مسأله استقلال کردستان عراق با حمله «داعش» به عراق به‌ شکل گسترده‌تری مطرح شده است. مسعود بارزانی، رئيس اقليم کردستان عراق از برگزاری همه‌پرسی استقلال کردها از عراق در ماه‌های آينده خبر داد.

مسعود بارزانی، رئيس اقليم کردستان عراق از برگزاری همه‌پرسی استقلال کردها از عراق در ماه‌های آينده خبر داد.
مسعود بارزانی، رئيس اقليم کردستان عراق از برگزاری همه‌پرسی استقلال کردها از عراق در ماه‌های آينده خبر داد.

مسعود بارزانی در گفت‌وگو با شبکه بی‌بی‌سی با اشاره به آنچه به‌تازگی با حمله گروه «دولت اسلامی عراق و شام» (داعش) به شهرهای عراق روی داده، گفت: «عراق در حال حاضر تجزيه شده و استقلال از اين کشور حق طبيعی کُردها است.»

مسعود بارزانی گفت: «از اين به بعد، ما کتمان نخواهيم کرد که استقلال هدف ما است. عراق عملا تجزيه شده و آيا قرار است ما هم در چنین شرایط فاجعه‌باری که کشور دچار آن شده است زندگی کنیم؟»

رئيس اقليم کردستان عراق همچنین گفت: «اين من نيستم که درباره استقلال تصميم می‌گيرم. مردم درباره آن تصميم خواهند گرفت. همه‌پرسی در ماه‌های آينده برگزار می‌شود.»

به‌نظر می‌رسد که همه‌پرسی مورد نظر مسعود بارزانی تنها در اقليم کردستان عراق برگزار شود و بخش‌های دیگر عراق در آن شرکت نداشته باشند.

بارزانی همچنين از مشورت با پارلمان اقليم کردستان برای تعيين روز برگزاری همه‌پرسی خبر داد.

روزنامه «حريت»، چاپ ترکیه نیز نوشته بارزانی از سازمان ملل خواسته است تا در تحولات کرکوک، جايی که به‌گفته وی قرار است همه‌پرسی برگزار شود، مشارکت کند.

در پی حمله «داعش» به شهر نفت‌خیز کرکوک، این شهر هم‌اکنون در دست پیشمرگه‌های کردستان است.

پیش از این نیز اقليم کردستان عراق خواهان پیوستن استان کرکوک به مرزهای کردستان شده بود اما با مخالفت حکومت مرکزی عراق روبه‌رو بود.

حکومت اقلیم کردستان استان اربیل، سلیمانیه، دهوک و قسمت‌هایی از استان‌های نینوا و دیاله را در دست دارد.

بارزانی از «اشتباه‌های» حکومت مرکزی عراق که سبب همسایه شدن «تروریست‌ها» با خاک کردستان شده است سخن گفت و تأکید کرد که «دولت اقلیم کردستان عراق مجبور نيست بهای این سیاست‌ها را بپردازد».

با این حال رئيس اقليم کردستان عراق از تلاش کردها برای حل سياسی بحران در عراق نیز سخن گفت.

«عراق به شیوه سال‌های اخیر نمی‌تواند اداره شود»

از سوی دیگر آشتی هورامی، وزير منابع طبيعی اقليم کردستان عراق در گفت‌وگو با روزنامه «حریت» گفت: «پس از اين، هر اتفاقی روی دهد، عراق به شیوه سه چهار سال اخیر دیگر اداره نخواهد شد.»

هورامی افزود: «شايد بر اساس اهميت مناطق، يک شيوه فدراتيو مورد استفاده قرار گيرد. پيش از اين بحران، سيستم موجود واقعا ناکارآمد بود و همه به اين مسأله اذعان داشتند و نمی‌توان دوباره به همان نظام بازگشت.»

وزير منابع طبيعی اقليم کردستان عراق نیز از برگزاری یک همه‌پرسی سخن گفت تا «مردم آن مناطق» تعیین کنند که «در کدام خط مرزی قرار بگيرند».

وی تأکید کرد که اگر نیروهای پیشمرگه کرد کنترل کرکوک را در دست نمی‌گرفتند این شهر نیز مانند موصل به‌دست نیروهای داعش می‌افتاد.

به‌گفته وی بر اساس قانون اساسی عراق، کردها حق دارند سرنوشت خود را در دست بگیرند. بر پایه ماده ۱۴۰ قانون اساسی عراق، کرکوک و ديگر مناطق مورد مناقشه می‌توانند با هدف تعيين خواسته مردم مبنی بر اينکه چه نوع دولتی در آنجا تشکيل شود یک همه‌پرسی برگزار کنند.

