روزنامه «واشنگتنپست» در گزارشی اختصاصی درباره مذاکرات هستهای ايران تصريح کرده است که ايران و آمريکا هر دو به کانالهای پشت پرده متوسل شدهاند تا فرمولهای ممکن برای توافق را بررسی کنند.
به گزارش «واشنگتنپست»، مذاکرات هستهای با ايران به روال سابق در حال پيشروی است و هر دو طرف تا به حال از مواضع خود کوتاه آمدهاند. ايران اکنون بر ابقای ۹۴۰۰ سانتريفوژ فعال خود چانهزنی میکند، در حالی که ايالات متحده اعلام کرده که ممکن است ۴۰۰۰ سانتريفوژ را برای مدت سه تا پنج سال بپذيرد.
اين در حالی است که مذاکرات هستهای با اختلاف نظر بسيار بزرگتری آغاز شده بود. ايران اين مذاکرات را با پافشاری بر عدد ۲۲۰۰۰ سانتريفوژ آغاز کرد، در حالی که ايالات متحده حد ۲۰۰۰ سانتريفوژ را برای دستيابی به هر گونه توافق هستهای لازم دانسته بود.
بنابر اين گزارش ايالات متحده ممکن است بر سر تعداد سانتريفوژها توافق کند، تنها به شرطی که ايران با کاهش ذخاير اورانيوم غنیشده خود از ۱۰ هزار کيلوگرم به چند صد کيلوگرم مخالفتی نکند. در هر حال هر توافقی با اين شرط صورت خواهد پذيرفت که آمريکا بر همه فعاليتهای هستهای ايران نظارت داشته باشد.
با این حال خبرگزاری «فارس» گزارش داد که یک مقام مسئول و نزدیک به تیم مذاکرهکننده در مصاحبه با خبرنگاری که درباره این مطلب «واشنگتنپست» سوال کرده بود، این خبر را «تأیید نکرده و تکذیب میکند»؛ این خبرگزاری از این مقام مسئول نام نبرده است.
علی شمخانی، مردی برای همه فصول
اين گزارش با عنوان «يک ايرانی که میتواند ميان گروههای ايران تعادل برقرار کند؟» به چاپ رسيد. اين عنوان مستقيماً به علی شمخانی، دبير شورای عالی امنيت ملی ايران، اشاره دارد و او را در مقام چهرهای معرفی میکند که در سياست ايران در سالهای اخير نقش هر چه مهمتری را بازی کرده است.
چهره ميانهرویی همچون شمخانی از اين جهت اهميت دارد که مهلت مذاکرات هستهای در حال پايان است و تنها کسی همچون او میتواند در داخل ايران پلی ميان گروههای سياسی مختلف برای رسيدن به يک توافق جامع باشد.
در حالی که مذاکرات هستهای ايران يک ماه ديگر تا ضربالاجل خود در تاريخ ۲۴ نوامبر (سوم آذر) فرصت دارد، وزارت خارجه آمريکا اعلام کرده است که در روزهای نهم و دهم نوامبر (۱۸ و ۱۹ آبان) نشستی سه جانبه در عمان ميان جان کری، وزير امور خارجه ايالات متحده، محمد جواد ظريف وزير امور خارجه ايران، و کاترين اشتون نماينده اتحاديه اروپا برگزار خواهد شد.
این گزارش در حالی منتشر میشود که حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران نیز به تازگی تأکید کرده امکان توافق نهایی با کشورهای گروه ۱+۵ در زمان باقیمانده وجود دارد، چون طرفین در بسیاری از مسائل کلی تقریباً به نقطه نظرات مشترک رسیدهاند.
او روز ۳۰ مهر و در پایان سفر خود به زنجان گفت تقریباً در همه مسائل کلیات به نقطهنظر مشترکی رسیدهایم، البته این کلیات جزئیاتی هم دارد که برای دو طرف بسیار مهم است.
به گفته رئیس دولت اعتدال، «برای توافق نهایی هم قدمهای خوبی برداشته شده، البته این قدمها کمتر از کاری است که ما انتظار آن را داشتیم و زمان باقیمانده هم زیاد نیست اما امکان توافق نهایی در همین زمان هم وجود دارد.»
