سازمان محیط زیست: شرط همکاری عدم تخریب طبیعت است

معصومه ابتکار در مراسم امضای این تفاهم‌نامه با ابراز نگرانی از تبعات مخرب گردشگری در برخی نقاط گفت: « باید مطمئن شویم که فرآیند گردشگری که ترویج می‌دهیم، از ابتدا تا انتها مخرب محیط زیست نباشد.»

Mazandaran_waste_03
گردشگران بیشترین زباله را در استان‌های ساحلی ایران برجای می‌گذارند

او با اشاره به جنگل‌های هیرکانی و ارسباران این مناطق را جزو ۱۰ منطقه ویژه با تنوع زیستی بسیار زیاد در جهان‌ عنوان کرد و گفت: «جنگل‌های هیرکانی بیش از ۱۰ میلیون سال قدمت دارند، در حالی که بهترین جنگل‌ها در اروپا ۶ تا ۷ هزار سال قدمت دارند. باید بتوانیم از این قابلیت خدادادی استفاده کنیم تا هم دیگران از آن بهره ببرند و هم کشور به لحاظ اقتصادی از این منابع بهره‌مند شود.»

ابتکار همچنین در پیوند با اهمیت تنوع تالاب‌ها در کشور تاکید کرد: «خدمات تالاب‌ها تا بیست برابر بیشتر از زمین کشاورزی است، بنا بر این باید از ظرفیت‌های آن استفاده کرد.»

همچنین قرار گرفتن ایران در مسیر مهاجرتی پرندگان نیز یکی دیگر از ظرفیت‌های منابع طبیعی است که می‌تواند هر ساله مورد توجه گردشگران قرار گیرد.

فشارهای گردشگری بر منابع طبیعی

گرچه برنامه‌ریزی صحیح برای شناسایی و معرفی جاذبه‌های طبیعی ایران می‌تواند زمینه استفاده‌های اقتصادی از آن را فراهم کند، اما در صورتی که زیرساخت‌های مناسب برای حفاظت از محیط زیست مهیا نباشد، هجوم گردشگران تبعاتی بسیار منفی، حتیبیشتر از سود آن، در پی خواهد داشت.

عدم مدیریت صحیح زباله و پسماند در استان‌های ساحلی ایران در عمل باعث شده است تا با هجوم گردشگران به این مناطق در تعطیلات، طبیعت و محیط زیست زیر انبوهی از زباله دفن شود.

برآوردهای سازمان حفاظت محیط زیست حاکی از آن است که در این استان‌ها روزانه بیش از ۱۴ هزار تن زباله تولید می‌شود. به این ترتیب تولید یک چهارم کل زباله کشور در استان‌های ساحلی است.

از سوی دیگر، میانگین تولید زباله در سه استان شمالی ایران  بیشتر از سایر نقاط کشور است.

استان‌های گیلان، مازندران و گلستان در حالی در طول سال با بحران دفع زباله مواجه هستند که هر سال با آغاز سفرهای نوروزی و تعطیلات تابستان مشکل دفع زباله در این مناطق تشدید می‌شود.