سقوط ادامه‌دار قیمت‌ نفت می‌تواند خبر خوبی برای رشد فعالیت‌های اقتصادی جهان باشد اما برای کشورهای صادرکننده از جمله ایران، وضعیت به قرار دیگری است.

Oil industry

در آستانه سال ۲۰۱۵، سقوط ادامه‌دار قیمت‌ نفت می‌تواند خبر خوبی برای رشد فعالیت‌های اقتصادی جهان باشد. به گفته کارشناسان صندوق بین‌المللی پول، جریان کاهش قیمت طلای سیاه می‌تواند فعالیت‌های اقتصادی جهان را تا ۷درصد افزایش دهد. این رقم برای سال ۲۰۱۶ نیز می‌تواند ۵ تا ۹ درصد باشد.

قیمت نفت برنت از زمان اوج آن در ماه ژوئن – تابستان گذشته – از ۱۰۷ دلار در هربشکه تا آخرین روزهای سال ۲۰۱۴ با ریزش ۵۰ دلاری آن همراه بوده است و به ۵۳ دلار تنزل کرده است . پیش بینی کارشناسان آژانس بین المللی انرژی و موسسه مورگان استنلی نیز حاکی از  ریزش قیمت‌ها در سال تازه میلادی تا مرز چهل دلار  است.

این خبرها همانقدر که می‌توانند برای اقتصاد جهانی سناریوی امیدوار کننده‌ای باشند، برای کشورهای صادر کننده نفت از جمله ایران به خبرهای ناگوار مبدل شده‌اند. اسحاق جهانگیری معاون اول روحانی رییس جمهور روز یکشنبه هشدار داد: «کاهش بهای نفت می تواند دردسر ساز باشد » او گفت: «دولت در لایحه بودجه سال ۹۴ بهای هر بشکه نفت را ۷۲ دلار محاسبه کرده و برخی از کارشناسان احتمال می‌دهند که قیمت نفت در سال آینده به بشکه‌ای کمتر از پنجاه دلار نیز برسد.»

در این میان عده‌ای – به ویژه در ایران – سقوط قیمت نفت در بازارهای جهانی را توطئه عربستان سعودی علیه جمهوری اسلامی و روسیه می‌دانند ولی کارشناسان مهم اقتصاد نفتی، آن را طبیعت بازار توصیف می‌کنند.

رادیو زمانه در گفت‌و‌گو با دو کارشناس اقتصاد انرژی، حسن منصور در لندن و جمشید اسدی در پاریس، این پرسش‌ها را مطرح می‌کند:

* آیا بهای نفت همچنان سقوط می‌کند؟

* با چنین وضعیتی چشم انداز عمومی اقتصاد جهان چیست؟

* آیا حکومت ایران می‌تواند وضعیت اقتصادی را در سطح کنونی نگه دارد یا وضع بدتر خواهد شد؟

* سقوط قیمت نفت یک پدیده اقتصادی است یا در نهایت به یک طرح سیاسی بر می‌گردد برای اعمال فشاری دوگانه بر روسیه و بر ایران از طرف غرب با همدستی عربستان؟