یک مجسمه یادبود در یک شهر کوچک برای بزرگترین دانشنامهای که در تاریخ پدید آمده است: در شهر اسلوبیس در لهستان، از مجسمه یادبود «ویکیپدیا» رونمایی شد. این مجسمه را مهران هاکوبیان، مجسمهساز ارمنی ساخته و نخستین مجسمه یادبود دانشنامه «ویکیپدیا» در جهان است.
شهرداری شهر اسلوبیس درباره این مجسمه بیانیهای صادر کرده است. در این بیانیه آمده: «ویکیپدیا با ۳۰ میلیون مقاله به ۲۸۰ زبان و هزاران نویسنده گمنام، بزرگترین دانشنامه تاریخ تمدن است.»
شهرداری اسلوبیس میگوید شهروندان لهستانی مشارکت زیادی در دانشنامه «ویکیپدیا» دارند و به همین جهت تصمیم گرفته است مجسمه یادبودی به این دانشنامه اختصاص دهد.
در دانشنامه «ویکیپدیا» به زبان لهستانی بیش از یک میلیون مقاله وجود دارد. در مراسم رونمایی از مجسمه یادبود ویکیپدیا هم نمایندگانی از ویکیپدیا لهستانی، آلمانی و دفتر مرکزی ویکیپدیا حضور داشتند.
شهر اسلوبیس در مرز آلمان و لهستان قرار دارد و رودخانه «اودر» آن را از شهر فرانکفورت اودر در آلمان جدا میکند. مرز بین دو کشور آلمان و لهستان در این شهر درست در وسط رودخانه اودر قرار دارد. پلی به طول ۴۰۰ متر دو کشور را از هم جدا میکند. اسلوبیس یک شهر فرهنگیست و جشنواره «لابیرنت» آن شهرت جهانی دارد. دو سال پیش این شهر میزبان شهین دمیزاده، هنرمند ایرانی بود که تابلوی «پارک گمشده»اش را به یاد مادران پارک لاله در یک نمایشگاه انفرادی به نمایش گذاشت.
مجسمه یادبود «ویکیپدیا» اثر مهران هاکوبیان از چهار مجسمه زن و مرد تشکیل شده که کره معروف «ویکیپدیا» را بر سر دست گرفتهاند. هزینه ساخت این مجسمه یادبود ۶۲ هزار زلوتی (تقریباً ۶۲ میلیون تومان) بوده که شهرداری شهر اسلوبیس از محل مالیاتها آن را تأمین کرده است.
مهران هاکوبیان، هنرمند ارمنی میگوید: «هر چیزی که در زندگی توجه و علاقهام را برانگیزد، به مضمونی تبدیل میشود برای به وجود آوردن یک اثر هنری. من از تکرار بدم میآید، و مجسمههایی را هم که فقط با توضیح مجسمهساز معنی پیدا میکنند، دوست ندارم. من با سنگ، برنز و چوب کار میکنم.»
او که درسال ۱۹۸۴متولد شده، در ارمنستان تحصیل کرده و اکنون در لهستان در رشته زبانشناسی به تحصیلاتش ادامه میدهد.
از دانشنامه «ویکیپدیا» بیشتر جوانان و کاربران اینترنتی استفاده میکنند و به رغم همه انتقاداتی که به این دانشنامه میشود، در برخی محافل اکنون حتی این بحث در میان آمده که دانشنامه «ویکیپدیا» را یونسکو در فهرست میراث فرهنگی جهان ثبت کند.
به گفته کریستف ووژسیچوفسکی، یکی از مدیران دانشکده علوم انسانی دانشگاه اسلوبیس، شهرداری این شهر میخواسته با این مجسمه یادبود از تلاش نویسندگان گمنام دانشنامه «ویکیپدیا» تجلیل کند.