ايالات متحده آمريکا تحت لوای يک کارگاه آموزشی پيشگيری از ايدز در کوبا، به آموزش فعاليت سياسی عليه رژيم حاکم بر اين کشور پرداخته است.
بر اساس گزارشی که آژانس خبری «آسوشيتدپرس» منتشر کرده است، «آژانس توسعه بينالمللی ايالات متحده آمريکا» (يواسايد) حدود دوازده جوان آمريکای لاتينی را اواخر سال ۲۰۰۹ به کوبا اعزام کرده تا به جذب فعالان سياسی مشغول شوند. اين عمليات مخفی در قالب يک کارگاه آموزشی پيشگيری از ايدز انجام شده است.
به گزارش آسوشيتدپرس، يک پيمانکار آمريکايی در اين ارتباط در کوبا به زندان افتاده و جان ديگر شهروندان خارجی درگير در اين پروژه اطلاعاتی به خطر افتاده است.
عمليات مخفيانه آمريکا واکنش نهادهای بينالمللی مربوط به بهداشت عمومی و نيز اعضای کنگره آمريکا را در پی داشته است. «اينتراکشن»، ائتلافی جهانی متشکل از گروههای ياریرسان غيردولتی، اين اقدام را «غيرقابلقبول» خوانده و سوءاستفاده آمريکا از خدمات بهداشتی يا برنامههای مدنی به نفع پروژههای امنيتی را محکوم کرده است.
همچنين سناتور پاتريک ليهی از اعضای حزب «دموکرات» آمريکا، برگزاری کارگاه آموزشی پيشگيری از ايدز «برای تبليغ ديدگاهی سياسی» را عملی «حتی بدتر از غيرمسئولانه» توصيف کرده است.
با اين حال، دولت آمريکا از عمليات خود در کوبا دفاع کرده و آن را استفاده از کارگاه پيشگيری از ايدز به نفع «پيشبرد دموکراسی در کوبا» دانسته است.
جن ساکی، سخنگوی وزارت خارجه آمريکا در اين رابطه به خبرنگاران گفته است که برنامه مورد بحث «حمايت از جامعه مدنی کوبا را ممکن ساخت و در عين حال، اين مزيت ثانوی را داشت که به خواست کوبايیها برای دريافت اطلاعات و آموزش جهت پيشگيری از ايدز پاسخ بگويد.»
اين ادعا در حالی مطرح میشود که به گزارش آسوشيتد پرس، اسناد و گفتوگوها نشان میدهند که هدف اين برنامه جذب نسل جوانتری از مخالفان حکومت کاسترو در کوبا بوده است. بر اساس مدارک بهدست آمده توسط اين خبرگزاری، طراحان اين عمليات در آمريکا، کارگاه آموزشی پيشگيری از ايدز را «توجيهی بیعيب و نقص» برای انجام فعاليت سياسی توصيف کرده اند.
اين نخستين بار نيست که ايالات متحده از برنامههای بهداشت عمومی برای پيشبرد اهداف اطلاعاتی استفاده میکند. يافتن اسامه بنلادن و کشتن وی، از طريق يک برنامه واکسيناسيون عمومی ايالت متحده در پاکستان امکانپذير شد.