بیشتر بخوانید: وزرای خارجه ایران و آمریکا در عمان با هم دیدار میکنند
آمریکا بکمک حکومت اسلامی ایران یک هدف دارد و آنهم بالاکشیدن منابع نفتی منطقه با ایجاد گروههای تروریستی پ ک ک و حزب الله و داعش و غیره است، گول جنگهای زرگری بینشان را نخورید، دنیارا بازی میدهند، جنگ و تفرقه پدید میاورند تا از اب گل الود ماهی بگیرند، شما نگاه کنید در یمن در جنگ بین حوثیهای شیعه و عشایر سنی هرجا حوثیها شکست میخورند هواپیماهای امریکا بلند میشوند و عشایر سنی را باتهمت القاعده بودن بمباران میکنند و بزرگترین حامی حوثیها همین آمریکاست ویا عراق که نیروهای شیعه مسلح را حمایت میکند و یا جنایات اسد را نادیده میگیرد !!ا
hasani / 01 November 2014
تمام دنيا به غير از بسيجيان بر اين باورند كه جمهوري اسلامي ايران هدفي نظامي براي برنامه هسته اي خود دارد و حتما هم به اين هدف كثيف خود ميرسد چون كشورهاي غربي منفعت طلب هستند و سود زود هنگام را به بشريت ترجيح ميدهند.
اوباما هم زياد مايل نيست كه جنگي را بيندازد چون او ميخواهد دنيا او را به خاطر پرزيدنت صلح خواه به ياد اورد.
و ان روز كه ملايان به صلاح اتمي دست يابد ان روز روزي سياهي براي بشريت است!
hamid / 01 November 2014
شیخ کری ٬ که کشتار مردم سوریه توسط اسد را ندید میگیری !بدون دسترسی و تعطیل و بستن فردو و نطنز و تاسیسات اراک وخیابان پاسداران تهران چگونه میتوانی اینها را کنترل کنی ؟!!
farid / 02 November 2014
معمولا قرارداها بر مبنای پیش توافقهای طرفین مذاکره تنظیم میگردد و در گفتگوهای ایران با 5+1 موافقتنامه ژنو بایستی درچارچوب مذاکرات لحاظ شود . در موافقتنامه ژنو 25 صفحه (non paper)نوشته وجود دارد که بطور خلاصه ایران باید فقط 9000 سانترفیوژ کارا را در خدمت نگاه دارد و هرانچه غنی سازی زیر 5 در صد تولید میکند بلافاصله اکسیده کند و بتدریج تولیذات قبلی ذخیره سازی شده را بچرخه تبدیلی سوختی تغییر شکل دهد و همچنین کار بری راکتور اب سنگین اراک را بگونه ای عمل نماید که پس ماند پلاتونیومی نداشته باشد .
در همان زمان امضای موافقتنامه ژنو اکبر اعتماد اولین رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در قبل از انقلاب در تهران بود و در مصاحبه ای طولانی با ایسنا خبر گزاری دانشجویان اظهار داشت که راکتور تهران میتواند بجای اب سنگین به اب سبک تبدیل شود که از مدار چرخه تسلیحات نظامی خارج شود و بدنبال او هم اقای صالجی در مصاحبه های متعدد راجع باصلاح کاربری این راکتور که استفاده تسلیحاتی احتمالی نظامی نداشته باشد براه کار های بدست امده اشاره کرد ه است.
میدانیم اورانیوم اکسیده شده برای دوباره سازی تسلیحاتی راهی طولانی دارد که از غنی سازی مستقیم زمان بیشتری را میطلبد بنابرین در این مبحث جای نگرانی نیست . مشخصا کلیه سانتر فیوژهای فعال ایران از نوع نسل اول بوده و کارائی چندانی ندارد ودر ضمن تعدادی سانتر فیوژ نسل دوم که اندک هستند و هنوز ازمایش نشده اند تولید شده اند که کابری دوبرابری نسبت به نسل اول دارند ولی مجموعا هر دو نسل برای بکارگیری در چرخه سوخت غیر اقتصادی هستند زیرا نسل جدید سانترفیوژها بابازدهی24 سوئی مشغول کارند که کشورهای مختلف ازان استفاده میکنند و ایران برای دستیابی بان حد اقل به 10 سال زمان نیاز دارد .این مجموعه کوچک اطلاعات نشان میدهد که دستیابی به سوخت اتمی در حالیکه راکتور هم نداریم و تجربه همکاری باروسها هم نشان داد که بتنهائی در شرائط کنونی نمیتوانیم انرا بسازیم و روسها هم کار امد و صادق نیستند صلاح در تعامل با غرب را درمقابل ایران قرار داده است.
اگر روزی اقای احمدی نژاد جشن کیک زرد راه مینداخت امروز اقای زیبا کلام در روزنامه ها اعلام میکند که فعالیت اتمی برای ایران بصلاح و صرفه نیست و کسی هم باو تعرض نمیکند بنابرین واقعیتها تغییر شکل داده اند ومطالبات امروز ایران با دوران احمدی نژاد تغییر بسیاری کرده است .
