حسن روحانی، در نخستين کنفرانس اقتصاد ايران اعلام کرد که به عنوان مجری قانون اساسی، برای يک‌بار هم که شده، می‌خواهد يک مسئله مهم و مورد اختلاف در ايران به همه‌پرسی گذاشته شود.

17may, iran, hassan rouhani5 (1)
در ايران تا کنون سه همه‌پرسی درباره آری يا نه به نظام جمهوری اسلامی، قانونی اساسی و بازنگری در قانون اساسی صورت گرفته است

او گفته بايد شرايطی فراهم شود تا پس از ۳۶ سال، بنابر اصل ۵۹ قانون اساسی، در مسايل مهم اقتصادی، اجتماعی، سياسی و فرهنگی به جای تصويب يک قانون در مجلس، مستقيم به آرای عمومی مردم و همه‌پرسی مراجعه شود.

با اين حال او به موضوع مشخص پيشنهادش مبنی بر همه‌پرسی اشاره‌ای نکرد. تقاضای همه‌پرسی در ايران بايد به تصويب يک سوم نمايندگان مجلس برسد.

آخرين همه‌پرسی ايران پس از بازنگری در قانون اساسی و به دستور آيت‌الله خمينی در ارديبهشت‌ماه سال ۱۳۶۸ انجام شد که با اکثريت آرا به تصويب رسيد.

در ايران تا کنون سه همه‌پرسی درباره آری يا نه به نظام جمهوری اسلامی، قانونی اساسی و بازنگری در آن انجام شده است.

از شفافيت اقتصادی تا خروج از اقتصاد رانتی

روحانی خواستار توجه بيشتر به مسائل اقتصادی شده و  از دستگاه‌های کشور خواسته فعاليت‌های اقتصادی‌ خود را به صورت شفاف اعلام کنند.

رئيس‌جمهوری ايران گفت در شرايطی که فساد در همه ريشه دوانده است، بايد اقتصاد را از رانت و انحصار خارج کرد تا به صورت رقابتی درآيد.

بيشتر سياست‌های دولت روحانی بر “شکوفايی و توسعه اقتصادی” متمرکز بوده است.

در همین زمینه: روحانی: تجمیع تفنگ، پول و رسانه در یک نهاد فساد آور است

روحانی در اين سخنرانی گفته دولت را در شرايطی به دست گرفت که رکود تورمی کشور را فراگرفته بود، رشد اقتصادی کشور به منفی ۶.۸ رسيده بود و تورم هم از مرز ۴۰ درصد عبور کرده بود. او ادامه داد که اکنون اما «در دو فصل پياپی مجموعاً حدود ۴ درصد رشد اقتصادی داشته‌ايم.»

او افزود با وجود در آمد بالای دولت در آن زمان، بين سال‌های ۸۵ تا ۹۰ اشتغال در ایران صفر بود.

چندی پیش رئیس‌جمهوری ایران هنگام تقدیم لایحه بودجه سال آینده به مجلس شورای اسلامی، پیش‌بینی کرد تورم تا پایان سال ۹۴ به کمتر از ۲۰ درصد کاهش می‌یابد.

روحانی که در بين اقتصاددانان سخن می‌گفت، از سياسی شدن اقتصاد نیز انتقاد کرد. بخشی از اشاره روحانی به نهادهايی است که به قول او «سياست داخلی قويی» دارند و ماليات نمی‌دهند.

«آرمان ما به سانتريفيوژ وصل نيست»

حسن روحانی بخشی از سخنرانی خود را به دفاع از عملکرد دولت یازدهم در زمينه سياست خارجی اختصاص داد و گفت: «در توافق ژنو بخشی از تحريم ها در حوزه خودرو، پتروشيمی و کشتيرانی برطرف شد و بخشی از اموال بلوکه شده ما آزاد شد. حال اگر در مقابل ما نيز شفافيت بيشتری نشان دهيم و بگوييم فلان نوع غنی سازی که در حال حاضر به آن نياز نداريم برای مدتی متوقف می شود، آيا اين کار به معنای زير سوال رفتن آرمان ها و اصول ما است؟»

اين در حالی است که بخشی از جناح‌های محافظه‌کار در ايران با زير سوال بردن سياست خارجی روحانی در مذاکرات، از دولت انتقاد کرده‌اند. اين‌دسته معتقدند دولت در مذاکرات اتمی بيش از حد کوتاه آمده.

روحانی در پايان سخنرانی خود درباره محور‌های اصلی در مذاکرات هسته‌ای ژنو گفت:« آرمان ما به سانتريفيوژ وصل نيست، آرمان ما به مغز، قلب و اراده ما وصل است.»

روحانی یک ماه پیش در مصاحبه‌ای تلویزیونی گفته بود که سانتریفیوژها هرگز متوقف نمی‌شوند اما چرخ زندگی مردم نیز بهتر خواهد چرخید.