ترکیه میگوید ممکن است با اعزام سربازان خود به ائتلاف کشورهایی بپیوندد که با «دولت اسلامی» (داعش) پیکار میکنند. این کشور همچنین ممکن است پایگاههای هوایی خود را برای بمباران مواضع داعش در عراق و سوریه در اختیار جنگندههای این کشورها قرار دهد.
این در حالی است که روز چهارشنبه اول اکتبر، حمله هوایی به اهداف داعش توسط هواپیماهای آمریکایی در اطراف شهر کوبانی، در شمال سوریه، ادامه داشت.
دولت ترکیه طرح مشارکت این کشور در حملات نظامی به گروه داعش را به مجلس ارسال کرده تا بحث در مورد آن در دستور کار قرار بگیرد. رجب طیب اردوغان از مجلس خواسته است تا مجوز عملیات نظامی «علیه تمام گروههای تروریستی که از درون عراق و سوریه، ترکیه را تهدید میکنند» صادر شود.
در این لایحه همچنین مجوز استفاده نیروهای نظامی کشورهای دیگر از خاک ترکیه برای ضربه زدن به داعش گنجانده شده است.
این در حالی است که پیشتر انتقادات زیادی در مورد چشم بستن ترکیه بر حضور افراد منتسب به داعش در خاک این کشور و استفاده از مرزهای آن برای ورود به سوریه و عراق مطرح شده بود. سیاستمداران غربی به ویژه در بریتانیا خواستار زیر فشار گذاشتن ترکیه به عنوان عضو ناتو برای مقابله با داعش بودند.
با توجه به آنکه اکثریت اعضای مجلس ترکیه از حزب «عدالت و توسعه» – حزب حاکم در این کشور- هستند، پیشبینی میشود لایحه دولت از حمایت قاطع مجلس برخوردار شود.
ترکیه همچنین در صدد به وجود آوردن یک منطقه امن در مرز سوریه برای نفرات «ارتش آزاد سوریه» و «جبهه اسلامی» است. این منطقه امن توسط سربازان ترک محافظت خواهد شد. این منطقه شامل نقاط در کنترل «حزب اتحاد دموکراتیک» – از احزاب سیاسی در کردستان سوریه- و همچنین مناطق تحت کنترل داعش نمیشود. ایجاد منطقه امن در سوریه برای کنترل انبوه جمعیت آوارگانی است که به سمت ترکیه روانه هستند.
در همین حال گزارش شده که شبه نظامیان داعش به آرامگاه «سلیمان شاه»، جد بنیانگذار امپراتوری عثمانی که در شمال سوریه قرار دارد، «هتک حرمت» کردهاند. ترکیه این مقبره را جزو مایملک و آثار فرهنگی خود میداند و اعلام کرده از آن به هر نحوی دفاع خواهد کرد. بر اساس یک معاهده که در دهه دوم سده بیستم امضا شده است، حفاظت از این آرامگاه بر عهده ارتش ترکیه است.
یک نشریه ترک به نام«ینی شفق» خبر داده که ۱۱۰۰ پیکارجوی داعش اطراف این مقبره را محاصره کردهاند و بیم تخریب آن جدی است.
در همین حال دولت ترکیه تانکهای بیشتری را رهسپار مناطق مرزی سوریه کرده است. علت این تحرکات، بیم ترکیه از گروگان گرفته شدن مرزبانان خود توسط داعش عنوان میشود.
ارتش ترکیه شماری از این تانکها را مستقیما در مرز مشترک با سوریه مستقر کرده و برخی از این تانکها لولههای خود را به سمت ترکیه نشانه گرفتهاند. درست پشت سیمهای خاردار مرز و در خاک سوریه، نبرد میان پیشمرگههای کرد سوری و شبهنظامیان داعش در کوبانی جریان دارد.