استفان لوون، نخست وزیر جدید سوئد، اگرچه با انتخاب پنج خارجی‌تبار به عنوان وزیر در کابینه خود مورد حمایت بسیاری از سیاستمداران و فعالان حقوق بشر در اروپا و سوئد قرار گرفته، اما از سوی برخی اعضای دو حزب «سوسیال دموکرات» و «چپ» با انتقاداتی نسبت به «محمت کاپلان» وزیر ترک‌تبار مسکن روبه‌رو شده است.

استفان لوون
استفان لوون، نخست وزیر جدید سوئد

به گزارش روزنامه سوئدی داگنز نی‌هتر(DN) ، انتخاب محمت کاپلان از حزب محیط زیست برای پست وزارت مسکن، نخست وزیر جدید سوئد را وارد چالش‌ها و آسیب‌های تازه‌ای در پیوند با موضوع «اسلام‌گرایان افراطی» در سوئد کرده است.

در تازه‌ترین این چالش‌ها، نالین پکول، نماینده پیشین مجلس سوئد از حزب سوسیال دموکرات و همچنین رهبر پیشین سازمان زنان این حزب، در مقاله‌ای که در «داگنز ایدستری» منتشر شده، اقدام دولت استفان لوون در زمینه انتخاب محمت کاپلان به عنوان وزیر مسکن را «تعجب‌آور» عنوان کرده است.

محمت کاپلان، در طول سال‌ها فعالیت سیاسی خود همواره چالش‌‌هایی با فعالان سیاسی و حقوق بشری این کشور در پیوند با حمایت از اسلام‌گرایان افراطی داشته است.

روزنامه داگنزنی‌هتر در شماره امروز خود نوشته است زمانی که محمت کاپلان مسئول جوانان جامعه اسلامی سوئد بود، از چهره‌های رادیکال اسلامی مانند ریاض‌الحق که خواهان جهاد و جنگ مسلحانه علیه جامعه یهود، مسیحیان و هندوها هستند، برای ایراد سخنرانی در سوئد دعوت کرده بود.

او همچنین در بین سال‌های ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹، از اسلام‌گرایانی حمایت کرده بود که خواستار عدم ایجاد مراکز رقص و تفریح برای دختران و پسران خارجی‌تبار حومه خارجی‌نشین «رینکه‌بی» در استکهم بودند. این نماینده مجلس همچنین از مساجدی حمایت کرده بود که مخالف مراکز تفریحی مختلط بودند.

نالین پکول همچنین بر سخنرانی این نماینده مجلس در جشنواره سالیانه سیاستمداران سوئد در گوتلند تاکید کرده است.

محمت کاپلان
محمت کاپلان وزیر مسکن سوئد

در تابستان سال جاری، محمت کاپلان، گرویدن جوانان مسلمان‌تبار اروپا به جنبش‌های اسلامگرایانه مثل داعش را امری معمولی و آزادیخواهانه جلوه داد و اینکه این جوانان به خاطر موضع‌گیری و ترس حاکم بر اروپا نسبت به اسلام به سازمان‌هایی چون داعش در سوریه می‌پیوندند.

طرح این نکته در حالی است که از میان جوانانی که از اروپا به داعش پیوسته‌اند، ۸۰ نفر ساکن سوئد بوده‌اند.

کاپلان در سخنرانی خود تلاش کرده بود تا پیوستن شماری از جوانان به پیکارجویان موسوم «داعش» را با پیوستن آزادی‌خواهان سوئد در جنگ زمستانی فنلاند در سال ۱۹۳۹ مقایسه کند.

در جنگ زمستان ۱۹۳۹، استالین خواهان تصرف بخش‌هایی از فنلاند و پیوستن آن به شوروی بود. از این‌رو بیش از هشت هزار داوطلب سوئدی در جبهه فنلاند جنگیدند، اما در نهایت این کشور مجبور به از دست دادن بخش‌هایی از خاک خود به شوروی شد.

نالین پکول این پرسش را مطرح کرده است که چرا جوانان اسلامگرای افراطی باید از امکانات عمومی و دولتی برای سیاست‌های افراط‌گرایانه خود استفاده کنند؟

به جز نالین پکول چند تن دیگر نیز از مواضع سیاسی محمت کاپلان انتقاد کرده‌اند؛ از جمله انجمن سوئد و اسرائیل در روزنامه اکسپرسن از این نماینده مجلس به عنوان سیاستمداری یاد کرده‌اند که آشکارا از جهاد علیه یهودان و یهودی‌ستیزی حمایت می‌کند.

دیگر وزرای خارجی تبار دولت جدید سوئد، اردلان شکرآبی وزیر امور مدنی و اجتماعی، آیدا هادزیلیچ وزیر آموزش و پرورش و آموزش بزرگسالان و ابراهیم بایلان وزیر انرژی از حزب سوسیال دموکرات‌ و آلیس باکونه وزیر فرهنگ و دموکراسی از حزب سبز محیط زیست هستند.