پنج میلیون خارجی در ایالات متحده آمریکا بدون مجوز اقامت زندگی میکنند. باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا قصد دارد بدون آنکه از حمایت کنگره برخوردار باشد، با صدور فرمان ریاست جمهوری مانع اخراج آنها از آمریکا شود.
نیویورک تایمز و خبرگزاری فرانسه گزارش دادهاند که باراک اوباما در نظر دارد با صدور فرمان ریاست جمهوری اقامت بلندمدت پنج میلیون شهروند خارجی در ایالات متحده آمریکا را تضمین کند. در این طرح همچنین در نظر گرفته شده که امنیت نوار مرزی ایالات متحده آمریکا با مکزیک افزایش پیدا کند. در مرز آمریکا با مکزیک برای جلوگیری از مهاجرت مکزیکیها دیواری وجود دارد. مهاجران مکزیکی در کمتر از ۳۰ تا ۴۵ ثانیه میتوانند از این دیوار عبور کنند.
باراک اوباما در حال حاضر به میانمار سفر کرده. جوش ارنست، سخنگوی رییس جمهوری آمریکا گفته است از هفته پیش اوباما قصد داشته با صدور فرمان ریاست جمهوری اقامت گروهی از مهاجران خارجی در آمریکا را تضمین کند. به گفته جوش ارنست، «مطمئنا تا پایان سفر اوباما» و بازگشتش به آمریکا، نظر کارشناسی همکاران رییس جمهوری درباره موضوع مهاجران خارجی در اختیار او قرار نمیگیرد. باراک اوباما، یکشنبه هفته آینده، ۱۶ نوامبر به آمریکا بازمیگردد.
از فرمان ریاست جمهوری بیش از همه گروهی از مهاجران خارجی بهرهمند میشوند که فرزندشان در آمریکا متولد شده، اما هنوز از مجوز اقامت قانونی در این کشور برخوردار نیستند. این گروه از مهاجران مدام در هراس از اخراج از ایالات متحده آمریکا به سر میبرند و نمیتوانند برای زندگیشان برنامهریزی کنند. به گزارش نیویورک تایمز، مهاجران خارجی که به خاطر بزهکاری سوءپیشینه دارند و همچنین گروهی از مهاجران که به تازگی وارد خاک آمریکا شدهاند نمیتوانند از مزایای فرمان ریاست جمهوری استفاده کنند و مجوز اقامت قانونی بگیرند.
موضوع مهاجران در سالهای گذشته همواره از موضوعات مورد نزاع بین جمهوریخواهان و دموکراتها بوده است. با توجه به اینکه جمهوریخواهان در انتخابات اخیر کنگره آمریکا، اکثریت آرا در سنا را هم به دست آوردهاند، انتظار میرود که آنها همچنان به مخالفتشان در موضوع مهاجران غیر قانونی ادامه دهند. آنها میگویند اقدام اوباما برای قانونی کردن اقامت مهاجران در آمریکا، ورای اختیارات اوست. جمهوریخواهان در انتخابات کنگره به اوباما هشدار داده بودند که از صدور چنین فرمانی بپرهیزد. در سال ۲۰۱۳ مجلس سنای آمریکا لایحه اقامت مهاجران را رد کرده بود.