد، بیش از اندازه خوشبینانه است.»
رئیس سازمان اطلاعات ملی آمریکا افزود که دولت ترکیه بیشتر متمایل به سرکوب مخالفان کرد در این کشور است: «من فکر میکنم ترکیه اولویتها و منافع دیگری را دنبال میکند.»
بالاترین مقام امنیتی آمریکا سیاست پرهیز از جنگ با داعش را منحصر به دولت در آنکارا ندانست و گفت نظرسنجی عمومی در ترکیه نشان میدهند که افکار عمومی هم داعش را به عنوان یک تهدید جدی نمیشناسند.
کلپر بر این باور است که برخی دیگر از دولتها در خاورمیانه به مانند ترکیه، میلی برای پیوستن جدی به ائتلاف علیه گروه «دولت اسلامی» به رهبری آمریکا ندارند. رئیس سازمان اطلاعات ملی آمریکا این بیمیلی را مرتبط به سیاستهای واشنگتن در قبال رژیم بشار اسد میداند و میگوید این کشورها از آمریکا انتظار دارند که به طور مستقیم برای مقابله با رژیم بعثی سوریه فعال شود.
این مقام امنیتی آمریکا توضیح داد که خشونت بیحد گروه دولت اسلامی، گردن بریدنها و سوزاندن خلبان اردنی اما احساسات منطقهای را به نفع نیروهای ائتلاف ضد داعش تغییر داده است. او گفت برخی از کشورهای عربی تمایل بیشتری برای همکاری با آمریکا نشان دادهاند و این همکاریها شامل به اشتراکگذاشتن اطلاعات امنیتی نیز بوده است.
کلپر اما اذعان کرده است که آمریکا به دلیل اینکه نیروی زمینی در سوریه ندارد، دچار خلاء اطلاعاتی است و به کشورهای عربی و اطلاعات امنیتی آنها نیاز دارد.
Trackbacks