محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در تماس تلفنی با وزیر امور خارجه ترکیه از تصمیم مجلس آن کشور برای صدور مجوز عملیات نظامی در عراق وسوریه به شدت انتقاد کرد و راه و روش اتخاذ شده توسط ترکیه را برای مقابله با تروریسم در منطقه باعث نگرانی و پیچیده‌تر شدن اوضاع خواند.

Mohammad-Javad-Zarif
وزیر امورخارجه ایران مداخله نظامی ترکیه در عراق و سوریه را نگران کننده خواند

مجلس ترکیه روز پنجشنبه ۲ اکتبر، با ۲۹۸ رأی موافق و ۹۸ رأی مخالف لایحه عملیات نظامی این کشور در مقابله با گروه «دولت اسلامی» در خاک سوریه و عراق را تصویب کرد. برای این اجرای این طرح یک سال در نظر گرفته شده است.

ظریف که ساعاتی پس از تصویب این لایحه با مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه صحبت می‌کرد، تاکید کرد کشورهای منطقه باید نسبت به شرایط جاری کاملا مسئولانه عمل کنند و به بدتر شدن اوضاع منطقه کمک نکنند.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، وزیر امور خارجه ترکیه در این گفت‌وگوی تلفنی تاکید کرده است که کشورش نسبت به حفظ تمامیت ارضی عراق و سوریه متعهد است.

به گفته مقامات آمریکایی، از ایران برای حضور در ائتلاف جهانی علیه داعش دعوت نشده است. با این‌حال مقامات ایران می‌گویند با وجود درخواست مکرر آمریکا از ایران برای پیوستن به این ائتلاف، این ایران بوده است که از شرکت در  این ائتلاف و حمله نظامی به داعش خودداری کرده است.

پیش‌تر، آیت الله خامنه‌ای، رهبر ایران، با غلط توصیف کردن اقدام آمریکا برای تشکیل این ائتلاف گفته بود: «واقعیت آن است که آمریکایی‌ها به دنبال بهانه‌ای هستند تا همان کاری را که در پاکستان انجام می‌دهند و با وجود دولت مستقر و ارتش قوی، بدون اجازه وارد خاک این کشور می‌شوند و نقاط مختلف را بمباران می‌کنند در عراق و سوریه انجام دهند».

رویکرد ترکیه برای برکناری حکومت بشار اسد در سوریه نیز از جمله نگرانی‌های ایران است. با شکل‌گیری ائتلاف ضد داعش و بمباران مواضع این گروه در عراق و سوریه، ترکیه ابتدا خواهان آن شد که علاوه بر هدف قرار دادن مواضع داعش، اهداف نیروهای دولتی سوریه نیز بمباران شود.

پایگاه بخشی از گروه‌های مسلحی که علیه بشار اسد، رییس جمهور سوریه، نبرد می‌کنند در ترکیه است. ترکیه همچنین قصد دارد در داخل خاک سوریه و در مناطقی که در کنترل «ارتش آزاد سوریه»، از گروه‌های مسلح مخالف حکومت سوریه، است منطقه‌ای امن ایجاد کند تا بتواند انبوه جمیعت پناهندگان سوری را از داخل خاک سوریه کنترل و هدایت کند.

بر اساس طرح تصویب شده توسط مجلس ترکیه، این کشور می‌تواند به دولت‌ها و کشورهای دیگری که قصد انجام عملیات نظامی علیه داعش را دارند، اجازه استفاده از پایگاه‌های نظامی خود را بدهد.