صبح ۱۱ مرداد ماه عده‌ای از سینماگران ایرانی به سازمان انتقال خون تهران رفتند و به جنگ‌زدگان غزه خون اهدا کردند. در میان این هنرمندان اصغر فرهادی، سینماگر نامدار ایرانی و برنده جایزه اسکار نیز حضور داشت.

حجت‌الله ایوبی، رئیس سازمان سینمایی کشور و افسانه بایگان، بازیگر شناخته‌شده ایرانی و عده دیگری از سینماگران و بازیگران ایرانی، اصغر فرهادی را همراهی کردند.

اهدای خون؛ بخشی از یک کارزار تبلیغاتی

اهدای خون هنرمندان بخشی از یک کارزار تبلیغاتی است که پس از جنگ غزه در ایران به راه افتاد. با سخنرانی حسن روحانی، رئیس جمهوری در ضیافت افطار با هنرمندان ایرانی هر دم دامنه این کارزار گسترده‌تر می‌شود.

اصغر فرهادی در سازمان انتقال خون تهران. اهدای خون به جنگ‌زدگان غزه
اصغر فرهادی در سازمان انتقال خون تهران. اهدای خون به جنگ‌زدگان غزه

کارزار تبلیغاتی «حمایت هنرمندانی ایرانی از مردم غزه» نخستین بار با سخنرانی خالد قدومی نماینده حماس در ایران در فرهنگسرای شفق شکل گرفت.

تنها سه روز پس از سخنرانی نماینده حماس در ایران در فرهنگستان شفق و ضیافت افطاری رئیس جمهوری، گروهی از سینماگران پیشکسوت و برخی از فیلمسازان جوان سینمای ایران به همراه اعضای دفا‌تر ۵۹ گانه انجمن سینمای جوانان که متشکل از فیلمسازان و عکاسان سراسر کشور هستند، شنبه، یازدهم مرداد ماه به مراکز انتقال خون در تهران و شهرستان‌ها رفتند و به کودکان غزه خون اهدا کردند. آن‌ها به این مناسبت یک متن شعارگونه و عاطفی هم خطاب به کودکان غزه انتشار دادند.

گروهی از شاخص‌ترین و شناخته‌شده‌ترین سینماگران و هنرمندان ایرانی «نامه به کودکان غزه» را امضا کرده‌اند. نام رخشان بنی اعتماد، کامران شیردل، داریوش مهرجویی، کیانوش عیاری، فرهاد توحیدی، لیلی گلستان علی مصفا، لیلا حاتمی، پرویز پرستویی، حمید نعمت‌الله، آتیلا پسیانی و پگاه آهنگرانی در میان امضاکنندگان این متن به چشم می‌خورد.

از سوی دیگر مسعود جعفری جوزانی هم در حلقه سربسته‌ای از همکاران و بستگان سینماگرش، ۱۱ مرداد ماه بیانیه‌ای در حمایت از مردم غزه صادر کرده و در این بیانیه سازمان ملل، رسانه‌ها و دولت بریتانیا و فرانسه را به جانبداری از دولت اسرائیل و انتشار خبرهای جهت‌دار متهم کرده است. جوزانی قرار بود فیلمی درباره «کورش کبیر» بسازد، اما عمر دولت احمدی‌نژاد کفایت نکرد و پروژه‌های پرهزینه «سینمای فاخر» روی زمین ماند.

اعتراض هنرمندان شناخته‌شده جهان؛ عذرخواهی پنه‌لوپه کروز

دیگر هنرمندان مطرح از کشورهای مختلف نیز تاکنون به جنگ غزه بی‌تفاوت نمانده‌اند. مدونا، خواننده آمریکایی خواستار پایان یافتن جنگ غزه شده و نوشته بود: «من از حماس پشتیبانی نمی‌کنم. من از کرامت انسانی و احترام به آن دفاع می‌کنم. من از صلح دفاع می‌کنم. جنگ را تمام کنید!»

خاویر باردم، پنه‌لوپه کروز و پدرو آلمودوار
خاویر باردم، پنه‌لوپه کروز و پدرو آلمودوار

میا فارو، بازیگر آمریکایی نیز در توئیت خود از اعتراض به «خشونت اسرائیل در غزه» به‌دور از «احساسات ضد یهودی» پشتیبانی کرده بود.

جان کیوساک، بازیگر آمریکایی هم در صفحه توئیتر خود نوشته بود: «بمباران غیرنظامیان دفاع مشروع از خود نیست.»

بیش از ۱۰۰ هنرمند اسپانیایی، از جمله خاویر باردم و پنه‌لوپه کروز و پدرو آلمودوار دادخواستی را با عنوان «بیانیه فرهنگ در برابر نسل‌کشی فلسطینی‌ها» امضاء کرده‌اند. آن‌ها در این بیانیه اسرائیل را به‌شدت مورد انتقاد قرار داده و خواهان آتش‌بس فوری در غزه شده‌ بودند.

از میان این هنرمندان پنه‌لوپه کروز به خاطر متهم کردن اسرائیل به «نسل‌کشی» تحت فشار قرار گرفت و به اندیشه‌های ضد یهود متهم شد. کروز هم در روزنامه « USA Today» بیانیه‌ای منتشر کرد و گفت رویدادهای غزه بیش از حد پیچیده است و قضاوت درباره آن در تخصص او نیست. او همچنین در این بیانیه نوشت که تنها خواسته و هدف او صلح در غزه و پایان جنگ است و به هیچ‌وجه عقاید ضد یهود ندارد.

بسیاری از رسانه‌های غرب این بیانیه را به عنوان پوزش‌خواهی پنه‌لوپه کروز از اسرائیل تعبیر کردند.