مقامات اندونزی روز شنبه گفتند که یقین دارند چهار قطعه بزرگ بدنه هواپیمای ایرآسیا را در کف دریای جاوه یافتهاند.
بامبانگ سویلیستیو، رییس هیئت جستوجو برای یافتن هواپیمای پرواز QZ8501 ایرآسیا، روز شنبه سوم ژانویه (۱۳ دی) اعلام کرد که چهار قطعه بزرگ از بدنه هواپیما بر کف دریای جاوه دیده شدهاند؛ طول بزرگترین قطعه ۱۸ متر و عرض آن بیش از پنج متر است. او گفت که یقین دارد این قطعات قسمتی از بدنه هواپیمایی هستند که هفته پیش در مسیر اندوزی به سنگاپور ناپدید شد.
در حال حاضر جریان آب و موجهای پرقدرت، مانع این شدهاند که غواصان تیم تجسس بتوانند وارد آبهای دریای جاوه شوند و قطعاتی که بر کف دریا یافت شدهاند را بررسی کنند.
پس از یک هفته جستوجو، به غیر از چند قطعه کوچک شناور بر آب و چند چمدان، اجساد ۴۰ نفر از مسافران از آبهای دریای جاوه بیرون کشیده شدند. به عنوان بخشی از تحقیقات در مورد سقوط، برخی از اجساد کالبدشکافی شدند.
با توجه به اینکه جسدهای یافت شده صدمه ندیدهاند، تیم تجسس بر این باوراند که احتمالاً هواپیما آسیبندیده به سطح آب برخورد کرده است.
به طور کلی، کارشناسان حملونقل هوایی میگویند که هرچه اجساد تلفات جانی سقوط هواپیماها، چمدانها و قطعات هواپیما کمتر آسیب دیده باشند، بیشتر احتمال دارد هواپیما با کل بدنه خود به آب رسیده و سقوط به دلیل انفجار نبوده است.
از این رو، تیم تجسس همچنان امید دارند که با پیدا کردن بدنه اصلی هواپیما، جسدهای مسافران این پرواز را در داخل کابینها و نشسته بر صندلیهایشان پیدا کنند.
با این حال، جریان آب و امواج قوی، که ارتفاع آنها گاهی به چهار متر میرسد، تلاش برای بازیابی بدنه هواپیما را کند کرده است. علاوه بر این اگر پیشبینی کارشناسان درست نباشد و بدنه هواپیما در هنگام برخورد با آب، متلاشی شده باشد، جریان آب موجب پراکندگی اجساد باقی مانده در همه جهتها خواهد شد.
دلیل سقوط هنوز مشخص نیست
جعبه سیاه هواپیما، دادههای پرواز و دستگاه ضبط صدای خلبان در کابین هنوز پیدا نشدهاند اما اگر بدنه هواپیما پیدا شود، اطلاعات ضبط شده در این ادوات تا حد زیادی شرایط سقوط هواپیمای ایرآسیا را مشخص خواهند کرد.
هنوز مشخص نیست که چه عواملی موجب سقوط هواپیمای ایر آسیا شدهاند. هر چند با توجه به گزارشی که آژانس هواشناسی و ژئوفیزیک اندونزی منتشر کرده است، به نظر میرسد شرایط اقلیمی بد یک عامل اصلی است.
هواپیمای پرواز QZ8501 ایرآسیا حامل ۱۵۵ اندونزیایی، سه شهروند کره جنوبی و شهروندان سنگاپوری، مالزیایی و بریتانیایی بود. خلبان هواپیما در آخرین تماس به دلیل شرایط بد جوی تقاضای تغییر مسیر کرد.
روزنامه جاکارتا پست به نقل از مقامات اندونزی آخرین تماس خلبان را نیز منتشر کرده است. کاپیتان در ساعت ۶: ۱۲ پس از تقاضای تغییر مسیر به سمت چپ، هفت مایل در این جهت پرواز میکند و سپس میخواهد در ارتقاع بالاتری به پرواز ادامه دهد. از او پرسیده میشود چقدر؟ میگوید ۳۸ هزار پا و بعد از آن دیگر صدایی از او به گوش نمیرسد.
پرواز در این ارتفاع، به دلیل معاهدات موجود، نباید به سرعت پذیرفته شود. وقتی به او در ساعت ۶: ۱۴ اعلام میشود که حداکثر ارتفاع میتواند ۳۴ هزار پا باشد، دیگر پاسخ نمیآید.
هواپیمایی ایرآسیا، از سال ۲۰۰۱ وارد بازار جهانی صنعت حملونقل هوایی شد و بهسرعت به یکی از محبوبترین هواپیماییهای کم هزینه برای مشتریانی شد که به دنبال بلیطهای ارزانتر هستند.
در همین زمینه: