يک خانواده شهری با تعداد متوسط ۳.۵ نفر و با حقوق کارگری ۶۰۹ هزارتومانی، تنها قادر است نيمی از هزينه‌های خود را در سال ۱۳۹۳  بپردازد.

kargaran
بدون در نظر گرفتن يارانه نقدی، حداقل حقوق دريافتی يک خانواده ۴ نفره در ايران ساليانه حدوداً ۱۱ ميليون و ۴۷۷ هزار و ۱۱۰ ريال است که کمتر از نيمی از هزينه‌های خانوار شهری محاسبه شده است

خبرگزاری کار ايران «ايلنا»، در گزارشی به مقايسه حداقل دستمزد کارگران و هزينه‌های زندگی شهری پرداخته است. در اين گزارش هزينه‌های زندگی يک خانوار شهری با توجه به گزارش مرکز آمار ايران در سال ۱۳۹۲ محاسبه شده است. ايلنا با در نظر گرفتن نرخ تورم ۱۱.۸ درصدی در ۹ ماهه اول سال جاری (۱۳۹۳) متوسط هزينه زندگی خانواده شهری را ساليانه کمی بيشتر از ۲۳ ميليون تومان برآورد کرده است.

اين خبر در حالی اعلام می‌شود که شورای عالی کار با افزايش ۲۰ هزار تومانی حق مسکن برای سال آينده موافقت کرده است؛ پولی که تنها بخش ناچيزی از هزينه‌های شهری يک خانوار کارگری حداقل‌بگير را شامل می‌شود.

حداقل درآمد يک خانواده ۴ نفره که با حداقل حقوق کارگری زندگی می‌کند، با در نظر گرفتن «حق مسکن»، «حق بن کارگری»، «حق سنوات خدمت» و «حق عيدی» و «يارانه نقدی»، ۱۳ميليون و ۶۳۷ هزار و۱۱۰ ريال محاسبه شده است.

اين در حالی است که مورد آخر يعنی يارانه نقدی (با مجموع حدوداً ۲ ميليون تومان در سال برای خانواده چهارنفره) تنها به خانواده‌های اتباع ايرانی تعلق می‌گيرد. بنابراين بدون در نظر گرفتن يارانه نقدی، حداقل حقوق دريافتی از سوی يک خانواده ۴ نفره در ايران ساليانه حدوداً ۱۱ ميليون و ۴۷۷ هزار و ۱۱۰ ريال است که کمتر از نيمی از هزينه‌های خانوار شهری محاسبه شده از سوی مرکز آمار ايران را پوشش می‌دهد.

بر اساس گزارش ايلنا، اگر در ميان هزينه‌های لازم برای زندگی شهری طبق معيارهای مرکز آمار، تنها هزينه خوراکی‌ها و آشاميدنی‌ها و نيز هزينه مسکن، آب، برق، گاز و ساير سوخت‌ها را با درآمد متوسط کارگران مقايسه شوند، مجموع اين هزينه‌ها به تنهايی از تمامی درآمد يک خانوار کارگری با احتساب يارانه بيشتر است.

اين نسبت، طبق محاسبات اين گزارش، ۱۳۷ ميليون و ۹۹۴ هزار ريال برای هزينه‌های مذکور، در برابر ۱۳۶ ميليون و ۳۷۱ هزار و ۱۰۶ ريال برای درآمد ساليانه با احتساب يارانه بوده است. در اين مقايسه، هزينه دخانيات، پوشاک و کفش، لوازم، وسایل و خدمات مورد استفاده در خانه، بهداشت و درمان، حمل و نقل، ارتباطات، تفريح و امور فرهنگی، تحصيل، رستوران و هتل و کالا‌ها و خدمات متفرقه در نظر گرفته نشده است.

حق مسکن ناکافی است

هفته گذشته، شورای عالی کار در سومين جلسه تعيين مزد با افزايش ۲۰ هزار تومانی حق مسکن کارگران در سال ۹۴ موافقت کردند. چنانچه اين مصوبه در هيات دولت تصويب شود، حق مسکن کارگران از ابتدای سال ۹۴ به ۴۰ هزار تومان در هر ماه خواهد رسيد.

با اين حال افزايش صددرصدی حق مسکن تنها ۲۴۰ هزار تومان به درآمد ساليانه يک خانواده حداقل بگير خواهد افزود که باز هم کسری درآمد نسبت به هزينه های متوسط خانوار را جبران نمی‌کند.