اثرات روانی خشونت بر زنان

ناهید کشاورز، روان درمانگر و فعال حقوق زنان و پناهجویان از شهر کلن آلمان، در سخنان خود نگاهی به اثرات روانی خشونت بر زنان داشت.

او گفت: «خشونت خانگی از رایج‌ترین انواع خشونت‌ها و موضوعی جهانی است. در آلمان از هر چهار نفر، یک نفر در طول زندگی‌اش به نوعی خشونت را تجربه کرده است، ولی معمولاً پنهان می‌ماند. زنان مورد خشونت خیلی کم در این مورد صحبت می‌کنند حتی با نزدیکان‌شان. از طرف دیگر پنهانکاری بین خود زوج‌ها  نیز باعث می‌شود که اتفاق رخ داده را خشونت ندانند. تلخ‌تر خود زنان هستند که با خود نیز روراست نیستند. یا باور نمی‌کنند یا به خودشان دروغ می‌گویند یا اصلاً متوجه نیستند که اتفاق افتاده خشونت است.»

ناهید کشاورز
ناهید کشاورز

به اعتقاد کشاورز خشونت خانگی در چهار عرصه فیزیکی، جنسی، روانی و اقتصادی روی می‌دهد. به گفته وی یکی از مشکلات امروز ایرانیان عدم برخورداری ازآموزش جنسی کافی و مناسب است.

این فعال حقوق زنان، نوعی دیگر از خشونت جنسی را تمرد از برقراری رابطه جنسی دانست. به گفته این کارشناس، فکر غالب این است که معمولا این زن‌ها هستند که از رابطه جنسی پرهیز می‌کنند و کمتر به این اشاره می‌شود که در خیلی مواقع این پرهیز آگاهانه از جانب مرد است. او تاکید کرد که این امر در بسیاری مواقع به عنوان تنبیه در رابطه زن و مرد استفاده می‌شود.

کشاورز «توهین و فحاشی»، «تحقیر زن در جمع»، «تهدید»، «سکوت و بی‌توجهی» و «کنترل» را از انواع خشونت روانی دانست که حتی در رابطه‌هایی که تمام شده‌اند نیز همچنان ممکن است ادامه یابد.

به اعتقاد وی، خشونت اقتصادی زمانی اتفاق می‌افتد که مرد کنترل روابط اقتصادی خانه را در دست می‌گیرد. به گفته کشاورز این مورد از خشونت در مواقعی که مرد نان‌آور خانه باشد و چگونگی دخل و خرج را تعیین کند بیشتر رخ می‌دهد.

این روان درمانگر گفت:  «در خشونت اقتصادی اگر زن امکان مالی نداشته باشد یا کنترلی بر امکان مالی خود نداشته باشد، احساس عدم امنیت می‌کند و نمی‌تواند تصمیم بگیرد، حتی اگر خودش درآمد داشته باشد. به اعتقاد کشاورز یک جنبه دیگر از مسأله اقتصادی به عنوان عامل بروز خشونت این است که اگر مرد از نظر شغلی دچار مشکل است ولی نمی‌تواند آن را در محیط کار بروز دهد خشم را به درون خانه می‌آورد.

کشاورز یکی از بدترین و آزاردهنده‌ترین خشونت‌ها را خشونت روانی دانست و «ترس»، «احساس گناه و عذاب وجدان»، «بدخوابی و کابوس»، «عدم تمرکز»، «سردمزاجی»، «عدم اعتماد به نفس»، «انزوا»، «افسردگی» و «میل به مرگ» را از عوارض این نوع خشونت نام برد.

این کارشناس، نقش رسانه‌های فارسی‌زبان را در نشان دادن شخصیت زن و روابط زن و مرد، عاملی مهم در گسترش خشونت و بازتولید آن دانست و از جمله راه‌های مبارزه با خشونت را امکانات قانونی، اجتماعی، آموزش، روان درمانی و رسانه‌ها اعلام کرد.