به گفته يکی از مقامات دولتی ترکيه روز شنبه ۲۴مه (۳خرداد) يوسف يرکل، مشاور رجب طيب اردوغان، نخست وزير ترکيه پس از لگد زدن به يک معترض از سمت خود عزل شد.
به گزارش خبرگزاری «رويترز»، در پی حادثه انفجار معدن در شهر «سوما»، انتشار تصوير لگد زدن يرکل به يک معترض به تيتر بسياری از رسانههای ترکيه تبديل شده بود.
عکسها و ويدئوهايی که در اواسط ماه منتشر شد، يرکل را به همراه دو افسر امنيتی در حال لگد زدن به جوانی معترض نشان میداد.
انتشار اين تصاوير خشم گستردهای را برانگيخت و به نمادی برای انتقاد به عملکرد دولت بدل شد.
یوسف یرکل تأیید کرده بود که شخص حاضر در عکس خودش است. او در گفتگو با سرویس انگلیسی روزنامه «حریت» از عمل خود دفاع کرده و گفته که فرد به زمین افتاده یک چپگرای تندرو بوده است: «او به من و نخست وزیر حمله کرد و به ما فحش داد. باید در قبال این رفتار ساکت میماندم؟»
اين مقام به رويترز گفت که با وجود ابراز تأسف يرکل برای آنچه اتفاق افتاده بود، در اوايل هفته جاری، طيب اردوغان او را از سمتش برکنار کرد. هر چند خبر اين تصميم در تعطيلات آخر هفته اعلام شده بود.
اين مقام دولتی میافزايد «يوسف يرکل عذرخواهی کرد اما خيلی دير شده بود. در پايان اين بحث، نخست وزير، به طور مستقيم او را از کار اخراج کرد».
بنابر گزارش رويترز حادثه معدن «سوما» و اعتراضات پس از آن به يکی از مسائل اصلی طيب اردوغان تبديل شده بود که دولت وی را تهديد میکرد.
بر اين اساس يرکل مدت کوتاهی پس از اين حادثه به دليل آسيب ديدگی پا مرخصی کاری گرفته بود.
بلند آرينج، سخنگو و معاون نخست وزير، روز پنجشنبه موقعيت او را «حزنانگيز و خندهدار» توصيف کرد.
انفجار معدن شهر سوما تازهترین چالش دولت ترکیه بود، که تظاهرات گسترده خيابانی را در ادامه اعتراضات پيشين به عملکرد دولت در پی داشت.
نخستوزير ترکيه پيش از اين چندين ماه در برابر اتهامات گسترده فساد دولتی مبارزه میکرد.
اين اتهامات به شدت از طرف اردوغان رد شده است.
اردوغان در واقع با این حرکت سمبلیک میخواهد فشارها بر روی خود و دولتش را کمتر کند .
عکس العمل خود او هم در مواجهه با معترضین دست کمی از مشاورش نداشت و نتوانست غرور و نحوت خود را پنهان دارد .
به نظر می رسد مردم ترکیه کم کم دارند متوجه میشوند که اردوغان هم مانند تمام متظاهرین مذهبی که به اسم ( خدا ) جنایت میکنند ، دیکتاتوری بیش نیست .
امید است ملت ترکیه با عدم انتخاب این دیکتاتور مذهبی و حزب اسلامگرایش در انتخابات آینده فهم و شعور سیاسی و اجتماعی خود را به جهانیان نشان داده و با انتخاب یک دولت سکولار گامهای مهمی برای اعتلای ترکیه جدید بردارند .
بهنام / 25 May 2014