به گفته محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران «فیلترینگ هوشمند» اینترنت در ایران با محدود کردن دسترسی به «تصاویر زننده» در شبکه اجتماعی اینستاگرام به آغاز به کار کرد. با این حال راه‌اندازی این سانسور نوین به رفع فیلتر از فیس‌بوک و یوتیوب نخواهد انجامید.

Mahmoud-Vaezi
وزیر ارتباطات ایران گفته با راه‌اندازی فیلترینگ هوشمند، «احراز هویت کاربران» نیز ممکن می‌شود

به گزارش خبرگزاری «فارس»، محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران در حاشیه مراسم «پایان هم‌کدسازی تلفن ثابت در سراسر کشور» به خبرنگاران گفت: « فاز اول اجرای فیلترینگ هوشمند با امکان محدودسازی تنها صفحات مجرمانه از شبکه اینستاگرام آغاز شده و ارزیابی روزانه ما نشان از موفقیت این طرح طی چند روز گذشته دارد.»

او همزمان تأکید کرد که «اجرای فیلترینگ هوشمند به معنای رفع فیلترینگ سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی از قبل فیلترشده مانند فیسبوک و یوتیوب نیست و این موارد منوط به تصمیم‌گیری کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه است.»

وزیر ارتباطات ایران از امکان «احراز هویت کاربران» نیز پرده برداشت و آن را یکی از امکانات شبکه ملی اطلاعات عنوان کرد. بر اساس گفته‌های واعظی، «در این شبکه سرویس‌ دستگاه‌های دولتی به مردم ارائه می‌شود که برای جلوگیری از نیاز به کارت ملی و ارائه مدارک شناسایی کاربران می‌توانند از طریق احراز هویت از این خدمات استفاده کنند». او به دلایل احتمالی ضرورت احراز هویت کاربران اینترنت اشاره‌ای نکرد.

فیلترینگ هوشمند، سیستمی‌ است که بجای فیلتر کردن تمام یک وب‌سایت بر روی اینترنت، به فیلتر بخش‌ها و صفحات به زعم مراجع قضایی «نامطلوب» می‌پردازد.

بازتاب فیلترینگ هوشمند ایرانی در رسانه‌های خارجی

خبرگزاری‌ها و روزنامه‌های معتبر خارجی همچون «رویترز»، «گاردین»، «راشا تودی»، و غیره در گزارش‌هایی جداگانه به فیلترشدن عکس‌های اینستاگرام توسط سیستم فیلترینگ هوشمند ایران پرداختند.

راشاتودی در گزارش خود با عنوان «فیلترینگ هدف‌مند؟»، اتخاذ این روش جدید را که به سانسور بخش‌های منفرد در یک وب‌سایت به جای ممانعت از دسترسی به کل دامین می‌پردازد، تلاشی برای اصلاحات در شیوه دسترسی شهروندان ایران به اینترنت دانسته‌ است.

خبرگزاری رویترز و روزنامه گاردین که ایران را دارای یکی از «شدیدترین تمهیدات کنترلی» بر دسترسی به اینترنت در سرتاسر جهان می‌دانند، دیدگاهی بدبینانه‌تر اتخاذ کرده‌اند و دلیل ارائه فیلترینگ هوشمند را «عبور هر روزه کاربران اینترنتی ایران از سد فیلترینگ فیس‌بوک و توئیتر» می‌دانند. تا پیش از سخنان واعظی گمان می‌رفت فیس‌بوک و توییتر در فیلترینگ هوشمند قابل دسترسی باشند اما محتواهای جزئی آنها تحت کنترل قرار بگیرد.

پارازیت‌، بیش از حد مجاز

اما محمود واعظی در حاشیه مراسم پایان هم‌کدسازی تلفن‌های ثابت تنها درباره فیلترینگ هوشمند اینترنت سخن نگفت.

به گزارش خبرگزاری فارس، وزیر ارتباطات ایران با اشاره به تشکیل کمیته‌ای از سوی ریاست‌جمهوری برای پیگیری مسئله تشعشعات و پارازیت‌ها مورد استفاده برای اختلال در دریافت سیگنال شبکه‌های ماهواره‌ای گفت: «تشعشعات [مربوط به پارازیت‌ها] از سوی چند دستگاه اندازه‌گیری و تحلیل نتایج به رئیس‌جمهور ارائه شده است.»

به گفته واعظی، این گزارش حاکی از وجود سطح‌های تشعشعی بالاتر از حد استاندارد در برخی مناطق بوده‌است که به ادعای او، از این پس اجازه فعالیت به دستگاه‌های تولیدکننده این تشعشعات در این مناطق داده نخواهد شد. با این حال، او تأکید کرد که پارازیت‌ها «به خودی خود ضرر چندانی ندارد و نباید مردم را نگران کرد.»

پیشتر معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیط زیست از عوارض مخرب احتمالی پارازیت‌ها بر سلامتی شهروندان ایران ابراز نگرانی کرده‌بود.

بیشتر بخوانید: تلاش وزارت ارتباطات برای ارتقای فیلترینگ هوشمند در ایران