شورشیان شیعه یمن تنها یک روز پس از محاصره کاخ ریاست جمهوری، اکنون پایگاه نظامی‌ای را تصرف کرده‌اند که انبار موشک‌های بالستیک مشرف‌به شهر صنعاء و خانه رئیس‌جمهور است.

سرباز حوثی در محاصره کاخ ریاست جمهوری یمن، بیرون این کاخ نگهبانی می‌کند.
سرباز حوثی در محاصره کاخ ریاست جمهوری یمن، بیرون این کاخ نگهبانی می‌کند.

روز چهارشنبه، ۲۱ ژانویه / یک بهمن شیعه‌های حوثی، بزرگ‌ترین پایگاه موشکی یمن را که در بالای تپه‌ای در شهر صنعاء قرار دارد تصرف کرده و همه موشک‌های انبارشده در این پایگاه را ضبط کردند.

شورشیان شیعه در حالی قدرت خود را در این شهر تحکیم می‌کنند که تنها دو روز پیش از این، با دولت عبدالربه منصور هادی، رییس‌جمهور یمن، مذاکره کرده و اعلام آتش‌بس کرده بودند.

نیروهای نزدیک به دولت هادی در یمن، حمله اخیر شورشیان حوثی را «کودتا» می‌خوانند.

نادیا سکاف، وزیر اطلاع‌رسانی یمن و سخنگوی دولت روز چهارشنبه حمله شورشیان شیعه را کودتا خواند و به سی‌ان‌ان گفت: «رئیس‌جمهور اکنون کنترلی بر یمن ندارد.»

یک روز بعد از آتش‌بس در تاریخ ۲۰ ژانویه، حوثی‌ها کاخ ریاست جمهوری و منزل رئیس‌جمهور را محاصره نظامی کردند. سکاف این محاصره نظامی را در حساب توییتر خود تأیید کرد.

روز چهارشنبه درگیری‌ها مقابل کاخ ریاست جمهوری یمن پایان یافت. گزارش‌ها حاکی از این است که هادی همچنان درون کاخ ریاست جمهوری است. فرمانده شورشیان شیعه که بیرون کاخ با یک تانک ایستاده‌اند به خبرنگار سی‌ان‌ان گفت که دولت سرنگون شده است و «مردم یمن» اکنون رئیس‌جمهور این کشور هستند.

یک مقام نظامی دولت یمن به شرط ناشناس ماندن به رسانه‌ها گفت که در تصرف روز چهارشنبه پایگاه نظامی صنعاء نبردی جدی‌ بین نیروهای دولتی و نیروهای شورشیان شیعه در نگرفت. حوثی‌ها با محاصره این پایگاه نظامی از نیروهای نظامی دولتی خواستند که پایگاه را تخلیه کنند و نیروهای نظامی هم بدون هیچ مقاومتی پایگاه را ترک کردند.

بیشتر بخوانیدکاخ ریاست‌جمهوری یمن در کنترل شورشیان حوثی

اما جنگ در سطح شهر صنعاء همچنان ادامه دارد و شاهدان عینی می‌گویند که صدای گلوله در تمام دو روز گذشته شنیده می‌شده است.

از روز دوشنبه ۱۹ ژانویه / ۲۹ دی، شورشیان شیعه حملات خود به پایتخت یمن را افزایش دادند. پس از دو روز رد و بدل شدن آتش بین نیروهای دولتی و شبه‌نظامیان حوثی، شیعیان شورشی کاخ ریاست جمهوری را محاصره کرده، انبار مهمات این کاخ را تخلیه کرده و وارد ساختمان تلویزیون و خبرگزاری رسمی این کشور شدند. سپس در پیامی رسانه‌ای، صحبت‌های سید عبد الملک بدر الدین حوثی برای مردم یمن پخش شد که در این سخنرانی او رسمیت دولت هادی را زیر سؤال بود.

رهبر شورشیان یمن در پیام تلویزیونی خود حمله نظامی حوثی‌ها را یک «حرکت انقلابی» خواند و خواستار سهم بیشتری در قدرت سیاسی این کشور شد.

بیشتر بخوانیدادامه نبرد در صنعا به تعطیلی سفارتخانه‌ها منجر شد

منصور هادی از زمانی که شورشیان شیعه کاخ ریاست جمهوری و منزلش را محاصره کرده‌اند، دیده نشده است.

هادی در سال ۲۰۱۲ با حمایت عربستان سعودی، کشورهای متحد عربستان در خلیج فارس و ایالات متحده آمریکا به عنوان بخشی از توافق برای پایان دادن به درگیری‌ها در یمن به قدرت رسید. بیشتر این درگیری‌ها بین نیروهای دولتی و تظاهرکنندگان مخالفت دولت علی عبدالله صالح بود که پیش از هادی رئیس‌جمهور این کشور بود.

هرج‌ و مرج نظامی در یمن، از نگرانی‌های جدی ایالات متحده آمریکا و متحدان این کشور در مبارزه با گروه القاعده یمن است. خلا قدرت مرکزی موجب خواهد شد که جنگ با القاعده یمن با مشکلات استراتژیک روبه‌رو شود. گروه القاعده یمن، مسئول کشتارهای تروریستی اخیر در مجله شارلی ابدو فرانسه‌ است.

بیشتر بخوانیدالقاعده یمن مسئولیت حمله به دفتر «شارلی ابدو» را بر عهده گرفت

شورشیان حوثی، متعلق به شیعیان زیدیه یمن هستند که در میان اکثریت سنی این کشور، احساس به حاشیه رانده شدن می‌کنند.

شبه‌نظامیان شیعه گروه انصارالله، از شیعیان حوثی، از ۲۱ سپتامبر ۲۰۱۴، از مناطق شمالی یمن به اطراف صنعاء آمده‌اند و برای کنترل پایتخت یمن می‌جنگند.

حوثی‌ها نام خود را از رهبرشان، حسین بدرالدین حوثی گرفته‌اند. بدرالدین حوثی در دهه شصت، برای آشنایی با دیدگاه‌های روح‌الله خمینی، رهبر انقلاب ایران به قم رفت و به یکی از مریدان وی تبدیل شد. او در سال ۲۰۰۴ توسط نیروهای ارتش یمن کشته شد. شیعیان یمن در حال حاضر از سوی جمهوری اسلامی ایران حمایت می‌شوند.