خبرها از ترکیه حاکی است که شنبه ۳۱ مه (۱۰ خرداد)، چند ساعت پيش از قرار تعيين‌شده برای راهپيمايی اعتراض‌آميز در پارک گزی، درگيری‌ها بين پليس و مردم در شهرهای مختلف آغاز شده است.

31may. turkey.gazi3
دستگیری دو نوجوان توسط پلیس لباس شخصی در استانبول

بنا بر اعلام قبلی شبکه «همبستگی تقسيم» قرار بود امروز درسالگرد اعتراض‌های جنبش «اشغال گزی»، تجمعی اعتراضی در ميدان تقسيم صورت بگيرد.

اين درگيری‌ها در حالی آغاز شدند که به گزارش پایگاه خبری «حريت»، ۲۵ هزار مأمور پليس همراه با ۵۰ ماشين آب‌پاش برای جلوگيری از اعتراض‌ها به کار گرفته شد‌ه‌اند.

پليس استانبول مرخصی تمام پرسنل خود را از روز جمعه، ۳۰ مه (۹ خرداد) لغو کرده و ساعت‌های شيفت کاری افسران پليس را تا ۱۲ ساعت افزايش داده است.

از ۱۱ استان ديگر ترکيه نيز مأموران پليس به استانبول عازم شده و به نيروهای پليس اين شهر پيوسته‌اند.

با اين همه، در حالی‌که پليس از صبح امروز راه‌های منتهی به پارک گزی را بسته بود، معترضان گرد هم آمدند و درگيری‌هايی نيز رخ داد.

بنا به گزارش‌ها، چانه‌زنی‌ها و مذاکرات با پليس استانبول برای اجازه‌دادن به راهپيمايی صلح‌آميز به سوی ميدان تقسيم به شکست انجاميده است.

متعاقباً پليس در حال تلاش برای پراکنده‌کردن تظاهرکنندگان بوده است. در اين ميان، ده‌ها نفر نيز بازداشت شده‌اند.

طبق اعلام سخنگوی حزب جمهوری‌خواه خلق ترکيه به پایگاه خبری «حريت»، ۱۴ نفر کماکان در بازداشت پليس به سر می‌برند.

همچنین نیروهای پلیس گزارش‌گر شبکه خبری «سی ان ان» بین‌المللی را کتک زدند و دستگیر کردند.

یورش پلیس به این گزارش‌گر در حالی رخ داد که وی در حال گزارش زنده از میدان تقسیم بود و صحنه‌های مداخله خشونت‌بار پلیس به صورت زنده از سی ان ان پخش می‌شد.

31may. turkey.gazi1

در عين حضور گسترده پليس، جامعه فعالان دگرباش جنسی (ال جی بی تی) ترکيه بار ديگر دست به راهپيمايی با پرچم‌های رنگين‌کمانی خود زده‌اند.

اين فعالان سال گذشته نيز در تقسيم حضوری فعال داشتند. از اوايل بعدازظهر شنبه نيز بخشی از فعالان جوان، دست به «کنش کتاب‌خوانی» زده‌اند و با نشستن بر پله‌های پارک گزی در حال خواندن کتاب‌های خويش هستند.

همچنين شبکه طرفداران متعصب باشگاه فوتبال «بشيکتاش» ترکيه اعلام کرده است که آنها به تظاهرات ساعت ۷ به معترضان تقسيم خواهند پيوست. اين طرفداران به افراط و سرسختی معروف هستند.

با اين حال، سخنگوی حزب دموکراتيک خلق‌های ترکيه، لونت توزل، در گفت‌و‌گو با حريت اعلام کرده است که پليس به مقامات اين حزب اجاره داده است تا بيانيه خود را در خيابان استقلال بخوانند.

در کنار استانبول، شهرهای ديگر ترکيه نيز صحنه درگيری بوده‌اند. در آنتاليا «چادرهای گزی» برپا شده است. آنکارا نیز صحنه تظاهرات معترضان بود. در موغله نيز تعداد قابل توجهی از معترضان در خيابان‌ها به راهپيمايی بوده‌اند.

 خط و نشان اردوغان در سالگرد

رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه روز شنبه از شهروندان خواست تا در تجمع مقررشده برای ساعت هفت بعدازظهر امروز شرکت نکنند و طرح معترضان برای برگزاری آن را «تلاشی شیطانی» خواند.

31may. turkey.gazi2

به گزارش پایگاه خبری حریت، او که در جشن گشایش یک ساختمان شهرداری منطقه‌ای در استانبول سخنرانی می‌کرد، افزود: «شما نخواهید توانست مثل سال قبل به آن مکان‌ها بیایید، زیرا پلیس دستور اکید دارد که از این کار جلوگیری کند و قطعاً چنین کاری را خواهد کرد».

اردوغان بار دیگر ادعا کرد که جنبش «گولن» تحت رهبری فتح‌الله گولن، اسلام‌شناس ساکن آمریکا نیز دست به کار شده است تا از طرح دولت برای بدل‌کردن میدان تقسیم به یک میدان یابود جلوگیری کند. وی افزود: «اعتراض‌ها ابداً اعتراض‌های سبز [مربوط به محیط زیست] نیستند».

به علاوه، اردوغان حزب جمهوری‌خواه خلق ترکیه (سی اچ پی)، اصلی‌ترین حزب اپوزیسیون را متهم کرد که در صدد است تا ناتوانی خویش در عرصه سیاست‌گذاری را با خشونت و خرابکاری بپوشانند.

نخست وزیر ترکیه از نمایندگان پارلمان عضو حزب جمهوری‌خواه خلق ترکیه به شدت انتقاد کرد و افزود: «اصلاً کدام نماینده پارلمان می‌رود و جلوی ماشین آب‌پاش پلیس دراز می‌کشد؟ اصلاً کدام قانون‌گذاری با تروریست‌هایی که دست به تخریب می‌زنند، همراه می‌شود؟ چطور می‌توانند با کسانی همراه شوند که ماموران پلیس را مجروح، و به سوی آنها کوکتل مولوتوف پرتاب کردند؟»

اردوغان دو حزب جمهوری‌خواه خلق ترکیه و حزب جنبش ناسیونالیستی را در کنار گولنیست‌ها به طراحی دسیسه علیه دولت محکوم کرد.

وی این سخنان را در حالی بیان کرد که دیروز نیز در جریان برگزاری جشن اهدای جوایز مسابقه مقاله‌نویسی بین مدارس استانبول به انتقاد از توئیتر و فیس‌بوک پرداخت، به معترضان پارک گزی تاخت. نخست وزیر ترکیه گفت: «خشونت آنجا است که فکر و اندیشه‌ای در کار نباشد. آدم‌های گزی، آدم‌هایی هستند به دور از فکر و اندیشه. آنها هرگز حتی یک درخت هم نکاشته‌اند. یک آدم نباید به چنین جوانی بدل شود. آدم باید با قلم‌اش حرف بزند.»