وزيران امور خارجه روسيه و چين، بر خلاف همتايان غربی خود در گروه  ۱+۵، در مذاکرات هسته‌ای با ايران شرکت نمی‌کنند.

IRAN-NUCLEAR-POLITICS

به گزارش آسوشيتد پرس، تصميم وزيران امور خارجه روسيه و چين برای عدم شرکت در مذاکرات هسته‌ای ايران و گروه ۱+۵، اميدها برای به سرانجام‌رساندن مذاکرات تا ضرب‌الاجل ۲۰ ژوئيه را کاهش داده است.

اين خبرگزاری که مذاکرات را «ازحرکت‌افتاده» توصيف کرده، غياب سرگئی لاوروف، وزير امور خارجه روسيه را «پر اهميت» دانسته است. اخيراً لوران فابيوس، وزير امور خارجه فرانسه گفته بود که مواضع مسکو در مذاکرات هسته‌ای با ايران با مواضع کشورهای غربی متفاوت است و اتفاق نظری بين رويکرد روسيه و غرب بر سر معامله نهايی با ايران وجود ندارد.

روسیه نا‌امید از توافق

درحاليکه مذاکرات ايران در پرتوی حوادث اخير خاورميانه ديگر بر خلاف گذشته در سرتيترهای خبری رسانه‌های بين‌المللی جای ندارد، چهار وزير امور خارجه آمريکا، فرانسه، آلمان و انگليس در وين حضور خواهند يافت تا مستقيماً با محمد جواد ظريف، وزير امور خارجه ايران، بر سر شرايط توافق احتمالی بر سر برنامه هسته‌ای مذاکره کنند.

در اين ميان، سرگئی لاوروف  مشغول سفر به کشورهای آمريکای لاتين است و در نهايت، روز ۱۵ ژوئيه در اجلاس قدرت‌های اقتصادی نوظهور در برزيل شرکت کند. يکی ديگر از شرکت‌کنندگان اين اجلاس چين خواهد بود.

13921026000327_PhotoI
مذاکرات ايران در پرتوی حوادث اخير خاورميانه ديگر در سرتيترهای خبری رسانه‌های بين‌المللی جای ندارد

مهم‌ترين اختلاف بين ايران و غرب در رسيدن به توافق هسته‌ای، ميزان توان غنی‌سازی اين کشور بوده است. به گزارش خبرگزاری «ای.بی.سی»، ولاديمير اوزيف از سوی اتحاديه کشورهای مشترک المنافع گفته است که پافشاری واشنگتن بر اينکه ايران تأسيسات غنی‌سازی اورانيوم را تعطيل کند و برای رسيدن به توافق هسته‌ای بر سر برنامه موشکی خود نيز به مذاکره بنشيند، از چارچوب پيش‌بينی‌شده برای اين گفت‌و‌گوها تجاوز می‌کند. او ادامه می‌دهد که ایالات متحده می‌خواهد مذاکرات «طولانی و دردناک» باشند، تا بتواند هرچه بيشتر به نفع خود تحريم‌ها عليه ايران را پابرجا نگاه دارد.

يک مقام رسمی سابق وزارت امور خارجه آمريکا گفته غياب لاوروف به معنای نوميدی روسيه از رسيدن به توافق تا ۲۰ ژوئن است.

به گزارش «ای.بی.سی»، ديپلمات‌های آگاه از جريان مذاکرات معتقدند که آمريکا و روسيه هر دو به دنبال دستيابی به توافق‌نامه هستند، اما خواسته‌های آمريکا از ايران به مراتب بيشتر از آن چيزی است که روسيه برای رسيدن به توافق لازم می‌داند. با اين حال، يک مقام رسمی سابق وزارت امور خارجه آمريکا به اين خبرگزاری گفته است که غياب لاوروف به معنای نوميدی روسيه از رسيدن به توافق تا ۲۰ ژوئن است، اما اگر چنين توافقی نزديک به نظر برسد، قطعاً لاوروف خود را به وين خواهد رساند.

«توافق آمریکا با ایران سودمند است»

با اين حال، در پی بحران‌های اخير در عراق، افغانستان و فلسطين، برخی کارشناسان رسيدن به توافق با ايران را برای ايالات متحده سودمند دانسته اند.

روزنامه «واشنگتن‌پست» در تحليلی که ديروز، جمعه ۱۱ ژوئيه منتشرکرد، توافق هسته‌ای بين آمريکا و ايران را برای عراق  «نجات‌بخش» دانسته است. به باور کارشناسان اين روزنامه، شکست مذاکرات در وين «تنها به گزينه‌های نامطلوب» راه خواهد برد.

به باور آنها، معامله با ايران به معنای تقويت موضع ايران در منطقه و در نتيجه تضعيف بيشتر داعش، و همچنين کشاندن بشار اسد، متحد ايران، به جنگ با «دولت اسلامی» خواهد بود. همچنين آنها از منافع مشترک آمريکا و ايران در «افغانستان» سخن گفته اند و هشدار داده اند که شکست مذاکرات به تضعيف دولت ميانه‌روی حسن روحانی خواهد انجاميد و تهديدها برای اسرائيل را افزايش خواهد داد.