سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد ایران تصمیم قوه قضاییه درباره ممنوع بودن انتشار ‌تصویر محمد خاتمی، رئیس جمهوری پیشین ایران را لازم‌الاجرا دانست. او همچنین گفت جعفر پناهی برای ادامه کار، باید خودش شرایط را عوض کند.

Hossein-Noushabadi

حسین نوش‌آبادی، ۵ اسفندماه در اظهاراتی درباره ممنوعیت انتشار تصاویر سیدمحمد خاتمی، میرحسین موسوی، زهرا رهنورد و مهدی کروبی که توسط محسنی اژه‌ای سخنگوی قوه قضائیه مطرح شده بود، اعلام کرد که تصمیم دادستانی تهران در ارتباط با جلوگیری از درج تصویر و نام آن‌ها را شنیده و در جریان است.

غلامحسین محسنی اژه‌ای گفته بود که «رسانه‌ها حق ندارند تصویر یا مطالبی از رییس دولت اصلاحات منعکس و منتقل کنند.» به گفته اژه‌ای این دستور که از قبل صادر شده، همچنان به قوت خود باقی است و اگر رسانه‌ای خلاف آن عمل کند، با آن برخورد خواهد شد.

حالا سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد ایران، در نشست رسانه‌ای خود گفته که مخالفتی با این قضیه ندارد و آنچه تصمیم گرفته شده فارغ از تصمیمات وزارت ارشاد است.

محسنی اژه‌ای، هفته گذشته در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری کار ایران (ایلنا) که از او پرسیده بود به چه دلیل در هفته‌های اخیر قوه قضاییه دستور منع درج نام رییس دولت اصلاحات را به رسانه‌ها داده است، گفته بود که «در مورد کسانی که شورای عالی امنیت ملی در مورد آن‌ها تصمیم گرفته یا قوه قضاییه آن‌ها را به عنوان سران فتنه محسوب می‌کند، دستگاه قضا می‌تواند دستوراتی بدهد.»

بیشتر بخوانید: اژه‌ای: رسانه‌ها حق ندارند تصویر یا مطالبی از خاتمی منعکس کنند

وزارت ارشاد ایران اکنون تصمیمات شورای عالی امنیت ملی یا دستگاه قضایی به عنوان مدعی‌العموم را طبق قانون مطبوعات «لازم‌الاجرا» دانسته و گفته است که مساله اخیر، از سوی قوه قضاییه ابلاغ شده اما وزارت ارشاد آن را ابلاغ نکرده است و در قانون تعریف نشده که چنین تصمیمی را وزات ارشاد ابلاغ کند مگر اینکه رسما به این وزارتخانه ابلاغ شود.

«پناهی خود باید مشکلش را حل کند»

سخنگوی وزارت ارشاد در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا وزارت ارشاد برای رفع ممنوعیت جعفر پناهی کاری انجام می‌دهد یا خیر، گفت که وزارت ارشاد مسوولیت و وظیفه‌ای برای رفع برخی مشکلاتی که افراد خودشان به وجود می‌آورند، ندارد و آن‌ها خودشان باید تلاش کنند که آن مشکلات را برطرف کنند.

Jafar-Panahi-TAXI

نوش‌آبادی شیوه حل مشکل را «نزدیک شدن به فرهنگ بومی و پرداختن به شیوه‌هایی که بتواند مورد استقبال و انتظار مردم باشد» دانسته است.

او در عین حال گفته اگر محدودیت‌های جعفر پناهی برطرف شود، وزارت ارشاد از کارهایی که همسو با ضوابط باشد حمایت می‌کند.

جعفر پناهی که امسال جایزه خرس طلایی را از شصت‌وپنجمین جشنواره فیلم برلین برای فیلم «تاکسی»، دریافت کرد، ۲۶ بهمن ۱۳۹۳ در گفت‌وگو با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفته بود که همه فیلمسازان ایرانی دل‌شان می‌خواهد فیلم‌شان اول در کشورشان به نمایش درآید اما دیوار سیاست همیشه مانع نمایش این فیلم‌ها در ایران شده است.

در مقابل، حسین نوش‌آبادی، سخنگوی وزارت ارشاد در واکنش به دریافت این جایزه گفته بود: «چند سالی است که شاهد اقدامات سیاست‌آمیز داوران و متولیان این جشنواره نسبت به جمهوری اسلامی ایران و انتخاب فیلم‌هایی که از نظام اسلامی به نوعی سیاه‌نمایی دارد، هستیم.»

بیشتر بخوانید: معاون سینمایی وزارت ارشاد جعفر پناهی را “مجرم” دانست

سخنگوی وزارت ارشاد درباره آثار سینمایی جعفر پناهی گفته بود: «فیلم‌های این فیلمساز انتقادی نیست؛ بلکه عنادی است که در آن‌ها مشاهده می‌شود.»

نوش‌آبادی از فیلمسازانی که «به هر دلیل آثار یا فعالیت‌شان در ایران با مشکل مواجه» است خواسته بود تا «آب در آسیاب مخالفان و دشمنان نظام» نریزند و حاضر نشوند برای «کسب اعتبار کاذب، با اعتبار و اصالت‌های فرهنگی و دینی یک کشور» بازی کنند.

سخنگوی وزارت ارشاد با گفتن این سخنان اظهار امیدواری کرده بود که محدودیت‌ها و موانع کسانی چون جعفر پناهی در داخل کشور برطرف شود. او گفت: «استقبال می‌کنیم از این‌که این‌گونه هنرمندان به جای این‌که بروند آثار خود را به دیگران عرضه کنند بیایند در داخل کشور با تعهداتی که کشور و مردمشان خواهند داشت آزادانه فعالیت کنند.»

جعفر پناهی در جریان رویدادهای انتخابات ریاست جمهوری در سال ۸۸ دو بار دستگیر و سپس به شش سال حبس تعزیری و ۲۰ سال محرومیت از فیلمسازی و سفر به خارج از ایران محکوم شده است.