باید یاد اور شد که تحقیقات اتمی برای ایرا بسیار گران تمام شده است ولی نتایجی هم داشته است که از ان جمله دستیابی به نانو تکنولوژِیست زیرا 70 در صد تز دوره های کارشناسی ارشد و دکترای رشته های پزشکی و فنی در دانشگاههای مختلف پژوهشهای نانو است که مسلما در اینده ای نه چندان دور ببار خواهد نشست واین در حالیستکه نیر وگاه اتمی بوشهر از زمان راه انداز ی تاکنون هیچگاه بظرفیت اسمی نرسیده و از 700 مگاوات برق بیشتر تولید نکرده است مضافا اینکه اینگونه راکتور ها معمولا سه ماه درسال برای سوخت گزاری و تعمیرات و بازبینی تعطیل میشوند و بوشهر هم از این قاعده مستثنی نبوده و در بهار گذشته تعمیر و سوخت گذاری شد .
با اینکه تعداد اقتصاد دانهای ایران بسیار و در حال تزاید است ولی یکی از مشخصات حکومت کج فهمی اقتصادی است البته نداشتن پول را خوب احساس میکنند و در مورد نحریمها تا زمانی که 22 ملیارد دلار اسکناس و طلا در خزانه ذخیره شده بود تحریمها را دور میزدند و زمانیکه این پولهای بی زبان در صرافیهای دبی و دمشق و استانبول و کوالالامپور تمام نشده بود لغز خوانیها ادامه داشت وبعد ناگزیر به تن دادن به محدودیتهائی شدند که هنوز از بیان ان دوری میجویند .
این دولت روحانی نبود که مذاکرات را شروع کرد بلکه نماینده رهبری و وزیر خارجه دولت قبلی بودند که شرائط را پذیرفتند و کارشناسان دولت یازدهم انرا قلمی کردند.
گفتنی است که امریکائیها برای مذاکره با ایران هم موافقت رهبر ی را میخواستند و هم دولت را و بر همین اساس به رئیس جمهور ماموریت داده شد که نماینده قابل قبولی برای مذاکره ارائه کند و او هم جمز باند ی وزیر خارجه را که در ماموریت بود عزل کرد واقای صالحی را که اتم را میفهمید وهم بزبان انگلیسی مسلط بود همراه نماینده رهبری یعنی اقای ولایتی به مسقط اعزام نمود و ازان جالبتر خود اعلام کرد که در این مذاکرات نقش و شرکتی ندارد.
حال هرچه روزنامه ها بنویسند مذاکرات با مشکل غیر مرئی مواجه است وان خواسته های اسرائیل است که با وجود ساکت شدن ومورد اعتراض و بی احترامی دولتمردان امریکا قرار گرفتن خواسته های مالی و امنیتی دارد که با مشخصات توافق همگام نیست و وزارتخارجه امریکا را غیر متعادل ساخته است چون اقای کری در هر مصاحبه به چپ و راست کج و معوج میشود ونمیتواند این خواسته ها را در قالب توافق جامع بگنجاند و از طرف دیگر بعضی از تحریمها مثل تحریم سپاه پاسداران و بعضی از افراد نه در سطوح امریکا و نه از طرف کشورهای اروپائی قابل لغو نیستند .
در شرائط کنونی با وضع قیمتهای نفتی گو اینکه موقت است ولی برای کشوری که محل استقراض خارجی ندارد و تلاش برای خروج از بحران اقتصادی و بیکاری دارد نیاز بدسترسی پولی از ضروریات است که باید با ازاد شدن بخش بزرگی از منابع مالی بلوکه شده در کشورهای اسیائی و بانکهای اروپائی میتواندجامه عمل بپوشد و غرب باین نیاز وقوف کامل دارد و بدنبال گروگانگیری ازانهم نیست وباید راهکاری برای ان اندیشیده شود .
اینکه گفته میشود که بیت رهبری با امضاء این موافقتنامه مخالف است دور الذهن مینماید زیرا مذاکرات را در مسقط خود شروع کرده بودند و حتی نتائج اولیه ان نیز حاصل تلاش انهااست .
اروپا در این مذاکرات فقط تماشاچی است چنانکه در ملاقات رئیس جمهور فرانسه با روحانی فرانسه ابراز امادگی کرده است که پس از رفع تحریمها همکاریهای هسته ای با ایران را از نو اغاز کند ولی مشکل در دو مورد شفاف سازی گذشته فعالیتهای هسته ای ایران است که پاسخ روشنی به اژانس داده نشده و درواقع نیز پاسخی برای ان متصور نیست و اشکال ایران با مدیرکل سازمان جهانی اتمی همچنان پایدار میماند و سنگیست که درراه توافق کلی باقی خواهد ماند مگر انکه طرف غربی با سعه صدر ازان عبور کند .
منوچهر / 02 November 2014