عباس آخوندی، وزير راه و شهرسازی ایران از نیاز کشور به ۱۲ ميليون واحد مسکونی خبر داد و گفت يکسوم بودجه خانوارها در ایران به بخش مسکن اختصاص میيابد و ۱/۵ ميليون خانوار در يک اتاق زندگی میکنند.
به گزارش خبرگزاری مهر، عباس آخوندی روز دوشنبه ۲۴ آذرماه در چهاردهمين همايش سياستهای توسعه مسکن در ايران، سهم بخش مسکن از سرمايه ثابت را حدود ۳۰ درصد، از اشتغال مستقيم را حدود ۱۲ درصد، از تسهيلات بانکی حدود ۲۵ درصد و از کل گردش نقدينگی حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد دانست و در مقابل سهم دولت از کل سرمايهگذاری بخش مسکن را نيم تا سه درصد و سهم مسکن از بودجه خانوار را ۳۳ درصد عنوان کرد.
وی افزود در ایران «يک سوم بودجه خانوار به بخش مسکن اختصاص میيابد که سهم بسيار بزرگی محسوب میشود و يک اتفاق در خانوار شهری است.»
طبق آمار ارائهشده توسط وزير راه و شهرسازی ایران ۸۰ درصد از جامعه ايران را جمعيت شهری تشکيل می دهد و بيش از ۵۰ درصد جمعيت شهری در ۱۰ شهر سکونت دارد.
بهگفته وزير راه و شهرسازی در سالهای ۷۵-۶۵ خورشیدی رشد جمعيت ایران دو درصد و رشد خانوار ۲/۵ درصد بوده و طی سالهای ۸۵ تا ۹۰ خورشیدی رشد جمعيت ۱/۳ درصد اما رشد خانوار چهار درصد شده است، این در حالی است که نياز بخش مسکن بايد بر مبنای رشد خانوار تنظيم شود نه رشد جمعيت.
بیشتر بخوانید: روحانی: پروژه مسکن مهر عامل تورم ۴۰ درصدی است
آخوندی گفت تا سال ۱۴۰۵ ایران به ساخت ۱۲ ميليون واحد مسکونی نیاز دارد که ميانگين تقاضای هر سال به يک ميليون واحد میرسد. از این میزان ۲۰۰ هزار واحد در روستا و ۸۰۰ هزار واحد در شهر است.
وی با اشاره به طرح مسکن مهر که در زمان ریاست جمهوری محمود احمدینژاد به اجرا گذاشته شد گفت: «قيمت زمين با ساخت مسکن مهر ۹ برابر و واحد مسکونی شش برابر شد و تمام بخش مسکن در حوزه سوداگری وارد شد.»
وزير راه و شهرسازی تأکید کرد: «بخش مسکن به شکل گستردهای با حوزه سياست گره خورده و اين باعث شده است که ما بخش عمدهای از متفکران و انديشمندان را در حوزه مسکن از دست بدهيم و نتوانيم از امکانات آنها بهره بگيريم.»
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران نیز صبح روز دوشنبه ۲۴ آذر در پنجاهوچهارمین مجمع سالیانه بانک مرکزی گفت دولت محمود احمدینژاد ۴۵ هزار میلیارد پول چاپ کرد و در اختیار بانک مسکن قرار داد تا پروژه مسکن مهر آغاز شود. به گفته روحانی، این اقدام عامل اصلی تورم ۴۰ درصدی در ایران بوده است.
طرح مسکن مهر از جمله طرحهای بزرگ توسعه در زمان دولت احمدینژاد بود که موافقان و مخالفان بسیاری داشت. در سال ۱۳۸۶ و همزمان با افزایش بیسابقه قیمت خرید مسکن در سراسر کشور بهویژه در تهران، محمد سعیدیکیا، وزیر وقت مسکن و شهرسازی دولت نهم، طرحی موسوم به «مسکن مهر» را پیشنهاد و وعده داد تا دولت با اجرای آن ابتدا «قیمت مسکن را کنترل میکند» و سپس «آرزوی همه مستأجرها را برآورده کرده و آنها را صاحبخانه خواهد کرد.»
بیشتر بخوانید: مسکن مهر و نامهری با خانه به دوشان
به موجب این طرح سالانه تعداد یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد مسکونی ارزان قیمت و زمین در سطح کشور واگذار میشد. از ابتدای دولت نهم ساخت چهار میلیون و ۴۰۰ هزار واحد مسکن مهر در شهرها و روستاها آغاز شد. نیمی از این تعداد در روستاها بودهاند که یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد از این تعداد تا خرداد ۱۳۹۲ تحویل داده شدند. در شهرها نیز حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد ساخته و تحویل داده شدند که بهگفته وزیر راه و شهرسازی، ۴۰۰ هزار مسکن مهر فقط در تهران ساخته شده «در حالی که تهران از شدت تراکم در حال ترکيدن است».
وزير راه و شهرسازی تأکید کرد که ایران با «مشکلات جدی ساختاری» و «يک نوع هرجومرج در سياستهای مسکن» مواجه است که بايد پيامدهای آن را تحمل کند.