روسیه می‌گوید یک شکاری ارتش اوکراین کمی پیش از سقوط هواپیمای مسافربری ارمالزی در کنار آن پرواز کرده است. این مدعا تمامی شواهد سرویس‌های امنیتی غرب را زیر سوال می‌برد.

وزارت دفاع روسیه در ماجرای سقوط هواپیمای مسافربری در حریم هوایی شرق اوکراین، موضعی تهاجمی گرفت. ژنرال آندری کارتوپولف از ستاد کل نیروهای مسلح روسیه می‌گوید یک جنگنده شکاری ارتش اوکراین به پرواز MH17 نزدیک شده و در لحظاتی فاصله هواپیمای جنگی SU-25 اوکراین با هواپیمای مسافربری تنها بین «۳ تا ۵ کیلومتر» بوده است. شاهد این مدعا، اطلاعات برج مراقبت پرواز روسیه اعلام شده است.

A Ukrain Su-25, refered to by NATO as  "Frogfoot", flys below a passanger aircraft during military exercises dubbed Perspekyiva-2012 (Perspective-2012) near the city of Ghytomyr, some  170 km from Kiev,  on September 27, 2012. About 900 soldiers and 145 vehicles  including tanks, helicopters, planes and others took part in experimental special tactical training with live fire.  AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY
یک جنگنده SU-25  ارتش اوکراین

قصد مسکو از انتشار این اطلاعات مقابله با اتهام‌های وارده به شورشی‌های طرفدار روسیه در مورد شلیک به هواپیمایی مالزی در پنج‌شنبه ۱۷ ژوئیه است. وزارت دفاع روسیه می‌گوید حدود ساعت پنج و بیست دقیقه بعد از ظهر ، یعنی سه دقیقه پیش از محو پرواز MH17 از صفحه رادار، موردی از کاهش سرعت در مرکز مراقبت پرواز ثبت شده است.

نظامیان روسی کاهش سرعت را تائیدی بر عدم اصابت یک موشک قوی زمین به هوا به هواپیمای مسافربری می‌دانند و عنوان می‌کنند که هواپیما مورد اصابت راکت یک هواپیمای جنگی قرار گرفته است.

یک تحلیلگر نظامی در مسکو گفت موشک‌های زمین به هوا حاوی مقادیر زیادی مواد منفجره هستند و اصابت آنها به هواپیمایی در ارتفاع ده کیلومتری، موجب متلاشی شدن هواپیما در یک آن می‌شود: «در حالی که اصابت یک موشک کوچک هوا به هوا، ابتدا موجب انحراف و چرخش هواپیما می‌شود و تازه پس از کم شدن ارتفاع آن و رسیدن به سطح ۲۰۰۰ متری زمین است که هواپیما به دلیل فشار و مقاومت هوا متلاشی خواهد شد.»

جنگنده  شکاری SU-25 از تولیدات دوران شوروی‌ست. تحلیلگر نظامی روس می‌افزاید که این هواپیما در اصل هواپیمای تهاجمی نیست بلکه به قصد پشتیبانی نیروی زمینی از ارتفاع پائین طراحی شده است، با این حال می‌تواند موشک‌های R-60  حمل کند.

ژنرال کارتوپولف در مورد ارتفاع جنگنده اوکراینی توضیحی نداده و مدرکی نیز  برای تائید ادعاهای یاد شده ارائه نکرده است.

رئیس جمهور اوکراین فورا نسبت به مدعای وزارت دفاع روسیه واکنش نشان داد و آن را تکذیب کرد. پترو پوروشنکو گفت که در زمان حادثه سقوط هواپیما تمامی هواپیماهای اوکراین در منطقه مورد نظر بر روی زمین بودند.

ماموران امنیتی غربی دلیل سقوط پرواز MH17 را اصابت موشک زمین به هوای «بوک» می‌دانند. آمریکایی‌ها انگشت اتهام را مشخصا به سوی جدایی‌طلبان هوادار روسیه گرفته‌اند. امری که ژنرال کارتوپولف آن را به طور قطعی تکذیب می‌کند و می‌گوید اگر آمریکایی‌ها تصاویری از شلیک راکت دارند، باید آن را منتشر کنند.

وزارت دفاع روسیه واشنگتن را هم متهم کرده که در شلیک به هواپیمای مسافربری دخیل بوده است: در هنگام فاجعه یک «دستگاه فضایی آمریکا بر فراز منطقه پرواز می‌کرد.» به نظر می‌رسد که منظور وزارت دفاع روسیه، ماهواره‌های متعدد آمریکایی باشند.

ارتش روسیه با رد اتهامات مربوط به تسلیح شورشیان، اعلام کرده که تاکنون سیستم پدافند “بوک” و هیچگونه «سلاح سنگین» برای جدایی‌طلبان اوکراین ارسال نشده است.