آشتی هورامی، وزير منابع طبيعی اقليم کردستان عراق معتقد نیست که با تغییر نوری مالکی، اختلافات کردستان و حکومت عراق به پایان برسد.
آشتی هورامی، وزير منابع طبيعی اقليم کردستان عراق معتقد نیست که با تغییر نوری مالکی، اختلافات کردستان و حکومت عراق به پایان برسد.

آشتی هورامی در مورد پیشروی‌های «داعش» در عراق و طرح استقلال کردها گفت: «اگر نگاهی به نقشه بيندازيد، ما از سنجار تا مندلی، با داعش هم‌مرز شده‌ايم و در مجموع بین ما و حکومت عراق تنها چند کيلومتر مرز باقی مانده است. يعنی دارای يک همسايه موقت و جديد هستيم.»

وی ضمن امیدواری به اینکه همسایگی با «داعش» موقت باشد، افزود: «قاعدتا ما به نقشه نگاه می‌کنيم و از خود می‌پرسيم: آيا بايد آينده خود را با داعش ترسيم کنيم يا با حکومت بغداد که حتی سهم ما از بودجه عراق را نمی‌دهد؟»

وزير منابع طبيعی اقليم کردستان عراق در شرایط کنونی عراق را نیازمند کردستان دانست و افزود: «انتظار داريد همه پيشداوری‌ها و ذهنيت‌ها را گوشه‌ای بگذاريم و منتظر باشيم که بغداد پول سهم ما را برايمان ارسال کند؟»

آشتی هورامی در گفت‌وگوی خود با روزنامه «حريت» گفت معتقد نیست که با تغییر نوری مالکی، نخست‌وزیر عراق نیز اختلاف های کردستان و حکومت عراق به پایان برسد.

«استقلال کردستان» مخالفان و موافقان منطقه

در مورد طرح «استقلال کردستان» و واکنش‌ دولت‌های منطقه، روزنامه «تاگس‌تسایتونگ»، چاپ آلمان، نوشت اردوغان در دیدار با کردهای عراق در آنکارا بر ضرورت تشکیل یک دولت وفاق ملی توسط عراقی‌ها تأکید کرد؛ طرحی که ایالات متحده و اتحادیه اروپا نیز از آن پشتیبانی می‌کنند. نوری مالکی اما به صراحت این طرح را رد می‌کند. برای او، گنجاندن سنی‌ها و کردها در یک دولت وفاق ملی گزینه مناسبی نیست.

دیدار رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه و نیچروان بارزانی، نخست‌وزیر اقليم کردستان عراق
دیدار رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه و نیچروان بارزانی، نخست‌وزیر اقليم کردستان عراق

به‌گفته این روزنامه، «داعش» تهدیدی برای اقليم کردستان عراق محسوب نمی‌شود و هدف مرکزی شبه‌نظامیان این گروه بغداد است. بغداد، به نوبه خود، تلاش خواهد کرد تا با کمک ایران و روسیه و همچنین کمک‌های محدود سرویس‌های مخفی آمریکا سرزمین‌های خود را از دست «داعش» خارج سازد و این درگیری‌ها نیز مناطق کردنشین را تحت تأثیر قرار نخواهد داد.

این روزنامه می‌افزاید، برای برخی از دولت‌های منطقه تقسیم عراق اجتناب ناپذیر است و ترکیه باید به سرعت خود را با واقعیت‌های جدید وفق دهد. اسرائیل نیز پیش از این اعلام کرده است که استقلال کردستان قطعی خواهد بود و آمریکا نیز باید این واقعیت را بپذیرد.

با این حال، ایران از مخالفان سرسخت یک کردستان مستقل است چرا که امکانات جمهوری اسلامی را برای تهدید کردها محدود خواهد ساخت.

حسين امير عبداللهيان، معاون وزير خارجه ايران که در مسکو به‌سر می‌برد روز سه‌شنبه (یکم ژوئیه / ۱۰  تیرماه) نسبت به برخی تلاش‌ها برای تجزيه عراق هشدار داد و گفت ايران اطمينان دارد که افراد عاقلی در ميان سران کردهای عراق وجود دارند که حاضر به تجزيه اين کشور نمی‌شوند.

وی با بيان اينکه «بايد همه اقدامات لازم برای ممانعت از تقسيم عراق صورت بگيرد»، گفت که ايران هر تدبيری که وحدت و قدرت عراق را تضمين کند، اتخاذ خواهد کرد.

روزنامه بریتانیایی فايننشال تايمز نیز در تحليل کوتاهی درباره تمایل مقام‌های اقليم کردستان عراق، به جدایی از عراق نوشته است: «استقلال کردهای عراق نیاز به موافقت ايران و ترکيه دارد و بدون توجه به اين مسأله چنین امری رؤیایی بیش نخواهد بود.»

به‌نوشته اين روزنامه نبرد با «داعش» اولويت عراقی‌ها است و کردها پس از شکست «داعش» می‌توانند درباره ماندن در چهارچوب عراق تصميم بگيرند.