وزیر خارجه ایران ظرف ده روز سه مرتبه با همتای آمریکایی خود دیدار کرده است. آیا جمهوری اسلامی سرانجام به دلیل فشارهای اقتصادی تن به «تسلیم» اتمی خواهد داد؟
گفت و گوهای اتمی ایران و قدرت های بزرگ جهانی شتاب بیشتری گرفتهاند. به گفته عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران، پس از دو روز مذاکرات فشرده ایران و آمریکا در زوریخ، مذاکره با نمایندگان بریتانیا، آلمان و فرانسه در استانبول ادامه مییابند. عباس عراقچی افزود: «در مذاکراتی فشرده وارد جزییات شدهایم .»
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران، طی ده روز گذشته سه بار با جان کری وزیر خارجه آمریکا گفتوگو کرده است.
همزمان، صدای مخالفان توافق اتمی، هم در آمریکا هم در ایران شنیده میشود. در آمریکا پس از مخالفت اوباما با تلاشهای کنگره برای تحریمهای بیشتر علیه ایران، جان پینر رییس جمهوریخواه کنگره، از نتانیاهو نخست وزیر اسراییل برای سخنرانی در باره برنامه هستهای ایران دعوت کرده است. نتانیاهو که توافق اتمی با ایران را تهدیدی برای موجودیت اسرائیل توصیف کرده میگوید: «من به هرکجا که دعوت شوم میروم .»
در همین زمان وزرای خارجه آلمان ؛ فرانسه، بریتانیا و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مقاله مشترکی در روزنامه واشنگتن پست از گفتوگو و دیپلماسی با ایران پشتیبانی کرده و اعمال تحریمهای جدید علیه این کشور را مخل شانس توافق با ایران خواندهاند. در ایران نیز موضوع پیادهروی ظریف و کری در ژنو با انتقادهای تند نمایندگان مجلس روبرو شد. این انتقاد از تریبون نماز جمعه نیز طرح شد. با وجود پاسخ وزیر خارجه و برخورد تند سخنگوی دولت، انتقادها ادامه دارند.
رادیو زمانه در گفتوگو با دو کارشناس سیاسی و اتمی، منصور فرهنگ در نیویورک و بهروز بیات در وین این پرسشها را مطرح میکند:
* چشمانداز مذاکرات فشرده اخیر ایران با آمریکا و متحدان غربیاش را چگونه میبینید؟
* مشکل عمده که در حال حاضر بر سر توافق پایانی وجود دارد چیست؟
* مخالفتهای کنگره آمریکا چه انگیزههایی دارند؟
* و پرسش مهم این است: آیا جمهوری اسلامی سرانجام به دلیل فشار اقتصادی تن به «تسلیم» اتمی خواهد داد؟
چه توافقی ؟
تا موقعیکه بمب میخواهند توافق ماموریت غیر ممکن است .
مگر نشنیدید سخنان خامنه ای را که گفت مذاکره اشکال ندارد تا هرموقع که میخواهند و بعد خنده حضار……؟
faryad / 27 January 2015