با ادامه پیشروی‌های گروه «دولت اسلامی» (داعش)، کشورهای غربی به ویژه بریتانیا فشار خود بر ترکیه را نیز افزایش داده‌اند. این کشورها از دولت آنکارا می‌خواهند تا مانع از ورود پیکارجویان گروه «دولت اسلامی» از خاک ترکیه به سوریه شود.

islamic_state-turkey
بریتانیا می‌گوید ترکیه باید مانع از عبور و مرور نفرات و تجهیزات «دولت اسلامی» از مرزهای آن کشور به درون سوریه شود

به گفته دولت بریتانیا، گروهی از اتباع این کشور و همچنین تعداد زیادی از اتباع دیگر کشورهای اروپایی با سفر به ترکیه خود را به گروه «دولت اسلامی» در سوریه و عراق می‌رسانند.

ترکیه از آن‌جا که با شدت از سقوط حکومت بشار اسد حمایت می‌کند از هیچ تلاشی برای تقویت مخالفان او، از جمله گروه «دولت اسلامی» فروگذار نکرده است. از این رو دولت ترکیه کنترل چندانی بر عبور و مرور افراد وابسته به داعش یا «دولت اسلامی» انجام نمی‌دهد.

«دولت اسلامی» نیز در هفته‌های اخیر با گسترش مناطق تحت تسلط خود در شمال سوریه در حال ایجاد یک منطقه امن در مجاورت مرز ترکیه است تا از آن برای نقل و انتقال نفرات و تجهیزات خود استفاده کند.

گرچه دولت ترکیه اعلام کرده است که اعضای گروه «دولت اسلامی» دیگر جایی در این کشور نخواهند داشت، اما در عمل ارتش ترکیه برای مقابله با آنان و بستن راه تردد آن‌ها اقدام موثری انجام نداده است.

در همین حال فشارهای داخلی در بریتانیا برای وادار کردن ترکیه به بستن مرز خود به روی «دولت اسلامی» افزایش یافته است و جناح‌های مختلف از دولت کامرون می‌خواهند با ترکیه «جدی‌تر صحبت کند».

منزیس کمپبل، رهبر سابق حزب «لیبرال دمکرات» بریتانیا، می‌گوید ترکیه می‌توانست نقشی کلیدی در جلوگیری از عبور آزادانه نیروهای  جهادی و پیوستن آن‌ها به«دولت اسلامی» بازی کند.

این عضو کمیته اطلاعات و امنیت در مجلس عوام بریتانیا خواسته است تلاش‌های همه‌ جانبه‌ای برای نزدیک‌‌تر کردن ترکیه به مواضع اتحادیه اروپا و ناتو در قبال تهدیدات «دولت اسلامی» صورت بگیرد.

به گفته کمپبل باید به ترکیه گفت در ازای مبارزه با «دولت اسلامی» روند پذیرفته شدن دولت آنکارا در اتحادیه اروپا تسریع می‌شود.

داگلاس الکساندر، عضو ارشد حزب کارگر بریتانیا و «وزیر امورخارجه در سایه» نیز می‌گوید سلاح و نفرات «دولت اسلامی» به راحتی از مرز ترکیه وارد سوریه می‌شود. این درحالی است که ترکیه عضو پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» است و باید نقش مهمی در جنگ علیه «دولت اسلامی» برعهده بگیرد.

الکساندر نیز از دولت بریتانیا خواسته تا ترکیه را برای دادن تعهداتی مبنی بر بستن مرزهایش به روی «دولت اسلامی» تحت فشار بگذارد.

فیلیپ هاموند، وزیر امور خارجه بریتانیا، گرچه گزینه همراهی ارتش این کشور با آمریکا در بمباران مواضع داعش را منتفی ندانسته، اما منابع نزدیک به وزارت امورخارجه می‌گویند احتمال مشارکت بریتانیا در حملات هوایی اندک است. به گفته منزیس کمپبل، چنین مشارکتی نیاز به رای مثبت مجلس این کشور دارد. سال گذشته مجلس عوام بریتانیا با حمله به سوریه مخالفت کرده بود.

روز شنبه ۲۳ ماه اوت، سازمان ملل متحد هشدار داد که بیش از ۱۸ هزار ترکمن عراقی در شهر آمرلی در این کشور در محاصره «دولت اسلامی» قرار دارند و اگر اقدام فوری برای شکست محاصره و نجات آن‌ها صورت نگیرد خطر کشتار آن‌ها توسط «دولت اسلامی» جدی است.