به گفته خداکرم جلالی، رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری، از ۱۲۵ میلیون هکتار عرصه منابع طبیعی کشور تنها ۲۴۰۰ نفر حفاظت می‌کنند، به عبارتی در هر ۵۶ هزار هکتار تنها یک نیروی حفاظتی وجود دارد.

به همین دلیل، سالانه ۱۵ هزار هکتار از عرصه‌های منابع طبیعی بر اثر آتش سوزی دچار خسارت شده یا از بین می‌روند.

تخریب زیستگاه جانوران مختلف و آثار طبیعی و افزایش شکار غیرقانونی نیز می‌تواند در عدم نظارت کافی بر حضور گردشگران افزایش یابد.

به گفته انجمن غار و غارشناسی ایران، ایجاد امکانات و تاسیسات برای گردشگران در تعدادی از غارهای بکر و بردن امکانات شهری به داخل غارهای کم‌نظیری مانند غار علی‌صدر و غار کتله خور آسیب‌های جبران ناپذیری به این آثار طبیعی وارد کرده است.

سازمان میراث فرهنگی و تمایل به درآمدزایی

بحث استفاده از ظرفیت‌های تاریخی، فرهنگی و طبیعی ایران برای جلب گردشگران داخلی و خارجی و درآمدزایی برای کشور، بحثی است قدیمی که کمتر کسی در اصول با آن مخالف است.

اما در این میان به نظرمی‌رسد سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به دلیل کمبود بودجه بی‌سابقه تمایل بیشتری به استفاده از حضور گردشگران و همچنین همکاری با بخش خصوصی دارد.

Desert_Iran_Tourism
طبیعت ایران جاذبه‌های زیادی برای گردشگران دارد

پیش‌تر مسعود سلطانی‌فر، رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، از وجود انبوه آثار ثبت نشده‌ای نام برده بود که حفاظت از آن‌‌ها با بودجه ناچیز میراث فرهنگی امکان پذیر نیست.

در فرودین ماه سال‌جاری نیز، سیاوش صابری، مدیرکل بناها و محوطه‌های تاریخی کشور اعلام کرد عملا بودجه هر بنای تاریخی ثبت شده تنها ۳۰۰ هزار تومان است.

با درنظر گرفتن چنین محدودیت‌هایی، سازمان میراث فرهنگی بارها به قصد خود برای واگذاری بناهای تاریخی به بخش خصوصی و یا رونق بخشیدن به گردشگری برای جذب درآمدهای بیشتر اشاره کرده است.